,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

« Він не з легенди, він з життя» Біобібліографічна закладка.


Центральна міська публічна бібліотека ім. М. Горького
Довідково - інформаційний сектор
« Він не з легенди, він з життя»
100 років від дня народження Ю.О.Збанацького ,українського письменника.
Біобібліографічна закладка.
Костянтинівка-2014
Шановні користувачі!

    До Вашої уваги   Біобібліографічна закладка    із серії :   « Письменники ювіляри».  
    Великі українці - ті, хто дає нації культуру, економіку, дух. Таких дуже небагато. Патріотів, які не говорять, що вони патріоти, а дійсно багато роблять . Великі українці — це ті, хто від щирого серця використовують Богом дані їм таланти для розвитку, зміни світу .Так можно сказати і про письменника Ю.О.Збанацького .
    Маємо надію, що підібраний нами матеріал буде корисний для школярів, студентів та вчителів, які вивчають та викладають українську літературу.

Ми завжди в вами: Довідково - інформаційний сектор.

    Юрій Оліферович Збанацький народився в селі Борсуків на Чернігівщині. Зростав на берегах відомої «зачарованої Десни». Батько письменника — учасник першої світової війни — був поранений, довго хворів і рано помер. Мати за своє життя зазнала багато горя: поховала чотирьох маленьких дітей, у роки війни проводжала сина у партизанський загін і чекала, чекала...
    Ріс Юрко здібним і цікавим хлопчиком, вирізнявся великою спостережливістю, надзвичайною пам'яттю та кмітливістю. З дитинства полюбив пресу. Запам'ятався йому той день, коли листоноша приніс до хати газету, на якій було написано: «Збанацькому Юрку». Це батько виконав обіцянку: передплатив для сина газету. Скільки-то було радості! До хати тепер часто сходилися сусіди, щоб послухати, про що читає малий Юрко.
    Початкову школу (чотири класи) хлопчик закінчив у рідному селі. Писати вірші й оповідання Юрко почав ще у школі. Помітивши в Юрка допитливість, бажання більше знати, вчитель попросив батьків дати синові змогу продовжити навчання. Незважаючи на те що сім'я Збанацьких була багатодітною, часто хворів батько, на сімейній раді було вирішено одностайно: Юрко вчитиметься. Семирічна школа була в районному центрі, що знаходився за тринадцять кілометрів від села. І хоча долати пішки щодня таку відстань було нелегко, хлопчик залюбки оволодівав знаннями.
    Потім здобував освіту в Чернігівському педагогічному технікумі, продовжував навчання на мовно-літературному факультеті Ніжинського педінституту. Згодом працював учителем, а в дев'ятнадцять років став директором неповної середньої школи. Потім редагував районну газету.
    Восени 1931 року починається педагогічна діяльність Ю. Збанацького, якому тоді не було ще й вісімнадцяти. Перший вірш молодого вчителя з'явився у газеті в 1932 році.
У роки Вітчизняної війни Юрій Оліферович організував партизанський загін, а потім командував великим партизанським з'єднанням імені Щорса. Виданий зрадником, Ю. Збанацький потрапляє до рук німців. За період дев'ятимісячного ув'язнення він пройшов через Чернігівську тюрму, Яцевський концтабір, голод і тортури. В осінню ніч 1942 року Юрію Оліферовичу вдалося втекти з-за колючого дроту.
    Восени 1942 року німці схопили матір письменника Євгенію Вікторівну. Розшукуючи заарештованого сина-підпільника, вона потрапила в гітлерівську тюрму. Ні погрози, ні катування не змусили цю мужню жінку видати сина. Її було страчено. Згодом ці події ляжуть в основу повісті «Єдина». Від рук фашистів загинув також рідний брат Юрія Збанацького Василь, якому було лише чотирнадцять років.
    Та особисте горе не зломило письменника. Він пише нариси, оповідання, повісті, а між боями читає їх солдатам. Таких творів налічувалося вже до двадцяти, але в одному з боїв рукописи згоріли.
    Після війни Ю. Збанацький працював старшим викладачем і деканом факультету мови та літератури Київського педінституту, кілька років керував. літературною студією.
    Юрій Збанацький  - лауреат Національної премії   України імені Т. Шевченка 1970 року за роман „Хвилі” , премії імені М. Островського 1959 року за роман „Малиновий дзвін”, премії імені Лесі Українки 1975 року за  повісті
    й оповідання, що вийшли в 4-х книгах протягом 1971 – 1974 років у видавництві  „Веселка”, премії Чуваської автономної республіки імені М. Сеспеля 1967 року за історико-біографічний роман „Сеспель”.
    Депутат Верховної Ради України 9-го скликання, кілька разів був у складі  делегації України на сесії Генеральної асамблеї ООН, де з високих трибун звучав голос відомого  майстра на захист миру.
    Нагороджений шістьма орденами і чотирнадцятьма медалями.
    У 1972 -1981 роках Юрій Збанацький очолював Київську організацію Спілки письменників України.  Його цінували за далекоглядність, розважливість, вміння залагодити стосунки між людьми, прийти на допомогу. „Добрий був чоловік”, – і сьогодні  ви почуєте у Спілці письменників, бо умів робити добро, заступався за Григора Тютюнника, Бориса Антоненка-Давидовича, Олеся Бердника.
    Таким і залишиться у пам’яті друзів, у серцях численних шанувальників творчості.
Радимо прочитати:
Збанацький Ю. О. Твори [Текст]: У 4 т/ Ю.О.Збанацький . – К.: Дніпро, 1984 – 1985.
         Т. 1. Малиновий  дзвін: Роман / Вступ. ст. А. А. Дімарова.- 1984. – 359 с.

Збанацький Ю. О. Твори [Текст]: У 4 т/ Ю.О.Збанацький . – К.: Дніпро, 1984 – 1985.
    Т. 2. Єдина: Повість; Хвилі: Роман. -  1984. – 554 с.

Збанацький Ю. О. Твори [Текст]: У 4 т/ Ю.О.Збанацький . – К.: Дніпро, 1984 – 1985.
    Т. 3. Переджнив’я: Роман. -  1985. – 445 с.

Збанацький Ю. О. Твори [Текст]: У 4 т/ Ю.О.Збанацький . – К.: Дніпро, 1984 – 1985.
    Т. 4. Сеспель: Роман; Поліські билиці. – 1985. – 543 с.
Віддалені ресурси:

Збанацький Юрій Оліферович : Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.:[Електронний ресурс] .-Режим доступа : http://uk.wikipedia.org/wiki .-Назва з екрану.

Українська література. Каталог авторів .Збанацький Юрій Оліферович:[Електронний ресурс] .-Режим доступа : http://www.ukrlit.vn.ua/biography/zbanatsky.html  .-Назва з екрану.

Укрваїнський Центр .Література. Збанацький Юрій Оліферович. Біографія .Твори- онлайн.:[Електронний ресурс] .-Режим доступа : http://www.ukrcenter.com/  .-Назва з екрану.

Хрещатик. Юрій Збанацький: "Не оминула гірка доля й мене, хоч і не дійшло до тюряги” :[Електронний ресурс] .-Режим доступа : http://www.kreschatic.kiev.ua/ua/1981/art/1663.html   .-Назва з екрану.

На вкус и цвет есть Имхонет Сценарист кино Юрий Збанацкий (Григорий Олиферович) :[Електронний ресурс] .-Режим доступа : http://imhonet.ru/person/112443/  .-Назва з екрану.


Шановні користувачі! Використовуйте інформаційні ресурси нашої бібліотеки.
Інтернет-центр  працює на Вас. Звертайтесь до сайту нашої бібліотеки:
http://konstlib.net



Біобібліографічну закладку   підготувала провідний бібліограф довідково-інформаційного  сектору  Шпакова Н. М.


Обсудить на форуме