,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Проект «Схід читає» у Костянтинівці

  16 січня 2019 року у Харкові стартував проект «Схід читає». Він має на меті привернути читацьку увагу до бібліотек Донецької і Луганської області, як центрів громадського і культурного життя. Для цього Благодійний фонд Сергія Жадана у партнерстві з Українським інститутом книги за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» започаткував серію зустрічей з відомими українськими письменниками, а також презентації для бібліотекарів і читачів східних регіонів найцікавіших книжкових новинок. Команда проекту запланувала протягом січня-березня 2019 року відвідати близько 30 бібліотек у 15 населених пунктах Донецької і Луганської областей.
 Другий тур по реалізації проекту відбувся у наступному місяці. 22 лютого об 11-30  «письменницький  десант»  прибув до Костянтинівської центральної міської публічної бібліотеки у складі: Сергій Жадан, Андрій Любка, Макс Кідрук, Сашко Дерманський, Діана Мельникова, представники Благодійного фонду Сергія Жадана та Українського інституту книги. 

Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Дуже тепло зустрічали на донецькій землі костянтинівська громада, учні учбових закладів міста – ЗШ № 1, ЗОШ № 3, СЗОШ № 13, представники ЗМІ талановиту письменницьку молодь.  

 У всіх присутніх на творчій зустрічі була унікальна можливість поспілкуватися з талановитим українським письменником, поетом, перекладачем і людиною, що має активну громадську позицію - Сергієм Жаданом. Його літературні твори одержали численні національні та міжнародні нагороди, були перекладені тринадцятьма мовами, зробивши автора одним з найвідоміших сучасних українських письменників. Сергій Жадан є також активним організатором літературного життя України.  На зустрічі Сергій розповів про себе і свою творчість, читав вірші, поділився своїми думками та відповів на багаточисленні запитання. Його творами зачитуються… Його перекладами захоплюються…  Таким знають Сергія Жадана прихильники його творчості. Автор презентував нову книгу «Антена» – 80 нових віршів, написаних автором упродовж останніх двох років. Невідомо, на чому тримається чутливість «Антени», але це 80 спроб упіймати коливання повітря, вловити перетікання в просторі невидимих радіохвиль, відчути на дотик час, у якому ми живемо, яким ми дихаємо, який ми проговорюємо. Час, кожен доторк до якого лишає опік. Час, у якому приватні щоденникові записи можуть виявитися воєнною хронікою, а біблійні історії – ранковими новинами. На згадку читачам бібліотеки  письменник залишив свої побажання і автограф.

Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Проект «Схід читає» у Костянтинівці 

 Наступний автор - Андрій Любка, добре відомий поціновувачам сучасної української літератури поет, публіцист, перекладач есеїст і колумніст. Відомо, що презентації його творів збирають аншлаги серед молодих дівчат, а самого автора називають секс-символом сучасної української літератури. Про себе молодий письменник розповів, що народився в Ризі. Довгий час мешкав у місті Виноградів Закарпатської області. Закінчив Мукачівське військове училище. У 2009 році закінчив українську філологію Ужгородського національного університету, у 2014 - балканістику Варшавського університету. Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007), «ТЕРОРИЗМ» (2008), "Сорок баксів плюс чайові",  книжки прози «КІЛЕР. Збірка історій» (2012, ЛА «Піраміда», Львів), книжки есеїв і колонок "Спати з жінками" (2014, Meridian Czernowitz і "Книги-ХХІ"), роману "Карбід" (2015, фіналіст конкурсу "Книга року Бі-Бі-Сі")? збірки оповідань "Кімната для печалі" (2016, Meridian Czernowitz) та збірки історій "Саудаде" (2017, Meridian Czernowitz). У травні 2013 року в польському видавництві "Biuro literackie" (Вроцлав) вийшла збірка оповідань автора у перекладах Богдана Задури - "Killer", у 2016 році в люблінському видавництві "Warsztaty Kultury" вийшов "Karbid", це видання у 2017 році стало фіналістом престижної центральноєвропейської премії ANGELUS. У 2018 році польською вийшла збірка оповідань „Pokój do smutku” (Кімната для печалі"). У 2012 році в австрійському видавництві «BAES» видано збірку віршів автора, перекладених німецькою мовою - «Notaufname».
 Учасник багатьох українських та міжнародних культурних заходів в Україні, Німеччині, Чехії, Польщі, Латвії, Литві, Росії,  Сербії, Македонії, Чорногорії, Австрії, Туреччині, Швеції та Бразилії (у Берліні, Москві, Варшаві, Києві, Празі, Стамбулі, Кракові, Інсбруку, Ляйпціґу, Львові, Одесі, Харкові, Струзі, Подґоріці, Новому Саді, Мюнхені, Охриді, Вільнюсі, Дармштадті, Тірадентесі, Стокгольмі, Ріо-де-Жанейро та ін.).
 Гостьовий редактор спеціального числа польського журналу «Tygiel Kultury», присвяченого сучасній українській культурі (Лодзь, 2010), та спецвипуску про Україну до сербської щоденної газети "Данас" (Белґрад, 2016).
  Член Українського центру міжнародного PEN-клубу.
  Фонд бібліотеки поповнився виданням «Кілер. Збірка історій». «Історії, які розповідає Андрій Любка, мабуть, схожі на ті, які Андрій розповідає своїй любці, – аби змусити ревнувати чи для того, щоби спокусити. Там присутня пристрасна еротична фантазія, яка не полишає його і в житті. Він то постає романтичним і наївним, то самовідданим і самовпевненим, то з головою пірнає у письменницькі пиятики, а то перевтілюється на кілера і вилущує свої потаємні сни.».    

Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Проект «Схід читає» у Костянтинівці 

 Костянтинівцям надовго запам’ятається діалог з письменником, автором першого українського технотрилеру "Бот", мандрівником, який відвідав вже 31 країну та прагне підкорити й Антарктиду, популяризатором науки Максом Кідруком. Автор книжок «Не озирайся і мовчи», «Жорстоке небо», «Твердиня», дилогії «Бот», а також роману «Зазирни у мої сни», який увійшов до короткого списку премії «Книга року ВВС 2016». Його твори перекладено польською, російською, німецькою та чеською мовами. Дякуємо авторові за подаровані бібліотеці книги «Не озирайся і мовчи», «Зазирни у мої сни» та "Де немає Бога".
  Проект «Схід читає» у Костянтинівці 
  Підлітки зацікавлено слухали розповідь чи не найталановитішого і найпопулярнішого в Україні молодого дитячого письменника Сашка Дерманського.  
  Народився Сашко (Олександр Дерманський) на Київщині. Закінчив факультет української філології НПУ імені Михайла Драгоманова. 1999 року отримав диплом учителя української та зарубіжної мови й літератури. Відтоді викладає за фахом у Київському технікумі електронних приладів. Літературний редактор колишнього дитячого журналу «Стежка». Перші вірші для малечі опублікував 2001 року. З того часу було надруковано в періодичних дитячих виданнях чимало його віршів, оповідань та казок. Дещо виходило під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. Член Спілки письменників України. Автор десяти дитячих повістей та казок, серед яких: «Володар Макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Король буків, або таємниця Смарагдової книги» та ін.
  Не секрет, що книжки відомого українського письменника Сашка Дерманського, написані для дітей, з шаленою втіхою «поглинають» і старші читачі, включно з бабусями й дідусями. Цього разу авторові належить «Стонадцять халеп Остапа Квіточки» - книжка, написана нібито для старшої читацької аудиторії, але ж… Немає жодних сумнівів, що чудернацькі та смішні пригоди молодого вчителя Остапа й не менш чудернацькі та смішні походеньки недодідька Вельзепера припадуть до смаку не лише старшим, а й молодшим школярам.
   У жовтні 2004 року видавництво «Теза» в рамках серії «Пригодницька бібліотека» випустило у світ першу книжку - повість-казку «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська».
   Автор розповідав про книги для читання в молодшій школі («Володар Макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Бабуся оголошує війну», «Корова часу», «Царство Яблукарство», «Танок чугайстра») і середній школі («Король буків, або Таємниця Смарагдової Книги»). А також про повість «Маляка – принцеса Драконії», збірку казок «Казки дракона Омелька», збірку віршів «Бигимоти – не медмеді».
   Присутні на зустрічі з письменниками діти зацікавились трилогією про пригоди Чудового Чудовиська: «Чудове Чудовисько» (2006, 2008, 2009, 2011. 2013, 2014, 2015, 2016)... на початок 2018 року книжка була перевидана 12 разів; «Чудове чудовисько в Країні Жаховиськ» і «Чудове Чудовисько і Погане Поганисько» (А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2014).
   Нарешті, всі три книги трилогії налічують у фонді бібліотеки. Блискучі діалоги, живописні характери, природна й багата художня мова яскраво засвідчують, що Сашко Дерманський гідно продовжує літературні традиції наших веселих класиків - від Котляревського й Гоголя до Остапа Вишні і Всеволода Нестайка...
    Нова порція смішних, моторошних і захопливих пригод чекає на юних читачів. 

Проект «Схід читає» у Костянтинівці

 Проект «Схід читає» у Костянтинівці

  Діана Мельникова продовжила розмову з підлітками і презентувала свою книгу - цікаву закручену історію "Розбишацький детектив", яка вийшла друком у видавництві "Фонтан казок" у серії "Напишіть про мене книжку".  Автор розповіла не лише про книгу, але й про своє дитинство, любов до пригод та всього нового. Її книга потрапила до довгого списку Дитячої Книги року ВВС-2017. 
   У презентованій книзі розповідається про невгамовних друзів Леську та Сергія, яким ні хвилини не сидиться на місці, і які постійно шукають собі пригод, навіть коли знають, що їм добряче за це перепаде від батьків, вчителів та навіть від їхніх друзів. Але ж як можна сидіти на місці, коли навколо такі таємничі події відбуваються, ще й з історичними артефактами? Динамічна і захоплююча історія про сучасних підлітків!
   «У дитячих книжках є щось надзвичайне - чарівне, тепле. Я хоч і виросла, та досі люблю читати дитячу літературу. Перебувати в інших світах, абсолютне занурення в які, як правило, дає саме дитяча історія. Тому захотілося й створювати свої. До того ж моя "внутрішня дитина" вимагає цього. Як учительці мені цікаво спостерігати за дітьми, своїми учнями, це надихає… Леся і навіть Сергій мають чимало моїх рис. Страшенно любила пригоди, любила бувати в нових місцях, досліджувати своє місто. Так само мені перепадало на горіхи за якісь витребеньки від батьків. Постійно на канікулах проводила час на змерзлій річці взимку, посадці, териконах, дахах та інших цікавезних для дітей місцях. Як і Сергій, принесла в 5-му класі додому домашнього пацюка, потім цілий вечір ловили його всією родиною. Одним словом, була дуже активною дитиною. Леся має дуже хорошу пам'ять. Це теж моя риса. "Дісталася у спадок" Лесі вона саме через детективний сюжет: це неабияк допомогло в розслідуванні», - розповідала Діана Мельникова.
   Іще про книгу - Леся Дика і Сергій Василевський - справжнісінькі добрі розбиша­ки. Вони не шукають пригод заради пригод - ними керує добре серце, щира допитливість і палке прагнення справедливості. Незалежно від того, чи йдеться про порятунок кажана, а чи про карколомні пошуки дуже таємничого і страшенно небезпечного злочинця, який викрав у музейників унікальний меч князя Святослава Хороброго. 

Проект «Схід читає» у Костянтинівці 

Проект «Схід читає» у Костянтинівці 

Проект «Схід читає» у Костянтинівці 

  Як бачимо, у створених книжках дитячих українських письменників ключовим є образ сучасної дитини. Тож запрошуємо дітей та підлітків, а також їхніх батьків до читання.
   Колектив Центральної міської публічної бібліотеки дякує Українському інституту книги, ТОВ "Видавництво Фоліо" (м. Харків) у партнерстві з Благодійним фондом Сергія Жадана за подаровані книжки. Читаймо сучасних українських авторів разом з бібліотекою!








Обсудить на форуме