,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Липень 2024 (28)
Червень 2024 (36)
Травень 2024 (38)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
«    Липень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Трудові та соціальні пільги чорнобильців. Інформаційна правознавча закладка

Костянтинівська
 КЗК "ЦСПБ»
Центральна міська публічна бібліотека ім. М. Горького
Довідково - інформаційний сектор
«Трудові та соціальні пільги  чорнобильців”
Інформаційна правознавча закладка
Шановні користувачі!

    До Вашої уваги   інформаційна правознавча закладка «Трудові та соціальні пільги  чорнобильців”
    Сьогодні в Україні статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи мають понад 2,1 млн осіб, з яких майже 117 тисяч є інвалідами, понад 462 тисяч - потерпілі діти.
    Основною проблемою територій України, що постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС, є не радіаційне забруднення, а відсутність можливостей для соціального  розвитку  чорнобильців.
        Маємо надію, що матеріал  який ми підібрали принесе користь  нашим користувачам.

Ми завжди в вами: Довідково- інформаційний сектор.

    Чорнобильцям I та II категорії надається право використання щорічної відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням зарплати строком на 14 робочих днів на рік. У той же час, відповідно до ст. 5 Закону про відпустки, тривалість усіх видів відпусток, незалежно від режимів та графіків роботи, розраховується в календарних днях, тому відпустку «чорнобильцям» також необхідно обчислювати в календарних днях.
     Пп. 9 п. 4 Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи , дозволяє роботодавцю сплатити додаткову відпустку «чорнобильця» тривалістю 16 календарних днів. «Чорнобильці» III і IV категорії, що мають неповнолітніх дітей і проживають на території зон радіоактивного забруднення, мають право на одержання щорічної відпустки тривалістю до 14 робочих днів. Правда, мова йде про відпустку за свій рахунок. Цю пільгу, згідно з п. 3 ст. 22 і п. 1 ст. 23 Закону про «чорнобильців», має тільки один з батьків. Причому оплату додаткової відпустки підприємства здійснюють за рахунок власних коштів, а відшкодування таких витрат підприємству здійснюють уповноважені на те органи.
 
    Жінки, що збираються стати матерями, також мають деякі пільги, якщо мають статус «чорнобильця» кожен з чотирьох категорій - допомога по вагітності та пологах виплачується їм за 180 календарних днів (90 днів - до пологів і 90 - після них). Для порівняння, мами, не маючи статусу «чорнобильця», мають право на відпустку терміном 70 днів до пологів і тільки 56 - після. Розмір зазначеної допомоги визначається сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, з оплатою в розмірі 100% середньої зарплати (доходу) незалежно від стажу та місця роботи. 
    «Чорнобильці» I та II категорій, а також учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесені до III категорії, відповідно до п. 3 ст. 14 Закону про «чорнобильців», мають пріоритетне право на залишення на роботі при скороченні штату у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, в т. ч. при ліквідації, реорганізації або перепрофілювання підприємства.  При прийнятті рішення про звільнення «чорнобильця» йому необхідно буде виплатити допомогу у трикратному розмірі середньомісячної зарплати.
     Також за бажанням «чорнобильця» за ним зберігаються посадовий оклад, тарифна ставка (оклад) на новому місці роботи. Їм гарантується працевлаштування з урахуванням їх побажань або можливість навчання новій професії із збереженням у встановленому порядку середньої заробітної плати за останнім місцем роботи за весь період навчання, але не більше ніж на протязі року. Середньомісячна зарплата визначається, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.
     Виплата державних компенсацій «чорнобильцям» здійснюються центрами з нарахування і виплати соціальних допомог, управліннями праці та соціального захисту населення районних (міських) держадміністрацій, виконкомів міських, районних у містах рад (далі - уповноважений орган) за місцем реєстрації громадян за рахунок коштів державного бюджету, які виділяються на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи.
    
Існує ряд соціальних виплат і доплат, які виплачують «чорнобильцям» безпосередньо роботодавці за місцем основної роботи. Для отримання компенсації виплат від уповноважених органів роботодавці повинні: 1) зареєструватися у відповідному органі, для чого вони не пізніше ніж за два місяці до початку кожного бюджетного року подають: а) відомості про підприємство з визначенням кількості постраждалих осіб за категоріями отримувачів компенсацій та допомог певних видів за формою, затвердженою Мінпраці; б) списки громадян із зазначенням ПІБ, категорії, серії та номера посвідчення, місця реєстрації, ІНН; в) графік відпусток громадян та розрахунок витрат для подання додаткової відпустки на наступний бюджетний рік; 2) подати до уповноваженого органу до 25 числа місяця, за який проводиться нарахування: а) документи про розрахункові витрати, пов'язані з виплатою компенсацій та допомог певних видів; б) реєстр одержувачів компенсаційних виплат та допомог, де вказується ПІБ, категорія, номер посвідчення, ІПН, відомості про нараховані виплати , сума компенсацій та вид допомоги. 

Радимо звернутися:

Верховна Рада України.Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які  постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи  від 28.02.1991 № 796-XII [Електронний ресурс].-Режим доступу :http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/796-12 .-Назва з екрану.

Всеукраинская общественная организация «Союз Чернобыль Украины»[Електронний ресурс].-Режим   доступу:http://www.souzchernobyl.org/?section=3&id=1648.-Назва домашньої сторінки.

Мы чернобыльцы [Електронний ресурс].-Режим   доступу : http://luganskiechernobilci.blogspot.com/2014/02/blog-post_5797.html.-Назва з екрану.

Я чернобылец [Електронний ресурс].- Режим   доступу : http://alder.pp.ua/2012/07/blog-post_1221.html .-Назва з екрану.

Пост Чорнобыль. Сайт газети  [Електронний ресурс].- Режим   доступу : http://www.postchernobyl.kiev.ua/.-Назва з домашньої сторінки.

Эхо Чернобыля. [Електронний ресурс].- Режим   доступу : http://echochernobylya.blogspot.com/.-Назва з домашньої сторінки.
 
Чорнобильський прес -експрес Інформаційний ресурс учасників [Електронний ресурс].-Режим   доступу : http://chernobylpres.blogspot.com/2014/04/blog-post_3920.html.-Назва з екрану.
Правознавство [Електронний ресурс].- Режим   доступу : http://pravoznavstvo.at.ua/.-Назва з екрану.
Шановні користувачі! Використовуйте інформаційні ресурси нашої бібліотеки.  Інтернет-центр  працює на Вас. Звертайтесь до сайту нашої бібліотеки:http://konstlib.net
Інформаційну правознавчу закладку    підготувала провідний бібліограф довідково-інформаційного  сектору  Шпакова Н. М.                            


Обсудить на форуме