,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (36)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету

  • 4 листопада 2013 |
  • 10:11 |
  • STV |
  • Комментарии: 0
  • |
  • Просмотров: 1592
  • |
   З жовтня 2012 року у КЗК «ЦСПБ» реалізується проект програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фонду Білла і Мелінди Гейтс.

«Бібліоміст» – це проект Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), підтриманий Міністерством культури і туризму України, Українською бібліотечною асоціацією.
У ЦМПБ ім. М. Горького, бібліотеках-філіалах №№ 2, 3, ЦМДБ ім. О. Кошового у минулому  році відкрилися «Пункти вільного доступу до Інтернету», які отримали набір обладнання – 15 ПК з встановленим програмним забезпеченням, багатофункціональні пристрої (принтер, сканер, копір), гарнітуру. У бібліотеках КЗК «ЦСПБ» діють зониWi-Fi.
Бібліотечні фахівці використовують обладнання для надання вільного безкоштовного доступу до Інтернету та орієнтують свої послуги на безкоштовне задоволення потреб населення громади:
            - доступ до світових інформаційних ресурсів;
–    ознайомлення з інформацією органів влади;
–    ознайомлення з новинами міста, регіону, країни, світу;
–    правові та соціальні консультації;
             - спілкування в соціальних мережах;
             - зв’язок з рідними, друзями по Скайпу;
             - реєстрація особистої скриньки електронної пошти;
             - розвиток бізнесу через Інтернет;
             - бронювання готельних номерів,
–    замовлення путівок, квитків на літак, потяг, автобус;
             - покупки через Інтернет товарів, які відсутні у місцевих магазинах;
             - проведення ігор з дітьми;
             - виконання домашніх завдань;
              - перегляд кінофільмів, мультфільмів;
                          - проведення цікавих екскурсій, організація відпочинку, дозвілля
     Відвідувачі ПВД у бібліотеках КЗК «ЦСПБ» малюють, слухають компакт-диски,  здійснюють набір і форматування різних видів документів, мають можливість зв'язатися за допомогою локальної мережі з будь-яким місцем на земній кулі та ін.

    Перш за все в бібліотеках було налагоджено навчання основам комп’ютерної грамотності. Серед «учнів» - діти початкової школи, пенсіонери, домогосподарки , безробітні та просто бажаючі. З листопада 2012 року проводяться індивідуальні та групові заняття по навчанню основам роботи на ПК, Інтернет-технологіям в рамках проекту "З комп’ютером на ти”. Першими студентами стали медичні працівники ЦРЛ міської жіночої консультації (11 осіб). Група акушерів навчалась протягом двох місяців (листопад та грудень). Робітники отримали навички роботи на ПК, познайомились з пакетом офісних програм Microsoft Office 2010, отримали знання з використання електронної пошти, Skype, Інтернет-ресурсів. Цю інформацію було розміщено у лютневому випуску «Бібліоновин» програми «Бібліоміст».
  В рамках соціально-педагогічного проекту відділення соціально-побутової адаптації у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) з січня 2013 року була запропонована соціально-педагогічна послуга "Університет третього віку". На факультеті комп’ютерних та інтерактивних технологій, організованому при бібліотеках КЗК «ЦСПБ» в рамках «Університету», основам комп’ютерної грамотності навчаються групи осіб третього віку (пенсіонерів, інвалідів). За період з січня до жовтня 2013 року навчено 134 особи. Особливу зацікавленість викликає користування електронною поштою, соціальними мережами, програмою Skype щоб мати можливість спілкування з рідними і близькими, які живуть за межами нашої країни; мати можливість знайти старих друзів і знайомих і підтримувати зв'язок з ними. Всі ці знання стають в нагоді тим людям третього віку, хто бажає долучитися до всесвітнього співтовариства користувачів мережі Інтернет, для роботи і відпочинку. ПВД та «Університет» стали чудовою базою для навчання, спілкування та корисного дозвілля людей передпенсійного та пенсійного віку.

     У бібліотеках КЗК «ЦСПБ» при ПВД працюють Інтернет-клуби для дітей та батьків: «Мудрий павучок» (ЦМДБ), «Всезнайко» (ф-л №2), «Інтернетьонок» (ф-л №3). На заняттях відвідувачі здобувають не тільки практичні навички роботи, але й опановують і творчу діяльність, пізнають права в Інтернет-мережі, вчаться азам Нетикету. Заняття проходять в ігровій формі та за допомогою тестових опитувань та Інтернет-олімпіад.

     В ЦМПБ з 2010 року працює Правова громадська приймальня. Завдяки програмі «Бібліоміст» бібліотеки отримали можливість запровадити інноваційну послугу - Skype-консультування, яке протягом року проводили фахівці Костянтинівського міськрайонного управління юстиції, Управління праці та соціального захисту населення Костянтинівської міської ради, Управління Пенсійного фонду України в м. Костянтинівка і Костянтинівського району. Завдяки наданому технічному і програмному обладнанню мешканці віддалених районів мали можливість отримати відповіді юристів та фахівців управлінь на свої питання в он -лановому режимі.
Фахівці Костянтинівського міськрайонного управління юстиції надали консультації  – 169 особам (відбулося 10 Skype-зустрічей).
Фахівці Управління праці та соціального захисту населення Костянтинівської міської ради надали консультації  –  49 особам (відбулося 5 Skype-зустрічей).
Фахівці Управління Пенсійного фонду України в м. Костянтинівка і Костянтинівського району надали консультації  –  12 особам (відбулося 1 Skype-зустріч).

За цей рік досягли своїх індивідуальних успіхів мешканці міста – користувачі пунктів вільного доступу до Інтернету бібліотек КЗК «ЦСПБ»:
-    Інвалід-колясник Людмила Василівна Кожушко після навчання в ПВД (ЦМПБ)  основам комп’ютерної грамотності та Інтернет-технологій, сама знаходить корисну інформацію про різноманітні конкурси, зразки та майстер-класи з вишивки українським орнаментом і потім використовує її при створенні своїх робіт, які неодноразово були відзначені у Всеукраїнських конкурсах.
-    Скрипкіна Ганна Олександрівна, мешканка мікрорайону «Красный Октябрь», де розташована бібліотека-філіал №3, пробує свої сили у різних жанрах народного  ремесла; вона красиво в’яже, вишиває, шиє. До ПВД вона звернулась з проханням допомогти їй знайти відео-уроки по виготовленню ляльок з тканини. Через місяць Ганна подарувала бібліотеці незвичайних ляльок висотою 1м - хлопчика Мишка та дівчинку Арішу, які радо зустрічають відвідувачів при вході до бібліотеки. Майстриня до цього часу постійно відвідує ПВД і виробляє іграшки уже на замовлення знайомих.
-    Інвалід-колясник Фелендюк Віктор Антонович після вдосконалення знань з основ комп’ютерної грамотності та Інтернет-технологій, які він отримав у Пункті вільного доступу до Інтернету (ЦМПБ), єдиний представник з Донецької області, який був запрошений до навчання у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів у м. Лютеж (Київська область), де є можливість придбати професію оператора комп’ютерного набору вже починаючи з серпня місяця. Віктор оволодів навичками пошуку та скачувань відео файлів. За допомогою відеоуроків по бісероплетінню він зробив букет квітів - лілій і подарував робітникам бібліотеки. Ця робота демонструвалася на відкритті міської виставки-вернісажі «Натхнення», відкриття якої відбулося 1 серпня у сквері Театральному м. Костянтинівки.

    Користувачі постійно намагаються встановити втрачені зв’язки з рідними, близькими, знайомими. Тут у ПВД бібліотек на допомогу приходить Skype.
-    Постійний користувач бібліотеки Бедняк Валерій Васильович разом з дружиною Валентиною Сергіївною завдяки Скайпу змогли поновити регулярне відео спілкування з сином та його родиною, які понад 15 років проживають у Прибалтиці. Сім’я Бедняків була дуже вдячна бібліотекарю ПВД  (б-ф-л №3) Своробі Н.І. за допомогу в організації скайп–зв’язку.
-    Користувач Каркач Тетяна отримала навчальні знання з основ комп’ютерної грамотності та Інтернет-технолгій у ПВД (ЦМПБ). Студентка змогла створити електронну поштову скриню та зареєструватися в соціальних мережах. Тепер вона постійно спілкується онлайн в мережі В контакте зі своєю онукою з м. Києва.
-    Жителька міста Мантя Галина Олексіївна стала постійною користувачкою ЦМДБ, завдяки тому що за допомогою вільного безкоштовного доступу до Інтернету вона поновила  зв’зок зі своєю сестрою у Молдові.
-    Попова Софія Селіванівна відвідувала безкоштовні курси навчання  основам комп’ютерної грамотності «Перший клік». За допомогою фахівців ЦМДБ відновила зв’язки з подругою, що виїхала до Ізраїлю.
-    Користуачка б-ф-лу №3 Рожкова Олена не тільки оволоділа навичками роботи на ПК, а  й за допомогою бібліотекаря Жорткіної А.М. знайшла свою сестру завдяки соціальній мережі «Одноклассники».

-    Трейтяк Ольга Іванівна відвідувала безкоштовні курси навчання  основам комп’ютерної грамотності «Перший клік» у ПВД (ЦМДБ). Вона прийняла участь в акції Укртелекому та  отримала у нагороду модем у м. Донецьк.

-    Користувачка бібліотекою – філіалом №3 для дітей «Юний читач» Казмірчук Ірина Олександрівна – молода мама. Тож для неї актуальною є проблема придбання одягу для своєї малечі. Вона звернулась до бібліотекаря А.М. Жорткіної з проханням зробити заказ у Інтернет-магазині. Через 5 днів Ірина отримала своє Інтернет-замовлення - це дуже зручний і економний спосіб для молодої сім’ї. Вона надалі буде робити Інтернет-замовлення і порадить своїм подругам користуватись послугами бібліотеки.

-    Наші користувачі можуть виразити свою творчу особистість за допомогою бібліотечного блогу Libraryart http://biblionet.com.ua, який у серпні 2013 року створили завідуючий сектором автоматизації бібліотечно-бібліографічних процесів ЦМПБ С. Я. Кравчук та провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦМПБ І. Л. Бондаренко. На ньому віртуальні користувачі знаходять багато цікавого про захоплення, таланти костянтинівців, про заходи, які відбуваються в бібліотеці та за її межами. Читаючи наш блог, можна дізнатися масу подробиць про цікаві події, талановитих людей нашого міста, читачів бібліотеки. Наприклад, Кожушко Л. В. /інвалід-колясник/, Фелендюк В. А. /інвалід-колясник/, Прохорова Б. Г. /пенсіонер/, Журавльова В. В. /художник/, Кузнєцова Г. Г. /викладач Школи мистецтв/ та ін.

Наші досягнення
       Ми ще багато можемо розповідати про групові та індивідуальні перемоги наших користувачів – членів костянтинівської громади. Та хай про це скажуть цифри нашої статистики (з жовтня 2012 р. до жовтня 2013 р.):
У бібліотеках КЗК «ЦСПБ»:
-    Користувачами ПВД за рік стали  - 1658
-    Загальна кількість візитів до комп’ютерів програми «Бібліоміст» - 17868
-    Кількість користувачів, які отримали тренінг або консультацію з ІТ та Інтернету  – 1894
-    Кількість користувачів, які отримали допомогу в пошуку інформації в Інтернет  –  1005

Професійні успіхи:
Співпраця з програмою «Бібліоміст» змінила професійне життя фахівців КЗК «ЦСПБ» на найкраще, а саме, завдяки участі у національних (м. Київ) та міжрегіональних ярмарках бібліотечних інновацій (м. Луганськ); регіональних форумах (м. Полтава, м. Луганськ); поїздок по обміну досвідом (АР Крим, Івано-Франківська область), навчальних тренінгів (м. Донецьк), вебінарах (Всеукраїнський -1, у КЗК «ЦСПБ» - 2 за звітний період).
Пройшли навчання у Регіональному тренінговому центрі 8 фахівців, а дистанційне навчання проходять 6  фахівців КЗК «ЦСПБ».

   Інформацію склали:
 Сидоренко Т. В., провідний методист КЗК «ЦСПБ»
Бондаренко І. Л., провідний бібліотекар відділу обслуговування ЦМПБ ім. М. Горького
Відповідальний за випуск:
Директор КЗК «ЦСПБ»  Оратовська Т. В.


Обсудить на форуме