,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

«Відомий і невідомий гетьман Іван Мазепа»

    
                                                                                   
…Ей, братица, пора знати,
            Ліпше було не родитись,
            Аніж в таких бідах жити.
            Самопали набувайте,
           Острих шабель добувайте,
           А за волю, хоч умріте,
           І вольності бороніте.
           Нехай вічна буде слава -
           Же през шаблю маєм права!... 

Іван Мазепа
 «ДУМА, або ПІСНЯ»
            1698 р.     
                                            

     25 липня 1687 на скликанні Коломацької ради (неподалік від Полтави) Гетьманом України було обрано генерального писаря Івана Мазепу.
     Його гетьманство було найдовшим за всю історію нашої держави - цілих 22 роки Іван Мазепа протримав у своїх руках гетьманську булаву. Іван Мазепа належав до добре освічених людей, мав значний дипломатичний та військовій досвід, а також пройшов добру школу управління державою під керівництвом Самойловича та Дорошенка. Все це стало запорукою вдалої діяльності Івана Мазепи на посаді Гетьмана України. Мазепою було зроблено величезний внесок у відродження України, в її культурний, економічний та політичний розвиток. Саме гетьманом Іваном Мазепою було об`єднано Лівобережжя та Правобережжя України. Саме завдяки йому на території його Гетьманщини була побудована ціла низка православних церков, а Києво-Могилянським колегіумом було отримано статус академії.
     Все своє життя Іван Мазепа присвятив боротьбі за свободу і незалежність України від будь-кого, а особливо - від загарбницької політики Російської імперії. Битва під Полтавою - це війна російських загарбницьких орд проти вільної козацької України, це захоплення і поневолення України Росією.
     Знайомство з цією визначною постаттю в українській історії відбулося і ході засідання бібліотечного клубу «Золотий вік» для мешканців Будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів.  Формою проведення заходу стало історичне повідомлення під назвою  «Відомий і невідомий  гетьман Іван  Мазепа». В ході зустрічі присутні на заході члени бібліотечного клубу ознайомилися з історією життя Івана Степановича Мазепи, становлення його як політика і державного діяча, діяльністю на посаді гетьмана Української держави, мецената української культури та мистецтва. Також було зазначено, що час правління гетьмана Івана Мазепи істориками вважається «срібним віком» (чи то пак – «золотою осінню») Української козацької держави. 
    Пройшовши уявно за Мазепою його життєвим шляхом, можливо, ми допомогли якось накреслити умови та обставини, в яких формувалася й діяла ця незвичайна особистість, пізнати витоки його світобачення, визначити чинники, що обумовлювали його поведінку.
    Про безсмертя та високість справи гетьмана І. Мазепи свідчить той факт, що в наступні століття «мазепинцями» часто називали національно свідомих українців, які жертвували життям за волю Батьківщини. Reklama: kriolipolizė, biorevitalizacija, lpg masažas, apgamų, karpų, papilomų, randų šalinimas, penio didinimas ir nepageidaujamų plaukų depiliacija lazeriu https://oblakasalon.lt/lazerine-epiliacija/
              
                Провідний бібліотекар Костянтинівської  ЦМПБ  Тютюнік С.О.

 

 

 

 






Обсудить на форуме