,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

ЄС обладнує системою радіаційного моніторингу сховища радіоактивних відходів

ЄС обладнує системою радіаційного моніторингу сховища радіоактивних відходів

   У рамках проекту ЄС «Інтегрована автоматизована система екологічного радіаційного моніторингу на спецкомбінатах Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон» автоматизовану систему екологічного радіаційного моніторингу було встановлено на 45 сховищах радіоактивних відходів у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі. Всі вони наразі перебувають під управлінням «Радону». Ця система дозволить здійснювати моніторинг і документування параметрів радіаційної обстановки, допоможе у виявленні радіаційної небезпеки та швидкому реагуванні на неї. Про це повідомляється на сайті Представництва ЄС в Україні.
   «І для України, і для ЄС вкрай важливо, щоб  аварійні ситуації на території України швидко виявлялись, щоб реагування на них було швидким і щоб об'єкти поводження з РАВ по всій країні перебували під належним контролем і підтримувались у належному стані. Хотів би підкреслити важливість оснащення України найсучаснішим обладнанням  для виявлення аварійних ситуацій та реагування на них»,- зазначив д-р Ганс ван Вліет, керівник цього проекту від Європейської Комісії.
   Автоматизована система складається з п’яти підсистем екологічного радіаційного моніторингу, які вимірюють рівні радіації та передають результати до головного офісу «Радона» у Києві, де дані обробляються і представляються керівництву «Радона».
    «Нова автоматизована система радіаційного моніторингу забезпечує безпеку населення, довкілля та персоналу «Радона». Вона дає можливість швидкого реагування у разі радіаційних аварій», - сказав Ігор Буксанчук, директор «Радона»
   «Створення системи радіаційного моніторингу перебуває в центрі уваги співробітництва ЄС-України у сфері ядерної безпеки. Державне агентство України з управління зоною відчуження дуже вдячне Європейському Союзові за постійну підтримку», -  відмітив Олександр Ковальчук, т.в.о. Голови ДАЗВ.    
   «Тепер у розпорядженні державних міжобласних спецкомбінатів «Радона» є багато сучасного обладнання, яке дозволяє їм забезпечувати постійний екологічний моніторинг майбутніх років»,- прокоментував Мартін Пазур, директор компанії Nuvia a.s., виконавця проекту.
   «Радон» – головне державне підприємство, що відповідає за збирання, транспортування, кондиціонування та тимчасове зберігання низькоактивних відходів, не пов’язаних з генерацією електроенергії. Для цієї мети підприємство використовує спецкомбінати в Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Донецьку та Одесі. Через конфлікт на Сході України проект ЄС виконувався лише для п’яти з них, за винятком донецького. На підприємствах є приповерхневі сховища для зберігання твердих відходів, сховища колодязного типу для відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання та баки для рідких відходів. Вони розташовані поблизу великих обласних населених пунктів, а сховища Київського спецкомбінату розташовані в межах міста Києва, що надає питанню безпеки населення дуже високої пріоритетності. Крім того, ці підприємства були спроектовані та введені в експлуатацію за радянських часів, у 1960-1962 рр., обладнання для радіаційного моніторингу було застаріле. Україна має намір вилучити відходи й перемістити їх у місця, де безпеку можна забезпечити більш надійно. Але доти, поки такий складний і вартісний проект зможе бути здійснений, майданчики необхідно модернізувати, щоб забезпечити належний захист людей і довкілля від іонізуючого випромінювання.
   За об’ємом радіоактивних відходів (близько 3,4 млн м3 станом на жовтень 2018(link is external) р.) Україна посідає друге місце в Європі та четверте у світі. 95% цих відходів утворились унаслідок Чорнобильської аварії.





Обсудить на форуме