,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (32)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

ПІЛЬГИ ІНВАЛІДАМ. ПІЛЬГИ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ 1 ПЕРШОЇ 2 ДРУГОЇ ГРУПИ.

Багатьох людей цікавить питання про права інвалідів 1, 2, 3 групи, які пільги у них, і як держава дбати про тих, хто обмежений у можливості повноцінно жити. Нам би всім хотілося більшого. Хочеться поліпшення якості життя, обслуговування, допомоги та багатьох інших благ.
Але закон завжди говорить чітко і ясно. Всі пільги для інвалідів в загальному порядку перераховуються до ЗУ "Про основи соціального захисту інвалідів в Україні".

Пільги інвалідам

Інваліди загального захворювання I, II, III груп

та інваліди з дитинства мають право на:

- Безплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування за умови, що вони отримують пенсію, що не перевищує мінімальний розмір пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії; *

- Придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50% вартості при амбулаторному лікуванні; / Ст. 38 ЗУ / *

- Безкоштовне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медичного обслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами та ортопедичним взуттям, засобами пересування, у тому числі кріслами-колясками, з електроприводом, автомобілями (порядок визначений ПКМУ від 19.07.06 р. № 999), індивідуальними пристроями, протезами очей, зубів, щелеп, окулярами, слуховими і голосоутворювальні апаратами, сурдотехнічну засобами, ендопротезами, сечо-і калоприймачами і т.д. - / ст.38 ЗУ /

- Безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань - / ст.38 ЗУ /

-Пільгову і позачергове встановлення квартирного телефону - / ст.35 ЗУ / *

- Встановлення оплати послуг електрозв'язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів з погодинним (щохвилини, щосекунди) обліком їх тривалості тільки за їх згодою - / ст.35 ЗУ / *

- Інваліди та сім'ї, в яких є діти-інваліди, мають переважне право на поліпшення житлових умов у порядку, передбаченому чинним законодавством - / зі ст. 29 ЗУ /

- Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більш одного супроводжуючого), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а так само всіма видами приміського транспорту - / ст . 38-1 ЗУ /

- Інваліди, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів першої групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда або дитину-інваліда), мають право на 50% знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня-/ ст.38-1 ЗУ /

Позначені виключення для інвалідів III групи.

Окремо: якщо є необхідність в зв'язку із захворюванням опорно-рухового апарату у технічних засобах пересування - коляска, інвалідний автомобіль і пр. - Це регулюється Інструкцією "Про порядок забезпечення населення України технічними засобами реабілітації", затвердженою Наказом Мінпраці № 331 від 08.12.2003.

Пільговий проїзд згідно ст.38-1 надається за умови, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищував величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу, збільшену на коефіцієнт 1,1 у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів Україна.

Про пенсії: для призначення пенсії по інвалідності від загального захворювання для кожної вікової категорії Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачається наявність певного страхового стажу: до досягнення віку 23 років включно - 2 роки;

від 24 років до 26 років включно - 3 роки;

від 27 років до 31 року включно - 4 роки;

від 32 років і старших - 5 років.

Якщо у інваліда наявний страховий стаж, відповідний його вікової категорії, йому призначається пенсія органами Пенсійного фонду. Якщо ж необхідного стажу немає, то може бути призначена державна соціальна допомога органами праці та соціального захисту населення. До страхового стажу для обчислення пенсії за віком, з якого обчислюється розмір пенсії по інвалідності, крім наявного у інваліда стажу враховується додатково весь період з дня встановлення інвалідності інвалідом до досягнення пенсійного віку (для чоловіків - 60 років, для жінок - 55 років)

Розмір пенсії залежить від встановленої групи. Так, інвалідам I групи призначається 100% пенсії за віком; інвалідам II групи - 90% та інвалідам III групи - 50% пенсії за віком.

Про пільги інвалідам, учасникам, дітям війни. Запитання та відповіді

За просьме наших кореспондентів на запитання читачів відповідають фахівці Пенсійного фонду України
"Я пенсіонер. Народився в таборі, де примусово утримували мою маму. Чи можуть мені видати посвідчення жертви нацистських переслідувань і на підставі яких документів?"

Відповідь надало Міністерство соціальної політики України:

Згідно статті 4 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань) (далі - Закон) до числа жертв нацистських переслідувань належати, зокрема. Діти, які народилися в місцях примусового утримання їх батьків та в місцях відбування батьками примусових робіт.

Відповідно до статей 6, 6-1 і 6-2 Закону держава забезпечує соціальний захист і надає відповідні пільги колишніх неповнолітнім (яким на момент полонення не виповнилося 18 років) в'язням концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання, створених фашистською Німеччиною та її союзниками в період Великої Вітчизняної війни, та колишнім неповнолітнім (яким на момент полонення не виповнилося 14 років) в'язням концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання, які визнані інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин.

Відповідно до пункту 2 Порядку виготовлення та видачі посвідчень жертвам нацистських переслідувань, затвердженого ухвалою Кабінету міністрів України від 27 березня 2000 року № 1 467, посвідчення видаються особам, які відповідно до Закону визнані такими, що відносяться до жертвам нацистських переслідувань на підставі одного з документів:

довідки, виданої органами служби безпеки, державними архівами, архівами МВС, Міністерства оборони, архівними установами інших держав; довідки Військово-медичного музею колишнього СРСР (м. Санкт-Петербург); довідки Міжнародної служби пошуку Червоного Хреста; довідки архівів-музеїв, створених на містах розташування колишніх фашистських концтаборів (Освенцім, Бухенвальд, Дахау, Маутхаузен, Равенсбрюк та інших), гетто та інших місцях примусового утримання і примусових робіт у роки Великої Вітчизняної Війни, а також архівів іноземних антифашистських організацій.
"Мій чоловік - колишній військовослужбовець, став інвалідом армії. Як йому отримати санаторно-курортну путівку?"

Відповідь надав Міністерство соціальної політики України.

Згідно з Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 187, путівки в санаторії видають інвалідам, ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту "згідно встановленої черги в органах праці та соціального захисту населення в міру надходження путівок, згідно з медичними рекомендаціями та з урахуванням пільг, встановлених для конкретних категорій осіб. Інваліди внаслідок захворювання, отриманого під час проходження військової служби, мають право на безкоштовне санаторно-курортне лікування згідно із Законом України "про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" і перебувають у черзі в регіональних управліннях праці та соціального захисту населення України з інвалідів внаслідок загального захворювання.

Чинне законодавство не передбачає окремої черги на забезпечення окремої черги на забезпечення санаторно-курортними путівками інвалідів армії.

"Я пенсіонер, інвалід Великої Вітчизняної війни першої групи. Вже два роки не отримував санаторну путівку. Чи маю я право на якусь компенсацію у зв'язку з цим?"

Грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки виплачують інвалідам війни за місцем реєстрації раз на два роки з дня звернення із заявою про надання путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо вони протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок незалежно від наявності медичного обгрунтування про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних показань.

Грошову компенсацію виплачують у таких розмірах:

інвалідам війни першої та другої груп - 100 відсотків середньої вартості путівки; інвалідам війни третьої групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.
Згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 13 березня 2009 року № 103 "Про встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування" в 2009 році була визначена середня вартість путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування за 2007-2008 роках в рамках обсягу бюджетних коштів, наданих згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік", у сумі 260 грн.

"Я інвалід дитинства першої групи. Маю автомобіль, яким мене забезпечило держава. Чи маю я право отримувати компенсацію на бензин?".

Порядок виплати і розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування затверджений постановою Кабінету Міністрів від 14 лютого 2007 року № 228. У ньому визначені розміри компенсації на рік:

на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля - 142 грн; на транспортне обслуговування - 192 грн.
Компенсацію виплачують рівними частинами двічі на рік: у березні за перше півріччя та у вересні за друге півріччя поточного року з дня її призначення.

"Я пенсіонер, дитина війни. Чи маю я пільги на комунальні послуги і хотів би знати, що до цих послуг належить?"

У Законі України "Про соціальний захист дітей війни" позначений правовий статус дітей війни та основи їх соціального захисту.

Зокрема, згідно зі статтею 5 цього закону дітям війни надана 25-відсоткова знижка на оплату за користування житлово-комунальними послугами в рамках середніх норм споживання.

До комунальних послуг відповідно до статті 13 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" відносяться централізоване постачання гарячої холодною водою, водопровід, газо-та електропостачання, централізоване опалення, а також вивезення побутових відходів. Середні норми користування житлово-комунальними послугами для громадян, які мають пільги з їх оплати, визначені в постанові Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року № 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати".

"Ми з дружиною проживаємо в одній квартирі і обидва маємо статус ветеранів війни. Чи маємо ми право на пільги в оплаті за квартиру?"

Ветеранам війни передбачено зниження плати на 50% за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 м. кв. Загальної площі житла на кожну людину, що постійно проживають у житловому приміщенні (будинку) і мають право на зниження плати , додатково 10% м. кв. метра на сім'ю), а також за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) в рамках середніх норма споживання. У цьому законі також визначено, що площа житла, на яке надана знижка, під час розрахунків плати за опалення становить 21 м. кв. опалювальної площі на кожну людину, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку в оплаті, та додатково 10-5 м.кв. на сім'ю.

Норми, у межах яких надана знижка з оплати житлово-комунальних послуг, визначені в постанові Кабінету Міністрів України від 1 серпня 1996 року № 87. Зокрема, споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби, крім будинків, які обладнані електричними плитами і електроопалювальними приладами, - у розмірі 75 кВт. Рік. На сім'ю з однієї-двох осіб на місяць. Ця норма дійсна і в тому випадку, якщо обидва члени сім'ї мають право на зниження оплати.

"Я інвалід війни другої групи. На які пільги в оплаті за користування телефоном я маю право?".

Згідно з чинним законодавством інвалідам війни та прирівняним до них особам надають пільги на позачергову безкоштовну установку квартирних телефонів і позачергове користування всіма видами зв'язку. Абонентну плату за користування квартирним телефоном визначено у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів, а для інвалідів Великої вітчизняної війни та війни з Японією встановлена 100-відсоткова знижка від затверджених тарифів

Згідно з рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України "Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги" від 8 квітня 2011 року № 157 пільги з оплати телекомунікаційних послуг фіксованого місцевого телефонного зв'язку надаються згідно із законодавством. А відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" абонентна плата за користування квартирним телефоном інвалідам війни та прирівняним до них особам позначена в розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів, для інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією встановлена 100-процентна знижка від затверджених тарифів.

"У січні 2012 року мені виповнилося 55 років, не працюю, маю 32 роки стажу. Чи можуть мені призначити пенсію достроково, або потрібно чекати, поки мені виповниться 55 років і 6 місяців?".

Так, вам можуть призначити дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років при наявності страхового стажу не менше 30 років і за умови звільнення з роботи. У цьому випадку розмір вашої пенсії, нарахованих відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 Закону Україні "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", зменшитися на 0,5 відсотка за кожний повний або неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

"Отримую пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 1 з 2007 року, відпрацював в шахті 10 років. Чи маю я право на перерахунок пенсії відповідно до Закону Україну" Про підвищення престижності шахтарської праці "?".

Статтею 8 Закону України "Про підвищення престижності шахтарської праці" передбачено, що мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років для чоловіків та 7,5 року для жінок за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників , затвердженого Кабінетом Міністрів України, встановлюють незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Оскільки ви відпрацювали на підземних роботах 10 років, тобто менше 15 років, ваша пенсію перерахунку згідно із Законом України "Про підвищення престижності шахтарської праці" не підлягає. У той же час за кожний повний рік вашої підземної роботи до страхового стажу додатково зараховано по одному року (всього 10 років), як це передбачено частиною четвертою статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

"Я пішла на пенсію 30 липня 2011. Загальний стаж - 39 років. Правильно мені додали до пенсії 145 грн. За стаж?".

Відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції, що була дійсна до 1 жовтня 2011 року) за кожний повний рік страхового стажу понад 20 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток від розміру пенсії, нарахованої відповідно до статті 27 цього Закону, але не більше 1 відсотка від мінімального розміру пенсії за віком, який визначають на рівні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Таким чином, якщо ваша пенсія становить, скажімо, 525 грн, а страховий стаж - 39 років, то доплата за понаднормовий стаж складає 99,5% (525 грн. Х19%).

Якщо ж ваша пенсія, нарахована з урахуванням вашого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачено внески, становить, скажімо, 1020 грн і ви не працюєте, то доплата за понаднормовий стаж з 1 січня 2012 року становити 156,18 грн (1090 грн х 19%). А якщо ви на сьогодні працюєте, то доплату 145,16 грн. за понаднормовий стаж визначена від 764 грн. (764 грн х 19%) - розмір прожиткового мінімуму для осіб які втратили працездатність, який застосовують для перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам тепер платитимуть більше

Діти-інваліди та інваліди з дитинства - це одна з найбільш незахищених категорій громадян. У зв'язку з цим держава надає їм соціальні пільги та надбавку до пенсії. З прийняттям Державного бюджету на 2011 рік виплати цим категоріям пільговиків збільшилися.

Від чого залежить розмір допомоги?
Розмір державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам визначається у відсотковому відношенні до розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб:
- інвалідам з дитинства 1-ї групи - 100%;
- інвалідам з дитинства 2-ї групи - 80%;
- інвалідам з дитинства 3-ї групи - 60%;
- на дітей-інвалідів - 70%.

Розмір надбавки на догляд встановлений у відсотковому відношенні до розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і становить:
- для інвалідів 1-ї групи - 50%;
- для інвалідів 2-й і 3-ї групи - 15%. Надбавка надається при наступній умові: у висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) має бути зазначено, що інвалід потребує постійного стороннього догляду і у нього немає працездатних родичів, зобов'язаних за законом його утримувати (незалежно від місця їх проживання).

Надбавка на догляд за дитиною-інвалідом встановлена в розмірі 50% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Вона призначається одному з непрацюючих батьків (усиновителю, опікуну), який фактично здійснює догляд за дитиною.
При цьому самотньою матерям надбавку на догляд за такою дитиною виплачують незалежно від того, працює вона чи ні.

Детальныше:  ПІЛЬГИ ІНВАЛІДАМ. ПІЛЬГИ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ 1 ПЕРШОЇ 2 ДРУГОЇ ГРУПИ.[Електронний ресурс] zrazok.pozovsud : веб-сайт. - Режим доступу: http://zrazok.pozovsud.com.ua/pilgi-invalidam-pilgi-dlja-invalidiv-1-pershoi-2/
  ,  вільний (дата звернення: 03.06.2016). – Назва  з  екрана.



Обсудить на форуме