,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Липень 2024 (28)
Червень 2024 (36)
Травень 2024 (38)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
«    Липень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Інформація

Конкурс проектів співпраці бібліотек з місцевими громадами
4 раунд – жовтень 2010

Інформаційно-профілактичний центр "Ти – не один. Ми – разом.”
(ЦМПБ ім. М. Горького, м. Костянтинівка, Донецька область)

Короткий опис проекту
Бібліотека організує інформаційно -профілактичний центр підтримки здорового способу життя:
проведе експрес-визначення інформаційних потреб мешканців міста за допомогою волонтерів, започаткує онлайн-спілкування з успішними та зацікавленими людьми міст Львова, Харкова, Костянтинівки, організує тренінги для волонтерів, семінар для вчителів охорони здоров’я; створить блог на веб-сайті бібліотеки з корисними порадами, створить відеоролик, інформаційний буклет з досвідом роботи інформаційного центру

Тривалість проекту 6 місяців

Партнери проекту
Міськвиконком, міський відділ культури, міський відділ у справах сім’ї та молоді, міське управління освіти, Громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинівка”, Донецький обласний благодійний фонд "Оберіг”, Львівська обласна бібліотека для дітей, Дитяча та юнацька спортивна школа, Костянтинівська міськрайонна організація товариства Червоного Хреста, Волонтери Корпусу Миру, місцеві ЗМІ.

Мета проекту:
за допомогою створення інформаційно-профілактичного центру популяризувати ідеї здорового способу життя, підвищити поінформованість учнів 9-11 класів, студентів ліцеїв, технікумів та всієї громади про відповідальність за стан власного здоров’я, організувати змістовне дозвілля молоді, спонукати юнацтво до соціально-активного життя, об'єднати інтелектуальні, фінансові й організаційні зусилля громади, різних закладів по первинній профілактиці шкідливих звичок.

Завдання проекту:
– донесення до кожного учасника проекту знань з питань формування здорового способу життя;
– залучити до читання малочитаючих й нечитаючих груп підлітків і молоді;
– навчити волонтерів користуватися Інтернет-технологіями і розповсюджувати їх в своєму середовищі;
– залучити учнів 9-11 класів, студентів ліцеїв, технікумів до активної участі у проведенні масових заходів проекту з метою набуття вмінь та навичок зміцнення та збереження здоров’я;
– допомогти вчителям охорони здоров’я одержати додаткове навчання та поновити зміст виховання по питаннях здорового способу життя з використанням Інтернет-ресурсів;
– популяризувати позитивний приклад успішності відомих спортсменів та людей нашого міста;
– координація форм і методів роботи з питань здорового способу життя з партнерами проекту;
– впровадження досягнень інших бібліотек, партнерів щодо питань ведення здорового способу життя;
– налагодити дружні зв’язки між молоддю м. Костянтинівки, Харкова, Львова, США з питань оздоровчо-просвітницької діяльності;
– висвітлення роботи над проектом у ЗМІ

З ким, з якою громадою, працюватиме бібліотека? (група учасників проекту)
- Вчителі охорони здоров’я (20 осіб віком від 22 до 58 років) – будуть вивчати нові інформаційні педагогічні технології для формування у дітей позитивного ставлення до свого здоров’я.
- учні 9-11 класів (ЗОШ №1, 3, 6, 7, 9, 13, 17, гімназії), студенти ліцеїв, технікумів – будуть приймати участь у проведенні масових заходів, спілкуванні, пошуку інформації в Інтернеті. Очікується збільшення кількості групи зацікавлених вести здоровий спосіб життя.
- Волонтер Корпусу Миру Меттіссон Брейді (США) – спілкування з молоддю, старшокласниками по темі ОБЖ, первинної профілактики наркоманії та ВІЛ/СНІДу в рамках англо-мовного клубу.
- Волонтер Корпусу Миру Уітні Фармер (США) м. Харків – координатор організації All Ukrainian Network of People living with HIV в проведенні онлайн-заходів.
- Волонтери – члени Громадської організації "Асоціація молоді м. Костянтинівка” (студенти Костянтинівського медичного училища, Костянтинівського професійного будівельного ліцею) – участь в акціях, підготовці та розповсюдженні рекламних та інформаційних матеріалів.
- Педагогічний колектив Дитячої та юнацької спортивної школи - онлайн-зв’язок з учасниками спортивних змагань в інших містах країни і світу.
- Члени громади м. Львова – участь в онлайн-заходах.
- Члени громади міста Костянтинівка (віком від 14 до 80 років) – будуть мати можливість приймати участь в заходах проекту, а також в онлайн-заходах.

Співпраця з учасниками проекту під час його планування.
Необхідність розробки й реалізації Проекту викликана тим, що сучасна ситуація в м. Костянтинівка характеризується поширенням соціально-негативних явищ у підлітковому та молодіжному середовищі, що являє серйозну загрозу здоров'ю населення, суспільній безпеці.
Серед основних проблем молодіжного середовища м. Костянтинівки - зниження показників фізичного й репродуктивного здоров'я на фоні захоплення шкідливими звичками, наслідком яких є складні невиліковні хвороби – СНІД, рак, туберкульоз та ін. Костянтинівка сьогодні - депресивне місто. Чисельність населення,яка ще недавно складала 120 тис. жителів, сьогодні неухильно знижується і налічує 86 тис. Головні причини – недбале ставлення людей до власного здоров’я, втягнення молодого покоління в процес алкоголізації, наркотизації, тютюнопаління, токсикоманії, безпорядочні статеві зв’язки. Дозвіллям молоді, підлітків та їх батьків в нашому місті займаються лише 2 будинки культури, міський краєзнавчий музей, Центр дитячої та юнацької творчості, Дитяча та юнацька спортивна школа і лише 4 публічних бібліотеки. Але цих закладів недостатньо, щоб з користю провести вільний час і зміцнити своє здоров’я, тому молоді люди та підлітки змушені все більше часу проводити на вулиці, піддаватись впливу згубних звичок. А ще – в нашому місті відсутня єдина система первинної профілактики вживання психічноактивних речовин (ПАР). Основною причиною такої ситуації є міжвідомча роз’єднаність, відсутність єдиної стратегічної концепції профілактики. Тому проект націлений на виконання основного завдання - об'єднання сил і можливостей фахівців у галузі освіти, культури і спорту, засобів масової інформації, керівників міста в залученні підлітків та молоді до здорового способу життя.
Сучасну молодь складно чимось здивувати. Якщо і цікавить, так це нові види спорту, досягнення наших успішних земляків, інноваційні заходи з популяризації здорового способу життя. Позитивним прикладом стала золота перемога вчителя фізичної культури ЗОШ №1 Антоніни Марочко на Чемпіонаті Європи з пауерліфтінгу.
Під час спілкування з нашими користувачами – учнями ЗОШ №13, 8-а кл., які приймали участь в антитютюновій акції "Паління – загроза для життя!” (31 травня - до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням), ми виявили, що деякі хлопці та дівчата цього класу вже палять, спробували алкогольні напої для підняття настрою, сміливості. Їх старші знайомі, друзі вживають ПАР. Підлітки хотіли би знати більше про вплив ПАР на організм людини, як поводитись в ситуації, коли тобі пропонують "тільки спробувати”, що робити, коли твоєму другові, який вживає психічно-активні речовини, потрібна допомога. Діти соромляться задавати такі питання класним керівникам та батькам. Тому бібліотекарі вирішили не тільки підвищити їх обізнаність з питань профілактики, а й надати можливість їм поспілкуватись між собою та з фахівцями.
Систематично до бібліотеки звертаються вчителі предмету охорони здоров’я, класні керівники з проханням – підібрати нові, сучасні інформаційні матеріали по темі ОБЖ з використанням інтерактивних технологій на уроках, позакласних заходах, виховних годинах. Ми побачили, що вчителі недостатньо володіють не тільки інформацією, але і не вміють використовувати Інтернет-ресурси. Це - типове явище серед учителів середнього та похилого віку. Частково зможе вирішити цю проблему проведення семінару-практикуму з пошуку інформації в Інтернеті з питань ПАР, психологічній самоосвіті.
Тоді ми зрозуміли, що бібліотека може допомогти цим та й іншим людям, які мають подібні потреби, і, таким чином, залучити нових користувачів (і потенційних спонсорів) до бібліотеки. Так сформувалася ідея створення у бібліотеці Інформаційно-профілактичного центру, де поєдналися б інформаційні потреби користувачів і кваліфікаційна допомога спеціалістів.

Які організації, установи, особи допомагатимуть бібліотеці у здійсненні проекту і як саме?
Міськвиконком, міський відділ культури – часткове фінансування проекту (сплачуватиме за Інтернет-зв’язок, придбає мультимедійний проектор), наглядатиме за виконанням проекту.
Міський відділ у справах сім’ї та молоді – допомога в організації міських молодіжних акцій, заохочення переможців заходів.
Міське управління освіти – фахівці (психологи) міського управління освіти проводитимуть тренінги для волонтерів та вчителів охорони здоров’я, інформаційна підтримка новоствореного блогу.
Громадська організація асоціація молоді м. Костянтинівка – організація волонтерського руху сумісно з бібліотекою, участь в міських молодіжних акціях, розповсюдження рекламних та інформаційних матеріалів серед громади міста.
Львівська обласна бібліотека для дітей (директор Лугова Лариса Анатоліївна) – прийме участь у Бібліомості Донбас – Галичина (м. Львів, м. Костянтинівка), організує онлайн-конференцію з обміну досвідом роботи волонтерів, молоді з питання здорового образу життя.
Костянтинівська міськрайонна організація товариства Червоного Хреста (КМРОТЧХ)– лікарі-спеціалісти прийматимуть участь у бібліотечних заходах - тренінгах, семінарі.
Донецький обласний благодійний фонд "Оберіг” – фахівці, волонтери прийматимуть участь у тренінгах, консультаціях, розповсюдженні спеціальної рекламної продукції з висвітленням актуальних питань ВІЛ/СНІДу та наркоманії, інформаційна підтримка новоствореного блогу.
Зразкова літературно-творча студія "Експеримент” (Центр дитячої та юнацької творчості) – прийматиме участь у проведенні бібліотечних театралізованих заходів з теми проекту.
Дитяча та юнацька спортивна школа - тренери та відомі спортсмени прийматимуть участь в молодіжній акції, онлайн-заходах, інформаційна підтримка новоствореного блогу.
Газети "Знамя индустрии”, "Провинция”, телестудія "СКИФ-2” – інформаційна підтримка ходу реалізації проекту місцевої громади.
Волонтер Корпусу Миру Меттіссон Брейді (США) – спілкування з молоддю, старшокласниками по темі здорового способу життя в рамках англо-мовного клубу.
Волонтер Корпусу Миру Уітні Фармер (США) м. Харків – координатор організації All Ukrainian Network of People living with HIV- в проведенні онлайн-заходів з молоддю.

Використання інформаційних технологій у проекті. Як бібліотека буде популяризувати інформаційно-комунікаційні технології за допомогою проекту?
– Бібліотекарі навчать учителів охорони здоров’я та волонтерів користуватись Інтернетом, тим, хто володіє – поглибити знання, знаходити необхідну інформацію за допомогою найкращих веб-сайтів на тему здорового способу життя.
– Створення мультимедійних презентацій для проведення бібліотечних заходів.
- Психологи міського управління освіти - інформаційна підтримка новоствореного блогу.
– Бібліотекарі, волонтери використовуватимуть мобільний швидкісний 3G – Інтернет (ноутбук з модемом) при проведенні масових заходів за межами бібліотеки.
– Учні старших класів, студенти ліцеїв, технікумів навчаться спілкуватись в електронних мережах, брати участь в онлайн-заходах, знайомитися з людьми, які ведуть здоровий спосіб життя.
– Бібліотекарі, волонтери навчаться знімати фото, відео ( для рекламування бібліотечних заходів з теми проекту в місцевих ЗМІ), спілкуватися по Скайпу, проводити онлайн-заходи.
– Бібліотекарі разом з користувачами створять блог "Ми - разом” на сайті бібліотеки http://www.konstlib.net.

Як бібліотека буде популяризувати проект серед громади та органів влади?
Виготовимо і розповсюдимо рекламну продукцію про інформаційно-профілактичний центр і нові Інтернет-технології в міськвиконкомі, учбових закладах, супермаркетах, автотранспорті; у радіо- та телевізійному ефірах; на сторінках місцевих газет, на веб-сайті бібліотеки (http://www.konstlib.net).

Що буде зроблено під час реалізації проекту?

Детальний робочий план, включно з етапом підготовки до реалізації проекту і заходами з інформування громади про проект.

Дата Що буде зроблено Виконавець / відповідальна особа Результат

1-ий тиждень Координаційна зустріч усіх учасників проекту Бібліотекар, керівник проекту Узгоджений план дій і графік виконання основних завдань проекту
1-ий тиждень Формування групи волонтерів, переговори з ними Бібліотекар, керівник проекту Відібрані зацікавлені особи
2-ий тиждень Розробка анкети з теми проекту для учнів старших класів Бібліотекарі, психолог Текст анкети готовий
2-ий тиждень Друкування анкет Бібліотекарі Матеріали готові до розповсюд-
ження
2-ий тиждень Провести анкетування в учбових закладах міста для учнів 9-11 класів, студентів ліцеїв, технікумів (500) Бібліотекарі, класні керівники, волонтери Учні та студенти учбових закладів отримали анкети, заповнили їх
2-ий тиждень Аналіз анкет Бібліотекарі, психолог Зроблений аналіз, окреслений план заходів
3-ій тиждень Керівник проекту домовляється про співпрацю з психологами міського управління освіти, фахівцями Червоного Хреста Керівник проекту, психологи, фахівці КМРОТЧХ Укладений договір про співпрацю, отримана згода керівництва міського управління освіти на участь психологів, лікарів
4-ий тиждень Бібліотекарі готують інформаційні статті в газети, надають матеріали на радіо та телебачення, домовляються про публікації і трансляції Керівник проекту, бібліотекарі, журналісти Готові інформаційні матеріали
5-ий тиждень Тренінг для волонтерів КМУ, КПБЛ "Учусь казати НІ!” (1 день)
Бібліотекарі, інженер-програміст, бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру, психологи, волонтери Волонтери вміють працювати в мережі Інтернет, володіють програмою Скайп, одержать для розповсюд-ження інформаційні листівки, пам’ятки, готові фотографії заходу, відео
6-ий тиждень Керівник проекту і фахівці дають інтерв’ю на місцевому радіо Керівник проекту, психолог, медик, директор ДЮСШ Населення поінформо-ване про проект
6-ий тиждень Стаття про проект в місцевій газеті Бібліотекар
Населення поінформо-ване про проект
6-ий тиждень Підготовка до семінару-практикуму – для вчителів охорони здоров’я
Бібліотекарі, інженер-програміст, бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру, запрошені спеціалісти міського управління освіти та охорони здоров’я, Донецького обласного благодійно-го фонду "Оберіг”, КМРОТЧХ Готові матеріали: план семінару, папки для учасників (ручка, зошит, роздаткові матеріали)
7-ий тиждень Семінар-практикум для вчителів охорони здоров’я з питань здорового способу життя, психологічній самоосвіті Бібліотекарі, інженер-програміст, бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру, запрошені спеціалісти міського управління освіти та охорони здоров’я, Донецькго обласного благодійного фонду "Оберіг, КМРОТЧХ Вчителі охорони здоров’я вміють користувати-ся комп’ютером і працювати в мережі Інтернет, готові фотографії заходу, відео
8-ий тиждень Підготовка реклами інноваційного бібліотечного заходу - бібліомосту "Донбас-Галичина” Бібліотекарі Готова рекламна продукція – флаєри
9-11-ий тиждень Підготовка інноваційного бібліотечного заходу - бібліомосту "Донбас-Галичина” Бібліотекарі ЦМПБ ім. М. Горького, Обласної бібліотеки для дітей м. Львова, міський відділ культури, інженер-програміст,міський відділ у справах сім’ї та молоді, громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинів-ка, ДЮСШ, волонтери Готовий сценарій заходу
12-ий тиждень Проведення інноваційного бібліотечного заходу - бібліомосту "Донбас-Галичина” Бібліотекарі ЦМПБ ім. М. Горького, Обласної бібліотеки для дітей м. Львова, інженер-програміст, міський відділ культури, міський відділ у справах сім’ї та молоді, громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинів-ка, ДЮСШ, волонтери Проведена онлайн-конференція, налагоджені дружні зв’язки з громадськістю м. Львова, готові фотографії заходу, відео
13-ий тиждень Міні-спектакль "Альтернатива” Бібліотекар, міський відділ культури,
зразкова літературно- творча студія "Експери-мент” (ЦД та ЮТ), волонтери Учні старших класів обізнані з темою та корисними порадами щодо питань збереження власного здоров’я, готові фотографії заходу, відео
14-ий тиждень Підбір відеоматеріалів (відеороликів, художніх, документальних, мультиплікаційних фільмів) для проведення відеолекторія "Увага, ризик!” Бібліотекар, інженер-програміст, бібліограф Інтернет-центру Зібрано фонд
відеоматеріалів для відеолекторія
15-ий тиждень Підготовка Діалогу з молоддю м. Харкова по темі первинної профілактики наркоманії та ВІЛ/СНІДу "Як важливо бути захищеним” в рамках англо-мовного клубу при ЦМПБ ім. М. Горького Бібліотекарі, інженер-програміст, волонтери Корпусу Миру, представник Донецького обласного благодійно-
го фонду "Оберіг”, КМРОТЧХ, волонтери Готовий сценарій заходу
16-ий тиждень Діалог з молоддю м. Харкова, старшокласниками по темі первинної профілактики наркоманії та ВІЛ/СНІДу "Як важливо бути захищеним” Бібліотекарі, інженер-програміст, волонтери Корпусу Миру, представник Донецького обласного благодійно-
го фонду "Оберіг”, КМРОТЧХ, волонтери Обізнаність старшоклас-ників по темі профілактики наркоманії та ВІЛ/СНІДу в Україні та США, готові фотографії заходу, відео
17-19-ий тиждень Відеолекторій "Увага, ризик!” для учнів, учителів
Бібліотекарі, спеціалісти-медики, представник Донецького обласного благодійно-го фонду "Оберіг”, класні керівники, волонтери Поглиблені знання учнів, учителів, завдяки зоровому сприйняттю відеоматеріа-лів, готові фотографії заходу, відео
20-ий тиждень Створення блогу "Ми -разом” на сайті бібліотеки http://www.konstlib.net з корисними порадами для вчителів, батьків, молоді та підлітків Бібліотекар, керівник проекту, інженер-програміст Створено новий онлайн-ресурс інформацій-ного спрямування
21-ий і т.д. тижні Спілкування через створений блог Місцева громада, бібліотекарі, фахівці – медики та психологи Постійний обмін корисними порадами, досвідом з питань ОБЖ
22-ий тиждень Підготовка до проведення бібліоквесту
(розробка сценарію заходу, запрошення учасників та членів журі)
Бібліотекарі, учні старших класів, міський відділ культури, міський відділ у справах сім’ї та молоді, громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинів-ка, ДЮСШ, волонтери Всі учасники бібліоквесту запрошені, проінформо-вані про початок і хід заходу
23-ій тиждень Бібліоквест "ПАРобійка” (змагання зі збільшенням рівня складності)
Бібліотекарі, фахівці – медики, психологи, журналіст ЗМІ, міський відділ культури, міський відділ у справах сім’ї та молоді, громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинів-ка”, ДЮСШ, волонтери Отримання інформації, направленої на активну відмову від вживання ПАР, залучення до занять спортом, готові фотографії заходу, відео
24-ий тиждень Акція "Ми – здорові – приєднуйтесь!” серед учнів 9-11 класів (спортивні та інтелектуальні змагання) Міський відділ у справах сім’ї та молоді, міський відділ культури, ДЮСШ, громадська організація "Асоціація молоді м. Костянтинів-ка”, волонтери Закріплення навичок відповідаль-ної поведінки, розв’язуючи інтелектуаль-ні завдання, підвищувати-ме рівень обізнаності ровесників та їх усвідомлення наслідків тютюнопа-ління, надмірного вживання алкоголю, важливості безпечного сексу, здорового харчування та активного способу життя, готові фотографії заходу, відео
25-ий тиждень Розробити інформаційний буклет з досвіду роботи Інформаційно-профілактичного центру "Ти – не один. Ми – разом”, відеоролик по темі проекту Керівник проекту, бібліотекар, бібліограф ДІС, інженер-програміст Готовий інформаційний буклет, відеоролик з досвіду роботи Інформаційно-профілактич-ного центру

Які очікувані результати та вплив проекту на життя громади?
– Бібліотека запровадить нові інноваційні послуги, які задовольняють запити громади (використає мобільний швидкісний 3G – Інтернет (ноутбук з модемом) при проведенні масових заходів за межами бібліотеки, онлайн-спілкування, консультування, створить блог на веб-сайті http://www.konstlib.net, проведе бібліоквест, акції, використання мультимедійних технологій та інше);
– бібліотека збере відгуки учасників проекту, слідкуватиме за кількістю відвідувань блогу, коментарів, повідомлень на блозі;
– збільшення кількості учнів старших класів, молоді, які стануть прихильниками здорового способу життя ;
– зниження кількості молодих людей, залучених до наркозалежності, алкоголізму, тютюнопаління;
– зниження рівня підліткової злочинності;
- збільшиться кількість відвідувачів бібліотеки;
- місцева громада отримає постійний кваліфікований доступ до актуальної інформації та консультацій фахівців з питань здорового способу життя;
- підвищиться рівень психологічної та фізичної культури членів громади;
- збільшиться кількість людей, які володіють комп’ютерною грамотністю;
- об’єднання зусиль закладів освіти, культури, охорони здоров’я з питань санітарно-профілактичної роботи;
- батьки будуть обізнані щодо профілактики вживання ПАР серед підлітків;
- поповниться база даних бібліотеки іформаційними і методичними матеріалами по даній проблемі;
- отриманий досвід буде узагальнено на сторінках інформаційного буклету та розміщено на сайті бібліотеки http://www.konstlib.net.

Як запропонований проект зможе бути продовженим / розвиненим після закінчення фінансування від програми «Бібліоміст»?
Проект є постійно діючим, що дає змогу закріпити та корегувати отримані результати. Отримане обладнання буде і надалі використовуватися у роботі. Досвід даної діяльності може бути використаний у будь-якій бібліотеці, є однією із складових формування позитивно зорієнтованої людини. Бібліотека буде й надалі продовжувати онлайн-спілкування з членами місцевої громади, постійно вивчати й використовувати досвід роботи громад інших міст України та світу. Для вчителів впроваджується система обміну досвідом роботи, інформаційно-методичного супроводу їх діяльності. Надалі ми зможемо залучити до первинної профілактичної роботи з підлітками та молоддю представників церков різних конфесій, зібрати якісний музичний матеріал для заходів по темі проекту, розробити програму вуличних інтерактивних заходів серед молоді, направлених на ведення здорового способу життя. Волонтери працюватимуть у бібліотеці й надалі. У фінансуванні по продовженню проекту візьмуть участь органи місцевої влади та спонсори.



Обсудить на форуме