,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Приклади справжньої дружби

«Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти», - говорить народна мудрість. Вибір друзів може розповісти про людину набагато більше, ніж що б то не було. Приклади справжньої дружби можна зустріти в середовищі політиків, бізнесменів, артистів і, звичайно ж, відомих письменників. Як вони вміли дружити, що їх пов'язувало - наведемо лише кілька фактів.

Френсіс Скотт Фіцджеральд і Ернест Хемінгуей. Автор роману «Великий Гетсбі» і майбутній лауреат Нобелівської премії з літератури познайомилися в 20-х роках XX століття в Парижі. Незважаючи на відмінності в способі життя, мисленні і прагненнях, вони зуміли швидко подружитися. Фіцджеральд допоміг Хемінгуею опублікувати його твори, проте незабаром їх дружба почала валитися в міру того, як Хемінгуей ставав відомим, а Фіцджеральд, навпаки, втрачав свою популярність. Між письменниками почалося суперництво, яке вкрай погубило їх дружбу. У своїх листах друзям Фіцджеральд писав, що дружба з Хемінгуеєм - «одна з найяскравіших сторінок в моєму житті».

Ернест Хемінгуей і Джеймс Джойс. У Хемінгуея склалися теплі стосунки і з ірландським письменником. Ця пара часто гуляла і випивала в Парижі, саме там Джойс часто бився в барах. Чому він вибрав таке хобі - залишається загадкою, адже у письменника-початківця були проблеми зі здоров'ям. Мало того, що він був слабким, оскільки взагалі не бачив обличчя свого суперника. На щастя для Джойса у нього був хороший друг-літератор, а за сумісництвом і боєць - Хемінгуей. Той мало того, що любив бокс, так і добре ще їм і володів. Знаменитий американський боксер Джек Демпсі говорив навіть, що побоюється битися з Хемінгуеєм. Адже у нього складалося відчуття, що того може охопити саме справжнє божевілля. А всякий раз, як Джойс вступав у бійку, йому досить було крикнути: «Поквитатись з ним, Хемінгуей!». Доводилося одному захищати свого непоказного товариша. Так Джойс і Хемінгуей стали першою і останньою в історії парою боксерів-літераторів.

Джон Рональд Руел Толкін і Клайв Стейплз Льюїс. Перша зустріч двох англійських письменників відбулася в 1926 р на зборах англійського факультету в Мертон-Коледжі. Спочатку вони ставилися один до одного дуже насторожено, але незабаром стали хорошими друзями, якими залишалися протягом двадцяти років. У Толкіні Льюїс знайшов цікаву, дотепну й освічену людину, яка була переконаним християнином, і завдяки йому Льюїс повернувся в лоно церкви. Хоча і не зовсім так, як хотілося б самому Толкіну, який, будучи лютим католиком, не надто прихильним до протестантів та їх світогляду. Саме релігійні відмінності, швидкозростаюча популярність автора «Хронік Нарнії» і нові друзі Льюїса, до яких Толкін його ревнував, послужили причинами того, що з середини 30-х років дружба між письменниками почала вщухати.

Трумен Капоте і Харпер Лі. Капоте був сусідом і другом дитинства письменниці, відомої сьогодні світу завдяки своєму роману «Убити пересмішника». Дружба двох великих письменників почалася, коли їм було по шість років, і тривала аж до смерті Капоте в 1984 г. Не раз у своїх творах друзі наділяли героїв якостями один одного. Так, Капоте став прототипом для маленького хлопчика Ділла Харріса в вищезгаданому романі Харпер Лі. Капоте теж вивів Лі в своїх творах, наприклад, в романі «Інші голоси, інші кімнати» - в образі Айдабел Томпкинс.

Олександр Сергійович Пушкін і Микола Васильович Гоголь. Дружба Гоголя і Пушкіна - високий зразок творчого спілкування двох великих письменників. Пушкін був на десять років старше за Гоголя. Зустрілися вони, коли Пушкіну було 31 рік, а Гоголю - 21. Великий поет був дуже вибагливий на знайомства, а похвалитися дружбою з ним могли дві-три людини. Гоголь виявився для нього подарунком долі. «Маленький скарб» - так назвала Гоголя одна з подруг Пушкіна, красуня Смирнова. До моменту знайомства у Гоголя вже була готова перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки». Пушкін написав на неї прекрасну рецензію. Він високо оцінив майстерність автора повістей, їх художню своєрідність, Пушкін відчув у Гоголя такий талант, який все спокутував. Як відомо, він подарував Гоголю сюжет майбутньої відомої комедії «Ревізор». «Втім, - говорив поет, - я не написав би краще. У Гоголя безодня гумору і спостережливості, яких в інших немає ». Пушкін подарував Гоголю задум ще одного твору - знаменитої поеми «Мертві душі».

Відносини Гоголя і Пушкіна - приклад безкорисливої творчої дружби двох великих письменників, коли старший, вже відомий письменник, гідно оцінює талант молодшого, щиро намагається допомогти йому знайти свою дорогу в літературі, а молодший, схиляючись перед генієм старшого, глибоко розуміє і оцінює його творчість.

https://libr-universalka.blogspot.com




Обсудить на форуме