,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (36)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Новини

Бібліоміст (англ. Bibliomist, рос. Библиомист) — програма модернізації українських бібліотек. «Бібліоміст» – це проект Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), підтриманий Міністерством культури і туризму України, Українською бібліотечною асоціацією. На реалізацію програми в Україні Фундація Білла і Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 млн. доларів США, передбачається комп’ютеризація 1 тис. бібліотек України.
Мета проекту – надання населенню нових послуг з використанням комп’ютерної техніки бібліотек, вільного доступу до інформації через мережу Інтернет, що забезпечить розвиток демократичного суспільства.
Бібліоміст розширює доступ до інформації та сучасних технологій шляхом обладнання близько 1600 публічних бібліотек комп’ютерною технікою до 2013 року, навчання бібліотекарів роботі з новітніми технологіями на базі 25 тренінгових центрі в та підвищення рівня комп’ютерної грамотності населення у бібліотеках-учасницях по всій країні, надання підтримки бібліотекам у здійсненні адвокаційної діяльності та залученні додаткових ресурсів, просування сучасних українських бібліотек серед широкої громадськості.
Бібліоміст - це проект у рамках ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фонду Білла і Мелінди Гейтс, яка реалізується в Чилі, Мексиці, Ботсвані, Литві, Латвії, Румунії, Україні, Польщі, Болгарії і В'єтнам. Метою ініціативи є підтримка вільного громадського доступу до комп'ютерів та Інтернету у всьому світі і подолання цифрової нерівності. Основна ідея полягає в тому, що доступ до інформації допомагає людям змінити їхнє життя на кращє і що він необхіден в умовах нинішнього глобалізованого суспільства. В рамках цієї ініціативи Фонд Білла і Мелінди Гейтс надає фінансування для придбання комп'ютерної техніки, навчання бібліотекарів використання нових технологій і таким чином допомагає бібліотекам стати сучасними громадськими інформаційними центрами.
Реалізація програми "Бібліоміст" почалась у 2009 році після проведення дослідження "Публичні бібліотеки України як місце доступу громадян до інформаційних технологій та Інтернету" (2008), проведеного Українською бібліотечною асоціацією. Хоча протягом останніх двох десятиліть Україна зробила значні кроки в напрямку розвитку економіки, значна частина бібліотек залишилась осторонь позитивних перетворень. Як наслідок, мільйони людей не отримують необхідної інформації. Завдяки програмі «Бібліоміст» публічні бібліотеки перетворюються на центри громадського життя, де люди можуть мати доступ до необхідної інформації в електронному вигляді та отримати допомогу кваліфікованого бібліотекаря.

Завдяки отриманому новому комп’ютерному і програмному обладнанню з жовтня 2012 року ЦМПБ ім. М. Горького приєдналась до мережі пунктів вільного доступу громадян до Інтернету. На базі створеного пункту проводяться бібліотечні заходи в рамках реалізації програми "Бібліоміст” по впровадженню нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету.

2012 рік

24 жовтня
в рамках реалізації проекту програми "Бібліоміст” по створенню пункту вільного доступу до Інтернету в ЦМПБ ім. М. Горького відбувся навчальний семінар "Використання інформаційних технологій в роботі бібліотек навчальних закладів м. Костянтинівки”. Його учасниками стали фахівці шкільних бібліотек міста. У вступному слові директор КЗК "ЦСПБ” Оратовська Т. В. привітала колег і розповіла про початок реалізації проекту програми "Бібліоміст” "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету”.
Починаючи з жовтня ЦМПБ ім. М. Горького, ЦМДБ ім. О. Кошового, бібліотека-філія №2 сімейного читання, бібліотека-філія №3 "Юний читач” отримали нове обладнання – 15 ПК з ліцензійним програмним забезпеченням, набір багатофункціональних пристроїв, до складу яких входять принтер, сканер, копір, гарнітури. З першого дня встановлення обладнання воно стало активно затребуваним всіма верствами населення костянтинівської громади: малозабезпеченими, школярами, пенсіонерами тощо. Про це учасників семінару в своїй доповіді інформувала провідний бібліотекар відділу обслуговування Бондаренко І. Л. Вона підкреслила, які нові бібліотечні послуги (ІКТ навчання користувачів основам комп’ютерної грамотності, використання Інтернет-технологій, скайп-спілкування, сканування, роздрукування, копіювання, запис інформації на різні носії) за допомогою нового комп’ютерного обладнання сьогодні впроваджують фахівці у бібліотеках КЗК "ЦСПБ”.
Фахову консультацію за темою "Інтернет – як умова оптимізації навчально-виховного процесу в шкільній бібліотеці” підготувала провідний методист Сидоренко Т. В. Вона презентувала колегам шорт-лист з адресами найбільш корисних професійних сайтів (шорт – лист див. у розділі Фахівцю на веб-сайті бібліотеки konstlib.net).
За допомогою консультації "Веб-сайт бібліотеки як представництво у цифровому просторі” бібліограф-краєзнавець ЦМПБ Дудченко О. В. представила м. Костянтинівку та Костянтинівський район у віртуальному просторі (див. у розділі Фахівцю). З проблемами вивчення та читання сучасної української дитячої літератури під час консультації-практикума познайомила провідний бібліограф Шпакова Н. М.
Наш семінар відбувся під час осінніх шкільних канікул. Тому провідний бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру ЦМПБ Маяк Т. І. не могла не запросити шкільних бібліотекарів на "Канікули з Інтернетом”. Всі учасники мандрували у форматі 3D вежами Парижу, найкрасивішими бібліотеками світу, парками, народознавчими музеями України, підводними центрами релаксації тощо. І на цій позитивній ноті, з побажаннями шкільних бібліотекарів фахівцям КЗК "ЦСПБ” подальшого розвитку та вдалої реалізації проекту програми "Бібліоміст” і завершився цей семінар.
Провідний методист КЗК "ЦСПБ” Сидоренко Т. В.

25 жовтня
Бібліотека без канікул, або Канікули з Інтернетом
ЦМПБ ім. М. Горького та ЦДтаЮТ зв’язує давня дружба та плідна праця. А все почалося майже 10 років тому коли в бібліотеці відкрився Інтернет-центр і з`явилися перші комп’ютери з безкоштовним доступом до Інтернету для користувачів. Свої заняття проводили і гурток «Відродження», і студія «Експеримент» та найчастіше навчалися юнкори - майбутні журналісти. Сьогодні вже ЦДтаЮТ має свій доступ до Інтернету, майже кожний кружківець має цю послугу вдома і, здавалося б, немає сенсу юнкорам приходити до бібліотеки. Аж ні, виявилося, що є така новина в бібліотеці, яка «заманила» зацікавлених юнкорчиків на осінніх канікулах в знайомі стіни. Насправді виявилося, що з 14 присутніх четверо є читачами бібліотеки і тільки двоє юнкорів не перший рік займаються під керівництвом Сергєєвої М. П. Тому головною новиною для більшості стала сама бібліотека і тільки потім швидкісний безпровідний Інтернет, нове комп’ютерне обладнання, яке з`явилося в бібліотеці майже місяць тому завдяки реалізації програми "Бібліоміст” по створенню пункту вільного доступу до Інтернету. Юнкори отримали можливість на навчальному семінарі "Майбутній журналіст в пошуках інформації” оцінити переваги нової послуги і активно нею скористатися.

31 жовтня
Міні-тренінг для юнкорів
В дні осінніх канікул юнкори Костянтинівського районного центру дитячої та юнацької творчості відкрили для себе центральну бібліотеку нашого міста. Приїхали вони зі своїм керівником Сергєєвою М. П. для участі в міні-тренінгу «Навчальні можливості мультипорталу ЮНПРЕС». Учасники гуртка майже всі шестикласники, тому новим та цікавим було все: і приміщення, і техніка, і тренери. Сьогодні бібліотека реалізує новий проект, мета якого навчання населення роботі на комп’ютері та пошуку інформації. Юнкори майже всі володіють навичками роботи на ПК та знайомі з Інтернетом, а точніше з тією його частиною, яка забезпечує користувача розвагами. На жаль, більшість дітей (і юнкори не виключення) мало знають ті ресурси, які мають їм допомагати в навчанні, самоосвіті та корисному дозвіллі, активному відпочинку. Тому групові та індивідуальні заняття юнкорів вітаються бібліотекою,

8 листопада
відбувся міні-тренінг для робітників ЦМПБ ім. М. Горького "Комп'ютер для життя. Навчання осіб "третього віку", який провела викладач інформатики Костянтинівського професійного будівельного ліцею Авдєєва О. М. Вона проконсультувала бібліотекарів з питань навчання групи пенсіонерів основам роботи на ПК та використанню Інтернет-технологій.

13 листопада
Інформація з веб-сайту бібліотеки konstlib.net. Користувачі та мешканці міста в рамках програми «Бібліоміст» та фонду «Ефективне управління» //www.feg.org.ua запрошуються до участі у Вебінарі, де мають можливість отримати інформацію щодо умов участі у публічних дебатах в режимі реального часу. Вебінар відбудеться 16-го листопада о 15-ій годині за київським часом. З будь-яких технічних питань просимо звертатись до представників фонду за телефоном (944) 501-41-08.
Проект «Публічні дебати» - це громадська платформа для обговорення актуальних питань економічного та соціального розвитку України. Головними цілями проекту є:
- сприяння формуванню в суспільстві інформативно обґрунтованих позицій по відношенню до ключових проблем економічного розвитку країни;
- підвищення культури конструктивного і аргументованого обговорення гострих проблем як інструменту досягнення консенсусу в суспільстві задля стимулювання економічного і соціального зростання.
Більш детальну інформацію про формат «Публічних дебатів», спікерів та аудиторію можна дізнатися на сайті http://debaty.org.
Участь у проекті надасть нам можливість запропонувати громаді сучасну актуальну та інноваційну інформаційну послугу, що в свою чергу дозволить:
- розширити аудиторію користувачів;
- налагодити партнерські стосунки з провідним фондом, українськими і міжнародними експертами і фахівцями;
- привернути увагу органів влади, місцевого самоврядування та преси.

15 листопада
В рамках реалізації проекту програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет» 15 листопада з 14 до 15 години в приміщенні ЦМПБ ім. М. Горького відбулося скайп-консультування мешканців мікрорайону «Красный Октябрь» та правобережної частини міста. До онлайн-спілкування приєдналися учасники проекту – бібліотеки-філіали: ЦМДБ ім. О. Кошового, бібліотека-філіал № 3. Скайп-консультування проводили начальник Костянтинівського міськрайонного управління юстиції Олейнікова І. В., головний спеціаліст управління юстиції Бормотова Т.О., провідний спеціаліст Сікан О.О. В ході заходу прийняли участь 19 осіб. Фахівці відповідали в режимі онлайн на правові питання мешканців міста: стосовно заповіту, збережень вкладів Ощадбанку, прав спадкоємців, прав жінок у декретній відпустці, виплати одноразової допомоги ветеранам ВОВ, адміністративної відповідальності неповнолітніх. Завдяки придбаному технічному і програмному обладнанню мешканці віддалених районів мали можливість отримати відповіді юристів на свої питання. Планується продовжити співпрацю бібліотек і Костянтинівського міськрайонного управління юстиції в цьому напрямку.

16 листопада
відбувся Вебінар з технічної підтримки та консультування користувачів бібліотеки та мешканців міста щодо умов участі у публічних дебатах в режимі реального часу.

21 листопада
У листопаді в рамках реалізації програми "Бібліоміст” по створенню пункту вільного доступу громадян до Інтернету проводились навчальні заняття з групою фахівців ЦРЛ Міська жіноча консультація. Термін навчання – з вівторка по п’ятницю з 15 до 16 години. Група акушерів навчалась протягом двох місяців (листопад та грудень). Робітники отримали навички роботи на ПК, познайомились з пакетом офісних програм Microsoft Office 2010, отримали знання з використання електронної пошти, Skype, Інтернет-ресурсів.

27 листопада
користувачі бібліотеки та мешканці міста запрошуються 29 листопада 2012 на сайті: http://debaty.org/uk/home «ПУБЛІЧНІ ДЕБАТИ» (проект Фонду «Ефективне управління») до участі у публічних дебатах на тему «Українська середня освіта вкрай застаріла».
Вітаємо з перемогою на публичних онлайн дебатах "Українська середня освіта вкрай застаріла" провідного бібліографа Наталію Шпакову, автора найкращого питання!

Грудень
Продовжено навчання групи акушерів ЦРЛ Міська жіноча консультація (11 осіб) з питань комп’ютерної грамотності.

2013 рік

30 січня
В рамках роботи Правової громадської приймальні, ПДГ (Пункту доступу громадян до офіційної інформації), реалізації проекту програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет» 30 січня з 14 до 15 години в приміщенні ЦМПБ ім. М. Горького відбулося скайп-консультування мешканців мікрорайону «Красный Октябрь» та правобережної частини міста, яке проводили керівник Костянтинівського міськрайонного управління юстиції Олейнікова І. В. та головний спеціаліст управління юстиції Бормотова Т.О. До онлайн-спілкування приєдналися учасники проекту – бібліотеки-філіали: ЦМДБ ім. О. Кошового, бібліотека-філіал № 3. В ході заходу прийняли участь 22 особи. Фахівці відповідали в режимі онлайн на правові питання мешканців міста: стосовно прав спадкоємців, прав абітурієнтів,стосовно змін у господарському законодавстві, житловому. Завдяки придбаному технічному і програмному обладнанню мешканці віддалених районів мали можливість отримати відповіді юристів на свої питання. Роботу у цьому напрямку продовжено завдяки співпраці бібліотек і Костянтинівського міськрайонного управління юстиції.

14 лютого з 14 до 15 години в ЦМПБ ім. М. Горького проводилось скайп-консультування фахівців Костянтинівського міськрайонного управління юстиції з мешканцями району «Красный Октябрь», правобережної частини міста, користувачами бібліотеки. Консультування проводили начальник управління юстиції Олейнікова І.В. та головний спеціаліст Бормотова Т.О. Юридичні консультації отримали 23 особи.

Факультет комунікаційних та інформаційних технологій в бібліотеці
Соціальна послуга «Університет третього віку» в Територіальному центрі соціального обслуговування м. Костянтинівки спільно з ЦМПБ ім. М. Горького впроваджена для відвідувачів терцентру і користувачів бібліотеки. В «Університеті третього віку» люди пенсійного віку отримують різноманітні нові знання. Студенти «Університету» самі вибирають собі програму навчання, включаючи навчання комп'ютерної грамотності. На базі ЦМПБ ім. М. Горького відкрито Факультет комунікаційних та інформаційних технологій. Так, у січні - лютому відбулися заняття факультету для двох груп «студентів» терцентру і однієї групи користувачів бібліотеки в кількості 19 осіб. У пункті вільного доступу до Інтернету в рамках реалізації програми "Бібліоміст" "студентів" навчають навичкам роботи на комп'ютері, знайомлять з основними програмами Microsoft Office 2010, пошуковими системами Інтернету. Особливий інтерес викликає користування електронною поштою, соціальними мережами, програмою Skype щоб мати можливість спілкування з рідними і близькими, які живуть за межами нашої країни; мати можливість знайти старих друзів і знайомих і підтримувати зв'язок з ними. Всі ці знання стануть в нагоді тим людям третього віку, хто бажає долучитися до всесвітнього співтовариства користувачів мережі Інтернет, для роботи і відпочинку. Заняття Факультету комунікаційних та інформаційних технологій продовжено. «Університет» став чудовою базою для навчання, спілкування та корисного дозвілля людей передпенсійного та пенсійного віку.

26 лютого в ЦМПБ ім. М. Горького відбулась зустріч із журналістами газети «Голос України», під час якої мешканці міста змогли поставити свої запитання, підказали теми та озвучили проблеми, які варто порушити на сторінках видання. У свою чергу, газетярі дізналися про нові можливості сучасної бібліотеки та про те, як технології змінюють життя городян. Зустріч у Костянтинівці стала першою у новому проекті «Інформація з необмеженим доступом» газети «Голос України» та програми «Бібліоміст» («Глобальні бібліотеки - Україна»). Щомісяця така акція буде проводитись в одному з міст чи сіл Донецької області.
http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=281518 Голос України Газета Верховної Ради України.
Виїзну редакцію газети «Голос України» представляли Кущ Ліна (спец. кореспондент), Соколенко Марина (представник програми «Бібліоміст»), Толстун Олег (фотокореспондент).
Бібліотеку в цей день відвідали представники влади нашого міста: Астахова С. В., зам. міського голови, Розумний Ю. Г., секретар міської ради, Хоменко О. О., начальник міського відділу культури. Також були присутні керівники державних установ і організацій: Оратовська Т. В., директор КЗК "ЦСПБ”, Рябенко І. Д., директор міського територіального центру обслуговування, Олейнікова І. В., начальник Костянтинівського міськрайонного управління юстиції. Громадські об’єднання представляли Голуб Г. М., керівник міської громадської організації "Союз жінок України”; Грінченко Г. М., голова громадської організації міське товариство інвалідів «Друг»; Турчина С. Ф., керівник літературного об’єднання «Співдружність»; Степанкевич В. І., член Союзу журналістів України. Серед присутніх на зустрічі були присутні користувачі бібліотеки, які навчались основам комп’ютерної грамотності на базі створеного пункту вільного доступу до Інтернету. ЗМІ представляли: телестудія СКИФ-2, Галаніна І. М., завідуюча відділом інформації газети «Знамя индустрии», Березін В. Б., керівник еколого-культурного центру «Бахмат», позаштатний кореспондент газети «Провинция».
Директор КЗК "ЦСПБ” Оратовська Т. В. розповіла про програму «Бібліоміст», як бібліотеки міста реалізують цей проект сумісно з партнерами.
Начальник Костянтинівського міськрайонного управління юстиції Олейнікова І. В. та головний спеціаліст Бормотова Т. О. інформували журналістів про роботу правової громадської приймальні, яка працює при ЦМПБ ім. М. Горького з квітня 2010 року. Фахівці цієї установи предоставляють безкоштовні правові консультації всім верствам населення. Приймальня працює кожного другого четверга з 14 до 16 години. Завдяки придбаному комп’ютерному і програмному обладнанню користувачі бібліотек і мешканці різних районів міста мають можливість отримати скайп-консультації з правових питань, які проводять фахівці міськрайонного управління юстиції, а саме стосовно виконання судових рішень, оформлення спадщини, сімейного законодавства. Така робота підвищує доступність правової інформації громадянам, дає можливість отримувати кваліфікаційну допомогу. Фахівці відповідають кожному користувачу, реєструють його запит і відповідають у телефонному або письмовому вигляді.
Користувачі бібліотеки та мешканці міста розповіли як за допомогою нового комп’ютерного і програмного обладнання вони навчаються основам роботи на ПК, використанню Інтернет-технологій.
Ця зустріч з представниками газети «Голос України» підтвердила, що до бібліотеки можна приходити не лише по нові книжки, а й по свіжі ідеї та живе спілкування.


Обсудить на форуме