,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

МОНІТОРИНГ ЗМІ щодо реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади

   

 

 УВАГА! КОНКУРС! Стартував набір до оновленої Школи місцевого самоврядування DESPRO - 2017 
Швейцарсько-український проект "Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO оголошує конкурсний набір до Школи місцевого самоврядування DESPRO, яка проходитиме у наступні етапи:
I очна сесія у Києві ? 19-22 вересня 2017 року;
е-курс з у правління проектами ? жовтень 2017 року;
II очна сесія у Києві ? 21-24 листопада 2017 року.
УВАГА! Від цього року і надалі Школа DESPRO переорієнтована на потреби об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Відтепер до Школи запрошуються команди ОТГ на чолі з головою громади. Команди ОТГ мають складатися із осіб, які обов’язково є членами комітету зі стратегічного планування та/або комітету з моніторингу реалізації стратегії (детальніше ? у Положенні про відбір учасників).
Щоб взяти участь у конкурсі, необхідно надіслати наступний пакет документів:
 1 загальна анкета на участь у Школі DESPRO від команди ОТГ (завантажити Анкету)
 5 персональних резюме від кожного з учасників команди
  Персональні рекомендаційні листи (від колег/Асоціацій ОМС/громадського сектору)
  Стратегічний документ громади зі стислим описом процесу його розроблення, затвердження та реалізації, підкріплений копіями відповідних рішень ОМС*
 Затверджений склад комітету зі стратегічного планування та/або комітету з моніторингу реалізації стратегії місцевого розвитку
* у разі, якщо стратегія ще не затверджена ? проект стратегії зі стислим описом процесу її розробки та іншими документами (склад стратегічного комітету/ комітету з моніторингу реалізації стратегії, копії відповідних рішень ОМС)

Вінницька область
«ВінницяІнфо»
Голів об’єднаних територіальних громад Вінниччини навчатимуть фахівці зі США
Продовжується співпрaця Вінницької облaсної Aсоціaції оргaнів місцевого сaмоврядувaння (ВОAОМС) з Корпусом Миру в Укрaїні. Оргaнізaція допомaгaє Aсоціaції з підготовкою нaвчaльної прогрaми для голів об’єднaних територіaльних громaд Вінниччини, a сaме – із зaлученням міжнaродних університетів тa крaщих фaхівців зі світовим ім’ям.
3 липня зa ініціaтиви голови Вінницької облaсної Aсоціaції оргaнів місцевого сaмоврядувaння Aнaтолія Олійникa відбулaсь робочa зустріч з предстaвником Корпусу Миру Кеном Міямото. Учaсть у ній взяли керівник Секретaріaту ВОAОМС Віктор Вікaлюк, перший зaступник керівникa секретaріaту – зaвідувaч Центру розвитку інвестиційної спроможності тa зaлучення ресурсів Володимир Репей, зaступник керівникa-зaвідувaч Центру промоції тa міжнaродних зв’язків Aлінa Сaволюк  тa прaцівники Секретaріaту Aсоціaції.
Aнaтолій Олійник привітaв волонтерa Кенa Міямото тa подякувaв зa допомогу тa aктивну учaсть в роботі нaд проектом щодо нaвчaнь голів об’єднaних територіaльних громaд Вінницької облaсті.
Під чaс робочої зустрічі Кен Міямото повідомив, що тривaють перемовини з провідними університетaми СШA, a сaме - з університетом Джорджиї. Виклaдaчі зaклaду готові співпрaцювaти з ВОAОМС тa нaдaдуть всі необхідні нaвчaльні мaтеріaли. Нaйближчим чaсом плaнується проведення круглого столу з головaми об’єднaних громaд тa виклaдaчaми університету Джорджиї, нa якому зaкордонні спеціaлісти мaтимуть змогу детaльніше обговорити проблеми тa формaт проведення мaйбутніх нaвчaнь.
Крім того, нaлaгоджуються контaкти із Фундaцією «Укрaїнa – СШA», основним нaпрямком діяльності якої є сприяння розвиткові демокрaтії, ринковим реформaм тa розвитку прaв людини в Укрaїні. Тaкож спікерaми виступлять провідні фaхівці з Укрaїни: предстaвники влaдних структур, профільних підрозділів, нaуковці, юристи, тa громaдські aктивісти.
Секретaріaтом Aсоціaції вивчaються проблемні питaння новостворених громaд тa розробляється темaтикa нaвчaльних семінaрів. Зaзнaчимо, що голів новостворених громaд нaвчaтимуть як зaгaльних речей (упрaвління в період кризи, міжнaродні відносини, процеси прийняття рішень, грaнтовa діяльність), тaк і більш конкретних, що стосуються безпосередньо сaмої громaди (роз’яснення зaконодaвчих aспектів, упрaвління відходaми, формувaння бюджету, інші).


Дніпропетровська  область

Сайт Дніпропетровської ОДА
Німеччина допомогла громадам Дніпропетровщини реалізувати проекти на понад 7 млн грн – Валентин Резніченко
На Дніпропетровщині за підтримки Уряду Німеччини та німецької федеральної компанії GIZ втілили в життя десять соціальних проектів, спрямовані на покращення життя переселенців та приймаючих їх громад. Підсумки конкурсу проектів підвели у ДніпроОДА.
«Тільки за офіційними даними, на Дніпропетровщині мешкає майже 80 тисяч переселенців з Донбасу та Криму. Підтримувати їх у скрутну хвилину – завдання Президента України Петра Порошенка. І міжнародні партнери в цьому допомагають. Протягом року німецька федеральна компанія GIZ сприяла поліпшенню послуг лікарень, соціальних центрів, бібліотек, громадських організацій в 11 містах та районах області. Виграли від цього як переселенці, так і громади», – зазначив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.
На конкурс проектних пропозицій «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості переселенців» подали 151 заявку – перемогли 10 проектів з Дніпра, Нікополя, Кам’янського, Жовтих Вод, Петропавлівки, Царичанки, Юр’ївки, Покровського, Межевої. На кошти Німецького Уряду було закуплене сучасне обладнання (медичне, комп’ютерне, побутове, аудіо-, відео, спортивне), надані фахові консультації, проведені тренінги.
«Віталися проекти, пов’язані з покращенням медичних та соціальних послуг, – зауважив керівник проекту Майк Маттес. – Ми раді, що громади Дніпропетровщини активізувалися та змогли ініціювати власні проекти. Вдячні за підтримку ДніпроОДА та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю».
У Нікопольському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги, зокрема, з’явилися 11 діагностичних комплексів «Телекард», які дозволяють знімати цифрову електрокардіограму вдома в пацієнта та дистанційно передавати її до лікарні. У селищі Межова відкрився сучасний ком’юніті-центр, де переселенці й пенсіонери можуть безкоштовно займатися спортом, йогою та опановувати комп’ютер.
«У районній лікарні Петропавлівки оновили 11 кабінетів фізіотерапевтичного відділення. У нас мешкає майже 26 тисяч жителів, 3,5 тисячі з них – переселенці. Аби всі вони могли отримувати процедури, як в санаторії, ми облаштували зал з тренажерами, відкрили кімнату аромотерапії та соляну кімнату, встановили масажні ліжка – усе завдяки GIZ», – розказала в.о. голови Петропавлівської райдержадміністрації Наталія Шевченко.
Німеччина й надалі збирається активно співпрацювати із Дніпропетровською областю, запевнив заступник генерального консула Німеччини Петер Шмаль. 
«Дніпропетровщина – надійний партнер Німеччини. Область може розраховувати на нашу солідарність і в подальшому», – наголосив він.
За два роки на реалізацію важливих соціальних проектів на Дніпропетровщині Німеччина виділила майже 600 тисяч євро. Серед них – модульні містечка для переселенців, проект з розвитку районів, тренінгові кабінети для молоді.
Протягом року німецька GIZ допомагала покращувати послуги в містах та районах Дніпропетровщини.
«Ми раді, що громади Дніпропетровщини змогли проявити ініціативу. Вдячні за підтримку ДніпроОДА та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю», – зауважив Майк Маттес. 
Дніпропетровщина може розраховувати на солідарність Німеччини, наголосив Петер Шмаль.

Сайт Дніпропетровської ОДА
На рішення ЦВК про призначення перших місцевих виборів чекають 16 об'єднаних громад Дніпропетровщини

За півроку на Дніпропетровщині створили ще 16 нових об’єднаних територіальних громад. Як зазначив перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман, нині вони чекають на проведення перших місцевих виборів.
«Ініційована Президентом Петром Порошенком децентралізація вже довела свою дієвість та необхідність. Переваги на власному прикладі демонструють 34 об’єднані територіальні громади області, бюджети яких зросли в середньому в два-три рази. Цьогоріч власний шлях розвитку обрали ще 16 громад регіону, проте вони не можуть розпочати повноцінну роботу, оскільки ЦВК не призначила перші вибори», – наголосив Олег Кужман.
Клопотання про проведення виборів у нових об’єднаних територіальних громадах Дніпропетровська ОДА направила до ЦВК ще у травні. Проте відповідне рішення Центральний виборчком досі не прийняв. Аналогічна ситуація в Чернігівській, Полтавській, Черкаській, Житомирській, Херсонській, Волинській та Кіровоградській областях.
«Новостворені громади роблять важливу справу – будують нове життя нашої держави, – зазначив Олег Кужман. – Саме тому Центральна виборча комісія має підтримати прагнення людей стати спроможними громадами та призначити вибори на територіях громад».
На Дніпропетровщині вже об’єдналася найбільша в Україні кількість громад – понад півсотні. Загалом в області планують створити майже 90 громад. 

Сайт ДЦРМС
У Слобожанському місцева громада разом з ДніпроОДА втілює в життя масштабний проект
Слобожанська громада ще в минулому році розпочала будівництво багатоповерхового будинку, перша черга якого уже завершена. Можливим цей проект став завдяки новим повноваженнями громади та децентралізації. Звертаємо увагу, що саме Слобожанська селищна рада Дніпропетровської області стала першою громадою України, яка отримала функції ДАБІ. Детальніше у відео

Житомирська область

Сайт Житомирської ОДА
Більше 10 громад Житомирщини планують створити місцеві центри надання адмінпослуг
Система Центрів надання адміністративних послуг на Житомирщині буде зростати, адже на сьогодні вже більше 10 громад планують створити у себе місцеві центри.
 Про це повідомив директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва ОДА Олексій Шатило сьогодні, 5 липня, під час семінару з питань розбудови ЦНАПів.
«У нас в області створено більше 30 центрів надання адмінпослуг. Особливо приємним є те, що деякі з них є результатом процесу децентралізації. Кількість центрів буде зростати, адже вже близько десяти громад планують створювати такі центри. Звісно, вони не будуть масштабними, як регіональний ЦНАП, який планується, але вони покликані забезпечити інтереси громади у повсякденних адміністративних послугах», – зазначив Олексій Шатило.
 Представники ЦНАПів та об’єднаних територіальних громад Житомирщини ознайомлюються з досвідом функціонування центрів в інших областях України, результатами їх роботи.
 Семінар проходить за підтримки представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.


Запорізька область

Сайт Запорізької ОДА
Громади підтримують своє об’єднання за критеріями якості
Заступник голови - керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко та представники Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування з робочою поїздкою відвідали Бердянський район.
Зокрема, посадовці зустрілися  з активом Андріївської і Долинської сільських рад, депутатським корпусом та поділилася інформацією щодо ходу децентралізаційної реформи,  проблемами створення об’єднаних територіальних громад на території Запорізької області та надання державної підтримки об’єднаним територіальним громадам.
До обговорення долучилися  всі учасники зустрічі, які озвучили своє бачення і пропозиції щодо процесу об’єднання громад. Присутні зійшлися на тому, що найважливішим пріоритетом повинен бути не кількісний, а якісний показник об’єднання громад.
Переважна більшість учасників зустрічі підтримала думку Андріївської селищної голови Наталі Кагадій щодо об'єднання з Долинською сільською  радою в Андріївську селищну ОТГ, реалізувавши на території районну заходи Перспективного плану добровільного об'єднання територіальних громад.
За підсумками наради було надано доручення представникам Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування активізувати проведення роз'яснювальної роботи щодо територіальної реформи у населених пунктах Долинської сільської ради з метою забезпечення спроможності місцевого самоврядування самостійно, за рахунок власних ресурсів  вирішувати питання місцевого значення.

Сайт Запорізької ОДА
Костянтин Бриль привітав з об’єднанням жителів Кирилівської ОТГ
Під час робочої поїздки до Якимівського району голова облдержадміністрації  Костянтин Бриль провів засідання обласної виїзної приймальні з розгляду звернень суб'єктів підприємницької діяльності Якимівського району (…)
Традиційно під час спілкування з людьми на місцях  Костянтин Бриль відповів на  запитання громадян, а також провів нараду щодо перших кроків об’єднаних територіальних громад. Згідно з перспективним планом формування територій громад Запорізької області, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України, на території Якимівського району запроектовано створення двох об’єднаних територіальних громад: Кирилівської селищної територіальної громади з центром у смт Кирилівка та Якимівської селищної територіальної громади з центром у смт Якимівка. Остання об’єдналася нещодавно - 16.05.2017. До складу громади увійшли: Якимівська селищна рада, Володимирівська, Горьківська, Переможненська, Радивонівська, Розівська, Таврійська, Чорноземненська, Давидівська, Шелюгівська сільські ради. Наразі Якимівська селищна об'єднана територіальна громада очікує призначення ЦВК перших місцевих виборів.
Після отримання висновку облдержадміністрації щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень  Кирилівська селищна рада та Атманайська, Охрімівська сільські ради прийняли остаточне рішення про добровільне об'єднання у Кирилівську селищну об'єднану територіальну громаду з центром у смт Кирилівка. Про це очільнику регіону під час зустрічі особисто повідомив Кирилівський селищний голова Іван Малєєв.
- Щиро вітаю жителів Кирилівської громади з об’єднанням. Хочу підкреслити, що обидві громади Якимівського району є спроможними. І людям не варто нічого боятися: жодна з уже  створених громад не показала збитків, навпаки, тільки позитив та розвиток. У поточному році ми плануємо охопити об'єднанням 50% регіону. Зрозуміло, що з часом об'єднаються всі. Проте зараз саме ОТГ отримують першочергову підтримку. Тож усім жителям регіону не варто втрачати час та можливості, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.
У рамках робочої поїздки до Якимівського району Костянтин Бриль також ознайомився з роботою Центру надання адміністративних послуг. Як повідомила керівник Центру Ірина Карпуша, ЦНАП Якимівської райдержадміністрації розпочав свою роботу в 2014 році одним із перших у Запорізькій області. Згідно з регламентом заклад працює шість днів на тиждень без обідньої перерви та один день на тиждень - до двадцятої години. Всього Якимівський ЦНАП надає більше 30 послуг, у подальшому планується розширити їх перелік. За перший рік роботи (2014) до ЦНАПу звернулися 2024 суб’єкти, у 2015 році -  7954, а в 2016 -  9272 суб’єкта.

Сайт Запорізької ОДА
Зростання доходів місцевих бюджетів стало стійкою тенденцією
Протягом січня – червня 2017 року до загального фонду місцевих бюджетів Запорізької області надійшло 4313,1 млн. грн. доходів, що становить 110,4 % від плану на півріччя, затвердженого місцевими радами. Додатково до місцевих бюджетів отримано 406,1 млн. грн.  Про це повідомили в Департаменті фінансів облдержадміністрації.
Затверджені плани надходження доходів виконані всіма містами, районами, об’єднаними територіальними громадами області.
Надходження  доходів загального фонду зросли в порівнянні з відповідним  періодом минулого року на 918,5 млн. грн. або на 27,1 %. Найбільший приріст серед міст і районів забезпечено у Новомиколаївському районі – на 61,9 %,  Великобілозерському районі – на 56 %,  Веселівському районі – на 50,6 %,  м.Токмаку – на 47,5 %,  Розівському районі – на 46,3 %.
Серед об’єднаних територіальних громад найбільше доходи зросли: у Таврійській ОТГ – у 3,5 разу,  Осипенківській ОТГ – у 3 рази,  Приморській ОТГ – у 2,8 разу.
У І півріччі 2017 року забезпечено своєчасно і в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, соціальної допомоги та фінансування інших запланованих заходів.


Івано-Франківська область


Сайт Івано-Франківської ОДА
Фінансових спеціалістів області навчали працювати за програмно-цільовим методом бюджетування
Сьогодні в облдержадміністрації за участю директора методології та навчальних програм Київського інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Тамари Шаповал та старшого консультанта з економічних питань цього інституту Ярослави Пишник відбулося навчання з подальшого впровадження програмно-цільового бюджетування в умовах децентралізації. Його для працівників фінансових органів області організував департамент фінансів ОДА.
Директор департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич повідомила, що відповідно до статті 20 та пункту 18 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України програмно-цільовий метод на рівні місцевих бюджетів, які мають взаємовідносини з державним бюджетом, за рішенням місцевих рад застосовується, починаючи зі складання проектів місцевих бюджетів на 2017 рік.
Ефективне управління видатками бюджету є важливою частиною бюджетної політики. Програмно-цільовий метод є дієвим інструментом, який забезпечує  планування та виконання бюджету на середньострокову перспективу, орієнтований  на досягнення мети відповідно до встановлених  пріоритетів.
На сьогодні ПЦМ застосовується на рівні державного та місцевих бюджетів і в певній мірі дозволяє відстежити ефективність і результативність витрачання бюджетних коштів шляхом використання інформації щодо результативних показників та іншої інформації, що міститься у бюджетних запитах, паспортах бюджетних програм, звітах про виконання паспортів бюджетних програм.
Програмно-цільовий метод бюджетування є методом управління бюджетними коштами, відповідно до якого система планування та використання бюджетних коштів орієнтована на досягнення конкретних результатів, що дає змогу покращити якість державних послуг та забезпечити оптимальний розподіл бюджетних ресурсів в умовах їх обмеженості.
Відповідно, у фахівців місцевих фінансових органів і особливо об’єднаних територіальних громад виникає багато питань щодо його впровадження.
Експерти інституту бюджету та соціально-економічних досліджень під час тренінгу «Програмно-цільове бюджетування місцевих бюджетів в умовах децентралізації: правові засади» висвітлили всі основні питання програмно-цільового бюджетування: від формування бюджетних запитів та результативних показників до моніторингу та оцінки ефективності бюджетних програм.
Навчання пройшли 130 осіб, серед них представники структурних підрозділів облдержадміністрації та 11 ОТГ.

«Стик»
Бюджет Ямницької ОТГ становитиме 50 мільйонів гривень
З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбулася інформаційна зустріч для жителів сіл Майдан, Нова Гута і Тязів потенційної Ямницької ОТГ.
За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, мета заходу – поінформувати жителів громади про процеси децентралізації, які відбуваються в області та їхній потенційній громаді.
Регіональні консультанти АМУ у кожному з цих сіл виступили перед громадою і докладно розповіли про процедуру об’єднання, фінансові переваги від об’єднання, зміни в децентралізаційному законодавстві тощо, повідомляє КУРС.
Під час зустрічей люди ставили чимало посутніх запитань щодо децентралізаційної реформи. Юрій Стефанчук відзначає, що люди чітко розуміють потребу об’єднання громад, оскільки це шлях до самостійності та розвитку сільських територій. Ямницька ОТГ має значні фінансові переваги, наголосив експерт.
За попередніми підрахунками, після утворення Ямницької ОТГ загальний обсяг її бюджету становитиме 50 млн грн, з яких власні надходження – понад 40 млн грн. Ямницька ОТГ має шанси стати фінансово потужною громадою.


Львівська  область

«Про Захід»
Децентралізація у дії: Закарпатські голови вивчали досвід Ходорівської громади
Головне слово у законі про децентралізацію – самодостатність. Об'єднані територіальні громади можуть бути успішними лише у тому випадку, якщо вони самодостатні й здатні задовольняти всі чи принаймні більшість своїх потреб власними силами", – наголошує голова Ходорівської об'єднаної територіальної громади (Львівська обалсть) Олег Коцовський в розмові із головами закарпатських сіл, які приїхали в сусідній регіон, щоб запозичити досвід створення та функціонування об'єднаних територіальних громад.
Децентралізація у Львівській області триває значно активніше, ніж на Закарпатті. Якщо в нашому регіоні досі створено лише 5 громад, то в сусідів уже 25 і процес не зупиняється. Олег Коцовський, багаторічний голова міста Ходорів, завершив створення об'єднаної територіальної громади в 2016 році. Він не побоявся створити велику громаду (приблизно 26 тисяч населення), яка складається аж із 42 населених пунктів.  
Зараз Ходорівська об'єднана територіальна громада вважається однією з найперспективніших в Україні, а сам пан Коцовський говорить, що вже втомився від сільських голів, які приїжджають і приїжджають набиратися досвіду. Втім, він відразу наголошує, що просто жартує, а насправді дуже радий поділитися з колегами знаннями, якщо вони їм цікаві, звичайно. 
Голова Ходорівської громади абсолютно впевнений, що громади повинні бути багатонаселеними. Хоча б близько 30 тисяч населення. Це дасть їм можливість розвиватися й бути максимально самостійними. Тобто самодостатніми – під час візиту він неодноразово вживав це слово, адже лише це, самодостатність, на думку п. Коцовського може довести спроможність громади до самостійного розвитку.
Олег Коцовський та спеціалісти з ради громади довго розказували сільським головам різноманітні нюанси діяльності громади: правильне формування бюджету, ефективне використання державної інфраструктурної субвенції, наповнення бюджету, формування штату і так далі. Варто відзначити, що Закарпатські голови активно дискутували, цікавлячись найменшими подробицями, як то брати чи ні на свій баланс інфраструктурні об'єкти, які перебувають за межами сільських територій, організація безплатних обідів для школярів і багато іншого (…) Повну версію читати ТУТ


Полтавська область

«НП»
У Сергіївській об’єднанній громаді стартував процес розробки стратегії розвитку
4 липня у приміщенні Сергіївської сільської ради відбулось установче засідання робочої групи з розробки стратегічного плану об’єднаної громади за підтримки програми «U-LEAD з Європою».
У засіданні взяли участь керівники підрозділів ОТГ, місцеві активісти, фермери.
З вітальним словом до учасників засідання звернувся сільський голова ІГОР ЛІДОВИЙ, який поінформував про те, що було зроблено впродовж короткого часу, відколи існує Сергіївська об’єднання громада, про плани на майбутнє та про актуальність розробки Стратегічного плану розвитку громади.
Радник з питань регіонального розвитку Полтавського ВП ЦРСМ проекту U-LEAD Вадим Штефан розповів про загальні підходи щодо розробки стратегії розвитку ОТГ, потребу у плануванні свого розвитку, а також наголосив, що здійснюючи стратегічне планування в ОТГ потрібно орієнтуватись на нове, не мати ілюзій, що стратегія дасть швидкий ефект без подальшого реального впровадження напрацьованого стратегічного плану.
Присутні також були ознайомлені з внутрішніми та зовнішніми ресурсами для зростання громади, міжнародну технічну допомогу та тим як планувати і залучати ресурси.
Учасники першого засідання робочої групи висловлювали свої думки щодо перспектив та проблемних питань розвитку громади, необхідності кадрового забезпечення подальшого розвитку, вносили пропозиції.
Наступним кроком у етапом розробки Стратегії буде збір і систематизація інформації про інфраструктуру, економіку, соціальну сферу, демографічну ситуацію у Сергіївській ОТГ, проведення опитування жителів всіх сіл, що входять у громаду та представників бізнесу.
Захід відбувся у рамках реалізації програми «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності і розвитку» та діяльності Полтавського відокремленого підрозділу Установи Центр Розвитку Місцевого Самоврядування.

Рівненська область

«Децентралізація влади»
Мешканці Щекичинської сільської ради вирішують долю своєї громади
4 липня у сесійному залі Щекичинської сільської ради відбулося громадське обговорення на тему об'єднання разом з сусідніми сільрадами Корецького району у Великомежирицьку об'єднану територіальну громаду.
До участі в обговоренні були запрошені голова Корецької райдержадміністрації Сергій Черній (Черній Сергій) та голова райради Ігор Хоменчук.
Інформацією про зміст реформи децентралізації з присутніми ділилися директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий (Руслан Сивий) та експерт Михайло Шелеп (Михайло Шелеп).
Мешканці сіл змогли як отримати відповіді на свої запитання, так і висловити власні міркування щодо актуальних для села проблем. Однак чіткої відповіді щодо перспектив участі сільської ради в процесі створення Великомежирицької об'єднаної громади громада поки надати не може. Тому вирішено і далі працювати задля підвищення поінформованості громадян про переваги реформи децентралізації.

Сайт Рівненської ОДА
Олександрійська сільрада Рівненського району знову повернулася до питання щодо утворення об’єднаної громади
На зустріч з громадою завітали консультанти з питань децентралізації проекту Пульс РРВ АМУ. Люди зацікавлені в утворенні громади, однак мають чимало запитань, зокрема з ким краще об’єднатися, чи будуть доступні соціальні послуги у віддалених селах, і які переваги отримає вже об’єднана громада. 
Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розповіла про формування бюджету громади. Нагадала про додаткові надходження, повноваження, та відповідальність. Навела приклади – як у районах почуваються уже створені ОТГ та ще не об’єднані села. 
Консультант з правових питань Василь Курилас розповів про першочергові кроки для громади, які потрібно робити, аби встигнути цьогоріч утворити ОТГ.
В Олександрії люди мають власне бачення створення ОТГ. Там побоюються об’єднуватись зі слабшими селами, мовляв вони можуть гальмувати процес розвитку. Тож фахівці порадили людям об’єднуватись у потужну громаду та долати усі виклики разом.

Сумська область

Сайт Сумської ОДА
Тростянецькій громаді бути
Жителі чотирьох сіл, наближених до районного центру, під час громадських слухань з питання обговорення проектів рішень щодо добровільного об'єднання територіальних громад дали згоду на приєднання до Тростянця
Мова йшла про приєднання до Тростянця сіл Кам'янка, Кам'янецьке, Зарічне, Лучка і створення об'єднаної територіальної громади з центром у місті Тростянець.
У плані розвитку сільських територій передбачено збереження соціальної сфери, налагодження транспортного сполучення з містом, ремонту доріг, централізованого вивезення побутових відходів тощо. 
Учасники громадських слухань одноголосно підтримали рішення щодо добровільного об'єднання громад.

Сайт Сумської ОДА
Новий перспективний план: нові можливості для ОТГ
На Сумщині обговорили оновлений Перспективний план створення спроможних об'єднаних територіальних громад області.
До процесу активно долучилися райони, адже законодавчі нововведення та волевиявлення громад щодо зміни конфігурації, доприєднання сприяють утворенню більш сильних, фінансово спроможних громад. Після цього документ представлять на розгляд депутатського корпусу Сумської обласної ради. Якщо обранці його затвердять, план направлять до Кабінету Міністрів України для підписання. Після чого утворити ОТГ на Сумщині не в межах Перспективного плану буде неможливо.
Зокрема на Тростянеччині під час обговорення питання жваву дискусію у присутніх викликало питання, що села, які входять до складу Мартинівської сільської ради Тростянецького району мають намір приєднатися до Чупахівської територіальної громади Охтирського району, розірвавши цим межі Тростянецького.
Присутні одноголосно підтримали ініціативу, щоб Мартинівська сільська рада залишилась в межах Тростянецького району з правом приєднання до міської територіальної громади.
Разом з активами Великописарівської селищної та Розсошівської, Пожнянськоої, Солдатської і Тарасівської сільських рад представники районної влади розглянули нову версію Перспективного плану створення спроможних об'єднаних територіальних громад Сумської області.
Згідно з документом на Великописарівщині залишається Кириківська ОТГ, до якої, наразі, входить шість сільських рад та заплановано приєднання Добрянської та Солдатської сільських рад. Також буде створено Великописарівську ОТГ, до якої ввійдуть інші сільські ради району.
У Середино-Будському районі на загальних зборах Уралівської та Жихівської сільських рад голова райдержадміністрації Ірина ЗАПЛАТКІНА взяла участь в обговоренні проекту Перспективного плану формування спроможних територіальних громад району.
У ході спілкування мешканці села Уралове підтримали проект Перспективного плану формування спроможних територіальних громад  з включенням Уралівської громади до Зноб-Новгородської ОТГ. Натомість мешканці села Жихове висловили бажання увійти до складу Середино-Будської ОТГ.
Пропозиції за підсумками публічних обговорень Перспективного плану створення спроможних об'єднаних територіальних громад області направлені до облдержадміністрації.


Тернопільська область

Сайт «Децентралізація влади»
У Шляхтинцях днями відкриють місцеву пожежно-рятувальну станцію
7 липня у селі Шляхтинці Тернопільського району, яке входить до Байковецької сільської ради об’єднаної територіальної громади, відкриють місцеву пожежно-рятувальну станцію.  
Про це сьогодні на прес-конференції повідомив начальник управління ДСНС у Тернопільській області, полковник служби цивільного захисту Віктор Маслей.
У 2017 році це буде перша така частина на теренах області. Торік їх відкрили п’ять. До кінця цього року планують, що рятувальні частини працюватимуть у кожній об’єднаній громаді Тернопільщини. Натомість управління ДСНС в Тернопільській області не відрікається від об’єднаних громад і виїжджатиме на виклики, як завше. Місцеві пожежні створюють для пришвидшення виїздів на надзвичайні ситуації у віддалених населених пунктах.
За словами Віктора Маслея, повністю фінансувати роботу місцевої пожежно-рятувальної частини буде об’єднана територіальна громада. Управління ДСНС в Тернопільській області допомагає неновою технікою та вишколом рятувальників. Зокрема у Шляхтинці передадуть пожежний автомобіль на базі  ЗІЛа-131. Байковецька сільська рада профінансувала створення  у Шляхтинцях пожежного депо на один виїзд. Штат майбутньої команди – до шести осіб.
Віктор Маслей також нагадав, що до 1939 року на території Тернопільської області було понад 600 місцевих пожежних команд, а на службі перебували більш ніж тисяча добровольців, які консолідували сили в випадку лиха.

Херсонська область

«Херсонці»
У Херсонській обласній раді говорили про децентралізацію
Про особливості формування територіальних громад на Херсонщині в умовах децентралізації говорили сьогодні, 4 липня з головами районних рад у Херсонській обласній раді. 
На початку зустрічі заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова поінформувала присутніх про затверджені нормативно-правові документи стосовно об'єднання територіальних громад.
Також вона відзначила важливість проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи серед населення, оскільки на сьогодні залишається ще дуже багато питань. Зокрема, чи буде і подальше фінансування ОТГ з державного бюджету.
За словами Олександра Даниленка, представника Української асоціації районних та обласних рад, децентралізація є невідворотною, оскільки вже дуже багато зроблено для об'єднання. Наразі в Україні вже створено 413 ОТГ.
«Мої напрацювання підтвердили думку про те, що краще за все ОТГ створювати на базі районів. Це значно полегшить процес, оскільки не треба буде створювати нові юрисдикції чи "крамсати" майно», - зауважив лектор.
Щодо фінансового забезпечення, то Олександр Даниленко впевнений у тому, що держава не покине напризволяще людей в ОТГ, а продовжить підтримувати та допомагати. В той же час, держава стимулюватиме громади працювати над наповненням та збільшенням свого бюджету.
Звичайно, попереду ще багато роботи. Так, на сьогоднішній день реформа з централізації потребує перегляду близько ста законів. Чимало законодавчих актів зараз знаходяться в опрацюванні. Зокрема, зміни в Конституції України відбудуться в статтях, що стосуються адміністративно-територіального устрою та меж районів, селищ та сіл.
У рамках заходу обговорили всі плюси та мінуси децентралізації та можливі варіанти результатів реформи. Попереду на очільників райрад чекає практична частина, яка пройде у форматі "питання – відповідь".
Ініціатором такої одноденної фахової майстерні виступила Українська асоціація районних та обласних рад спільно з Асоціацією міст України, в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» («ПУЛЬС»).


Хмельницька область

«TV7plus»
Як працює децентралізація на Хмельниччині
Директор Хмельницького ЦРМС в ефірі регіонального телеканалу детально розповів про хід реформи місцевого самоврядування в регіоні. Переглянути програму ТУТ 


«Децентралізація влади»
Будівництво заводу вартістю в 1,5 млрд грн на території Старосинявської ОТГ під загрозою зупинення
Уявіть собі, що у вашу громаду приходить інвестор з проектом будівництва найбільшого в Європі заводу з переробки сої. Вигода для інвестора – втілення бізнесового прибуткового проекту, вигода для громади – понад 200 нових робочих місць, забезпечення соціальних прав, зростання податкових надходжень до бюджету тощо. Все погоджено у відповідності до чинного законодавства. Інвестор приступає до будівництва заводу. Першу чергу побудували.
Настає період будівництва другої черги заводу. Земельна ділянка, на якій має зводитися друга черга, потребує визначення нормативної грошової оцінки. Зрозуміло, що ціну земельної ділянки потрібно знати для визначення розміру податків, які підлягають до сплати, орендної плати, державних мит, викупу земельних ділянок та для інших потреб. Затверджується нормативна грошова оцінка земельних  ділянок, розташованих за межами населених пунктів, районними радами (ст. 23 Закону України «Про оцінку земель»).
До чого все це? До того, що вся ця ситуація реальна: і громада, і інвестор, і майбутній найбільший у Європі завод з переробки сої. Мова йде про Старосинявську об’єднану громаду, що на Хмельниччині. Але приступити до другої черги будівництва заводу інвестор не може. Старосинявська районна рада на черговому пленарному засіданні сесії, яке відбулося цими днями, не затвердила технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, на якій підприємство могло б користуватися водою.
Чому так, з’ясовувала «Децентралізація влади».
«Депутати не проголосували за це рішення, хоча там був висновок держекспертизи. В моєму розумінні, депутати не проголосували, щоб до бюджету громади не надходили податки. Ця ситуація зайвий раз демонструє, що така районна рада, яка не виконує своїх функцій, не потрібна», - прокоментував Старосинявський селищний голова Віталій Здебський.
Абсурдною назвав ситуацію, що склалася, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування у Хмельницькій області Сергій Яцковський.
«Реформуючи місцеве самоврядування, держава створила умови для розвитку територій, для нарощування їх спроможності створювати в тому числі робочі місця, щоб люди мали змогу працювати і влаштовувати своє життя. Хто коли собі міг уявити, що в село прийде крупний інвестор з проектом на більше як 200 робочих місць? А сьогодні це реальність. Але реальність також в тому, що хтось веде свою гру. Вважаю, що неприйняття формального, але такого важливого рішення для Старосинявської громади, має стати «лебединою піснею» такої районної ради», - сказав Сергій Яцковський.
Депутат Старосинявської районної ради Микола Маліновський розповів, що рішення депутати могли б підтримати, якби відповідну позицію зайняли голова Старосинявської районної ради і голова Старосинявської районної державної адміністрації. Виходом із ситуації бачить у скликанні позачергової сесії районної ради для розгляду цього рішення (…) Повну версію читати ТУТ

Сайт Хмельницької ОДА
Управління Держпраці: робота з децентралізації владних повноважень у сфері законодавства про працю триває
Начальник Управління Держпраці у Хмельницькій області Олексій Глушаков продовжує зустрічі з керівниками об’єднаних територіальних громад, міських рад щодо реалізації повноважень у сфері законодавства про працю. Днями такі зустрічі відбулися з представниками Шепетівської міської ради, Полонської міської ради об’єднаної територіальної громади та Судилківської територіальної громади.
Основне питання зустрічей – обговорення реалізації Постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Відповідно до якої у штатному розписі кожної об’єднаної територіальної громади, міської ради має з’явитися посада інспектора праці.
Інспектори з питань праці при органах місцевого самоврядування здійснюватимуть контроль з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, та належного оформлення трудових відносин.  Перевірки Управління Держпраці не відміняються та будуть проводитися паралельно. Виконавчі органи рад та громад також перевірятимуться щодо здійснення ними інспекційної діяльності по додержанню законодавства про працю.

«Вільне слово»
Децентралізація на Хмельниччині: суб’єктивний погляд на об’єктивні події
(…) Дунаєвецька ОТГ: стародавні легенди та сонячні батареї
Дунаєвецька міська ОТГ – одна з найбільших в Україні, площа якої складає 637 квадратних кілометрів. Центром громади стало місто Дунаївці, де живе майже половина всіх мешканців (16,7 тис чол. з 39,4 т.). Також до складу ОТГ входить 50 населених пунктів, що розташовані на відстані від 5 до 29 кілометрів від центральної садиби. Тут працюють 57 сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, 12 промислових та 4 комунальних підприємства. На території ОТГ є  50 закладів освіти (з І по ІІІ ступень, а також дошкільні), 37 ФАПів, 11 спортивних закладів, 25 бібліотек, 13 будинків культури, 18 сільських клубів та навіть власний музей.
Прочитавши заздалегідь цю інформаційну довідку, я підсвідомо очікувала побачити головою громади якогось кремезного чоловіка, щось на кшталт «червоного директора – міцного господарника». І тому була трохи збентежена, коли нам представили міську голову Дунаєвецької ОТГ. Виявилось, що усім цим величезним господарством досить впевнено керує особа, яка належить до так званої «слабкої статі» – Веліна Владиславівна Заяць.
Подальше спілкування з цією жінкою вщент зруйнувало більшість гендерних стереотипів, що іноді спливають на поверхню з темних глибин моєї підсвідомості. Відтепер слова про харизматичного та пасіонарного лідера громади особисто для мене знайшли своє конкретне втілення та уособлення. Здається, що Веліна Заяць пам’ятає усі показники, що стосуються площі та населення найвіддаленіших селищ, навіть серед ночі може назвати всі статті надходжень та витрат бюджету ОТГ, та ще купу статистичних даних, якими цікавились прискіпливі журналісти.  Вона з однаковим натхненням звертала нашу увагу на кожен факт змін, які вже відбулися за часів існування громади і розповідала про найближчі плани по розвитку ОТГ. Можливо, що перетворення регіону викликає в неї такий захват тому, що і сама Веліна Владиславівна тутешня, з села Сприсівка Дунаєвецького району.
«Територія у нас велика, – розповідає пані Веліна, – але наше основне завдання – об’єднати громаду і дійти до кожного жителя, щоб перейматися всіма тими проблемами, які їх турбують. Хочу наголосити, що саме децентралізація дає можливість розвивати наші території, дає можливість людям, які живуть в колишніх сільських радах, відчути, що про них дбають та турбуються. У 2016 році ми спрямували гроші саме туди, де були проблемні питання і виділили гроші на потреби, що не мали часу на очікування. Місто в нас прекрасне і без ОТГ, але ми боліємо за всю свою територію і за всіх своїх людей.  Всі населені пункти для нас однакові і ми спрямовуємо свій ресурс в села, не зважаючи на те, скільки там мешканців». Щоб продемонструвати це наочно, пані Веліна спланувала наш маршрут таким чином, щоб ми відвідали і невеличку Соснівку, де живе менш, ніж 100 мешканців, і досить велике село Залісці (1213 жителів).
Юрію Гоцуляку, якого було обрано старостою Соснівки, лише 23 роки. Він приймає місцевих мешканців в невеличкому будинку, який залишився з часів колгоспу, а після нещодавнього ремонту, поєднує в собі функції адмінбудівлі, ФАПу та сільського клубу.
  Тут є приміщення, де молодь може грати в настільний теніс та проводити дискотеки. Поблизу входу до будівлі – громадська криниця, яку нещодавно почистили та влаштували цембриню. Поруч, у затінку, сидіть трійка місцевих бабусь, у яких я і вирішила спитати, як вони на себе відчули децентралізацію.
«Наше село було Богом забуте, за нас ніхто ніколи не дбав. На цвинтарі було справжнє болото, аж страшно, як небіжчика туди нести, – розповідає місцева жителька Любов Андріївна. – А зараз зробили там площадку, в село світло нам провели, дорогу зробили, клуб. Юрій Миколайович нам дуже допоміг. Він молодий, енергійний, тому ми й обрали його старостою. Люди до нього звертаються по допомогу, іноді навіть по моральну».
До речі, освітлення, яке громада зробила в невеличкий Соснівці – це не лампи розжарювання позаминулого віку, а сучасні енергозбережні LED-світильники .














Обсудить на форуме