,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

«Та кожен вірш мій — це мольба, щоб ти воскресла Україна...»

Центральна міська публічна бібліотека ім. М. Горького
Довідково-інформаційний сектор


«Та кожен вірш мій — це мольба, щоб ти воскресла Україна...»
  80 років від дня народження В.Крищенка (1935), українського поета-пісняра

Листок-персоналій




Шановні користувачі!


    Ми продовжуємо випуск   листків - персоналій  із серії «Письменник –ювіляр». Наш край   має дуже багато синів та дочок , які прославили ім ’я його , не тільки в Україні , але й у світі.
  1 квітня 2015 року виповнилося 80 років з дня народження поета лірника, поета пісняра -Вадима Крищенка. "Велетень українського слова” -так сьогодні називають поета в Україні.
     Маємо надію, що підібраний нами матеріал про  Вадима Крищенка   буде цікавий  і Вам, наші  шановні  читачі!

Довідково-інформаційний сектор бібліотеки завжди з Вами!
Читайте у будь якому форматі!

 
    Вадим Дмитрович Крищенко (народився 01.04.1935) – український поет-пісняр, Заслужений діяч мистецтв України, автор 40 поетичних збірок, понад 500 пісень.
    Вадим Дмитрович народився у День гумору, 1 квітня. Тепер, крізь призму часу, можна стверджувати — такий символічний збіг виявився щасливим у його творчій долі, але батькам Вадима тоді було не до жартів. Вони обидва навчалися у педінституті (у той час — інституті соціального виховання), тож перші роки Вадима минули на берегах мальовничої річки Хомори у бабусі з дідусем у селі Глибочок Баранівського району в оточенні незайманої поліської природи.
    Спогади про перші дитячі роки, любов до рідної землі вплітаються до багатьох віршів поета. Після повернення батька з фронту Крищенки оселилися в Житомирі. Батько працював директором середньої школи №1 на Мальованці, а згодом— у школі №23, яку й закінчив Вадим. Коли йому виповнилося 14 років (навчався у сьомому класі), померла його мати. її світлий образ і тема малої батьківщини проходять крізь всю творчість поета.
    Як згадує сам Вадим Дмитрович, писати вірші він почав ще в школі. Великий вплив на його становлення як поета-пісняра справив Андрій Малишко. На той час Вадим уже був студентом факультету журналістики Київського університету, відвідував літературну студію, якою керував Юрій Мушкетик, а старостою був Василь Симоненко.
    Згадує Вадим Крищенко: "Один із перших своїх поетичних зошитів я віддав читати Андрію Малишку. По якомусь часові приходжу до нього і з хвилюванням запитую: "Андрію Самійловичу, ну як?.. У відповідь чую: "Твої вірші, Вадиме, як пісня". Я тоді подумав: "А це добре, чи погано?" Тільки через багато років по тому зрозумів, що великий Майстер, який сам прекрасно писав пісні, зумів розгледіти в поетові-початківцеві цю схильність до пісні".
    Після закінчення університету Вадим Крищенко певний час перебував на журналістській роботі. У 1963 році побачила світ перша збірка поезій "Тепла прорість". У наступні роки з'явилося ще понад 30 поетичних збірок В. Крищенка, він автор понад 300 пісень. Працював у співавторстві з такими відомими композиторами, як Геннадій Татарченко, Олександр Злотник, Ігор Поклад, Олександр Морозов, Павло Дворський і багато інших. "Хай щастить вам, добрі люди", "Родина", "Молитва", "Білі нарциси", "Берег любові", "Отчий край", "Осінні яблука" — ці та багато інших пісень широковідомі. Майстерність його пісенного слова випробувана часом і зігріта любов'ю багатьох людей.
    Софія Ротару, Василь Зінкевич, Лілія Сандулеса, Іво Бобул, Оксана Білозір, Іван Попович, Павло Дворський, Павло Зібров, Віталій і Світлана Білоножки та багато інших українських співців охоче включають до свого репертуару пісні Вадима Крищенка, стаючи разом із композиторами його співавторами. Неперевершеними виконавцями пісень поета були незабутні Назарій Яремчук і Раїса Кириченко.
    Заслужений діяч мистецтв України Вадим Крищенко неодноразово ставав переможцем престижного конкурсу сучасної української пісні "Пісенний вернісаж", який щорічно проводиться в Національному палаці "Україна".

Електронні ресурси:

«Та кожен вірш мій — це мольба, щоб ти воскресла Україна...» .Вадим Крищенко. Персональний сайт. [Електронний ресурс[.-Режим доступа.: http://kryschenko.com.ua/-.Назва з екрану.

Українські пісні.Вадим Крищенко. Пісні. [Електронний ресурс[.-Режим доступа.: http://www.pisni.org.ua/persons/98.html-.Назва з екрану.

OnlyArt .Вадим Крищенко. Біографія. [Електронний ресурс[.-Режим доступа.:   http://onlyart.org.ua/?page_id=34534. -Назва з екрану.

Вікіпедія. .Вадим Крищенко. Біографія. [Електронний ресурс[.-Режим доступа.:    -http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_%D0%92%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC_%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87 .-Назва з екрану.

Золотиий фонд української естради. .Вадим Крищенко. Біографія. [Електронний ресурс[.-Режим доступа.:  http://www.uaestrada.org/poeti_pisnjari/kryschenko-vadym
-.Назва з екрану.

Українська музика та звукозапис Вадим Крищенко. Біографія. [Електронний ресурс[.- Режим доступа.: http://www.ukrmusic.org/entsyklopediya/k/vadym-kryschenko.html.-Назва з екрану.


Шановні користувачі! Використовуйте інформаційні ресурси нашої бібліотеки.
 
Інтернет-центр    та  Пункт вільного доступу до інтернет працює на Вас.
Звертайтесь до сайту нашої бібліотеки:
http://konstlib.net                                                               
  
  
Листок- персоналій  підготувала провідний бібліограф довідково-інформаційного  сектору  Шпакова Н.
                                 


Обсудить на форуме