,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

«10 неймовірних фактів про нашу планету Земля, які ви, ймовірно, не знали» /до Всісвітнього Дня Землі 22 квітня/


     Шановні земляни, а чи ви знаєте свою космічну адресу? Ні? Тоді я можу вам підказати : Всесвіт – галактика «Чумацький шлях» - Сонячна система - планета «Земля». 
     
       Земля – третя планета Сонячної системи, вона займає місце між Венерою і Марсом.  Звісно ж, ми всі любимо нашу планету. І не тільки з-за того, що це наш рідний дім, але й тому, що це унікальне місце в Сонячній системі і Всесвіті, адже поки нам відомо про існування життя лише на Землі. Саме існування життя робить ії унікальною й дивовижною. 
     
       Зараз я хочу представити на ваш розсуд 10 неймовірних фактів про нашу планету Земля, які ви, ймовірно, не знали, та на мою думку, які вас зацікавлять та дозволять більш дізнатися про нашу спільну домівку – нашу Землю. 
   

1. Наша
планета -  єдина планета, яка  не іменована на честь божества. Стародавні вчені називали всі 7 планет в честь богів, а сучасні вчені при відкритті Урана і Нептуна не відійшли від традиції. Що стосується назви «Земля», то воно виникло від стародавнього кореня «зем», що можна перевести як «підлога» або «низ». В англійській мові нашу планету називають словом «Earth», яке бере свій початок від англо-саксонського «erda», що означає «грунт».

2. Насправді, Сонце знаходиться приблизно в 150 млн. км від нашої планети. Це відстань коливається через те, що земна орбіта має форму еліпса. Найбільша відстань рівна 152 млн. км і фіксується в липні, а найменша - в січні і становить 147 млн. км. Відрізок шляху довжиною в 152 млн. км має назву афелій, а мінімальний відрізок в 147 млн. км - перигей. Для порівняння, відстань від Землі до її супутника Місяця складає всього лише 384,467 тис. км.

3. Місяць
і Земля настільки пов'язані один з одним, що не викликає сумніву той факт, що якщо наша планета не мала б природного супутника, історія її розвитку була б абсолютно іншою, а життя на ній просто не існувало.
Місяць безпосередньо впливає на земну вісь, даючи можливість Землі зберігати нахил в 23 градуси, завдяки якому на нашій планеті утворилися сприятливі умови для життя. Це дає нам можливість бачити день і ніч приблизно однаковий період часу протягом доби (наприклад, кут нахилу Урана становить майже 98 градусів, а тому полюса його протягом 42 років знаходяться в темряві і стільки ж їх безперестанку висвітлюють сонячні промені). Також Місяць впливає на припливи і відливи на нашій Землі. Але якби Місяць був більший за розмірами, чим зараз, або був ближче до Землі, це призвело б до виникнення цунамі, які заливали б долини і руйнували гори.

4. Швидкість обертання Землі навколо Сонця приблизно 30 км. в секунду. Якби Земля оберталася навколо Сонця по своїй орбіті швидше, її орбіта стала б більш довгою, і Земля віддалилася б від Сонця на більшу відстань. А якби вона занадто далеко відійшла від невеликої жилої зони, всі види життя на Землі припинили б своє існування. Якби планета Земля рухалася по своїй орбіті повільніше, вона б наблизилася до Сонця, що також призвело б до зникнення життя.

5. Один земний рік - це час, за який планета Земля робить один оборот навколо Сонця. Довжина шляху становить 938 886 400 км. Цю відстань ми проходимо за 365,24 дня. Ми округляємо календарний рік і він не перевищує 365 днів, без хвостика. Але в науці не буває зайвих «хвостиків». Цікавий факт полягає в тому, що вчені не нехтують 0,24 дня, які не входять до звичайного календаря. Саме з цієї причини, раз в чотири роки, в кінці лютого з'являється один додатковий день (29 лютого). Коли це трапляється, такий рік ми називаємо високосним. Цікаво, що раз в 4 століття один високосний рік також пропускається. 

6. Світови́й океа́н — водна оболонка Землі, яка омиває всі материки та острови і займає близько 70,8 % поверхні земної кулі - це в 2,5 рази більше площі суші. Включає в себе: океани, моря, затоки, протоки. Води Світового океану розподілені нерівномірно. Нерівномірно розподілена і суша. Тому на Землі виділяють дві півкулі - материкову (Північну) і океанічну (Південну).

7. Наша планета - гігантський магніт, що володіє полюсами. Магнітне поле тягнеться на тисячі кілометрів і створює магнітосферу. Дослідники вважають, що його формує розплавлене зовнішнє ядро, чиє тепло призводить до конвекції руху матеріалів для генерації електричних струмів. Варто подякувати за магнітосферу, інакше сонячні частинки обсипали б нашу планету, і ми загинули від величезної кількості радіації.

8. Повітря, що знаходиться поблизу поверхні Землі, нагрівається енергією сонця, а після нагрівання повітря стає менш щільним і піднімається вгору. В результаті біля поверхні Землі підтримується така температура, при якій можливе існування життя. Якби повітря при нагріванні стискувалося і ставало більш щільним, температура біля поверхні Землі була б просто нестерпною - при такій температурі більшість форм життя не змогли б прожити довгий час. Але завдяки тому, що повітря піднімається вгору при нагріванні, на Землі можливе існування життя.

9. Суміш газів, які містяться в незабрудненій людською діяльністю атмосфері, просто ідеальна для життя. Якби їх співвідношення значно відрізнялося (наприклад, було б 17% кисню замість 21%, або було б занадто мало вуглекислого газу, або атмосферний тиск було б набагато вище або нижче), життя на Землі припинила б своє існування. Якби шар атмосфери був би набагато тонше, мільйони метеорів, які спалюються, не досягаючи Землі, потрапляли б на землю і несли з собою смерть, розруху і пожежі.

10. Концентрація золота вище за все в ядрі нашої планети. Там зосереджено до 99% цього дорогоцінного металу, що є на Землі. Його настільки багато, що воно могло б покрити поверхню планети шаром в півметра. Але дістати його неможливо не тільки через глибину, але і через температуру земного ядра - 5500 градусів Цельсія, стільки ж, скільки на СонцІ.
         
         Імовірність того, що якась планета у Всесвіті буде потрібного розміру, що вона буде перебувати на потрібній відстані від зірки потрібного розміру, і що будуть дотримані і всі інші умови, які приведені вище, неймовірно мала - навіть якщо врахувати, що, можливо, навколо більшості зірок обертаються безліч планет, як вважають багато вчених. Математична ймовірність того, що всі ці та інші важливі умови існування створилися за збігом астрономічних обставин, становить приблизно кілька мільярдів до одного! І все це зайвий раз доводить, що наша планета, наша рідна домівка, справді унікальна і дивовижна. Тож беріжіть ії, піклуйтеся за нею і робіть все, щоб наша Земля й надалі залишалася такою ж чарівною та прекрасною!!!

                   Провідний бібліотекар Костянтинівської  ЦМПБ  Тютюнік С.О.



Обсудить на форуме