,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Чарівна містика Купала. Народознавча інформина

Чарівна містика Купала. Народознавча інформина

 

 КЗК «ЦСПБ»
Центральна міська публічна бібліотека
Довідково - інформаційний сектор 

 

Чарівна містика Купала. Народознавча інформина

 



 
Чарівна містика Купала
Народознавча інформина 

...В ніч на Івана,
В ніч на Купала
Темної ночі
Папороть цвіте.
       
Традиції – це велика сила. 7 липня українці святкують найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало або Купайло. Івана Купала – мабуть, найнеординарніше українське свято, в якому вдало переплелися язичницькі і християнські традиції. В день Купайла люди збираються біля річки, навколо вогнища, коли зійде на небі перша зірочка, і веселяться, щоб прогнати все зле, набратися сил перед жнивами, бо вважалось, що вода і вогонь очищають, оздоровлюють людину. Також цілющих властивостей набирають у цю ніч усі лікарські рослини, розцвітає таємнича квітка папороті.
       Це барвисте й романтичне свято збереглося й святкується не лише українцями, а й всіма східно-слов’янськими народами. Івана Купала – це період найбільшого розквіту природи, який людина прагне повернути собі на користь.

За Юліянським церковний календарем (так званий – старий стиль), 7 липня – Різдво Івана Хрестителя, або Івана Купала, або просто – Купала – час розквіту літа. За народними повір’ями це час, коли трави, вода, вогонь – особливо цілющі і здатні очищати та лікувати організм людини. Тому саме цього дня треба збирати й сушити лікарські рослини, які можуть стати в нагоді при різних недугах чи застудах. А на землі в цей день запалюють багаття, що символізують маленькі сонця. Полум’я і дим від тих вогнів теж вважаються цілющими.

 У ніч на Ку пала, все ж, найбільш чудодійною є вода. Та ще й ... можна передбачити долю. Тому купаються всі – й старші й молоді, і зовсім малі. Кожна людина прагне оздоровитись в цей час, та бути щасливою. Дівчата плетуть віночки й опускають їх на воду з запаленою свічкою – уважно вдивляючись, в яку сторону попливе віночок – звідкіль чекати-надіятись на судженого.

Головним дійством святкування є Купайло, прикрашене купальське дерево, яке ще має назву Іван або Марена. Навколо Купайла танцюють, водять хороводи, співають пісень.

Зі святом Івана Купала пов’язана й побутує давня легенда про дивовижний цвіт папороті, що нібито розквітає саме в цю магічну ніч. Лишень треба його побачити, зірвати й зберегти – і всі бажання тоді здійсняться, навіть самі найзаповітніші. Тільки – де ж вона, та чарівна квітка диво-папороті, оспівана в нашому фолькльорі, прекрасна, миттєва й ще досі не бачена ніким? Де ж ховається казковий квіт той?...

Стародавнє свято Івана Купала завжди приваблювало письменників, поетів, про нього написано безліч літературних творів, віршів.

Наприклад, Н.В. Гоголь у своїй повісті "Вечір проти Івана Купали" писав: «Дивися, Петро, ти встиг саме на пору: завтра Івана Купала. Одну лише цієї ночі й цвіте папороть. Не прогав!». Ця фантастична історія була навіяна письменнику українськими легендами й переказами про чарівну квітку папороті, яка розквітає в ніч на Івана Купала й може відкрити людині усі скарби; віруваннями в нечисту силу - чортів, відьом. Взагалі ж це - уособлення ворожих людині сил. Гоголь утверджує закони народної моралі, за якими на статках, що отримані нечесним, злочинним шляхом, щастя не збудуєш.

Тема свята Іван Купали займає особливе місце у творчості Сергія Єсеніна. Цьому святу присвячений його вірш "За рекой горят огни", написаний в стилі народної купальской пісні, з рефреном "Ой, купало, ой, купало" і повторюваним останнім рядком куплета.

З Івановим днем пов'язаний також і вірш Єсеніна "Матушка в купальницу по лесу ходила", дія якого відбувається саме  в Купальську ніч (Горпина Купальница - переддень Іванова дня).

Зачаровують своєю красою рядки віршів Ліни Костенко в "Марусі Чурай":

Чомусь згадались ночі на Купала...
Зірками ніч висока накрапала.
Бездонне небо і безмежний світ,
а нам всього по вісімнадцять літ...

Не обійшли увагою це романтичне таємниче свято і сучасні письменники. Причому, на відміну, від класиків, пригоди і кохання цієї ночі для їх героїв закінчуються щасливо.

Ось, наприклад, в романі Софії Чайки "Судьба, или Приключение на Ивана Купалу" - зраджена дівчина відправляється в купальский зачарований ліс, щоб розрадити горе, а знаходить кохання і долю.

Дія фантастичної істороії про кохання Ірини Ільїної "Ночь на Ивана Купалу" відбувається саме купальської ночі, коли діють старовинні чаклування і ворожіння.

Роман в жанрі інтелектуальної мелодрами Олени Вернер "Купальская ночь",
в якому святкування купальской ночі, пригоди, любов, страждання, втрата, перевірка на дружбу - захоплює й тримає в напрузі до останніх сторінок роману.

Роман Тетяни Алюшиной "Чудо купальской ночи" розповідає як чарівна ніч на Івана Купала закрутила двох майже незнайомих людей своєму хороводі, і запалила в серцях яскраве полум'я.

А містичне  інтернет-оповідання Тимофія Кондрашова "Ночь на Ивана Купалу" . переносить читача у таємний світ купальського лісу, де головний герой шукає чарівну квітку папороті, а знаходить кохання...

Шукати щастя вночі, на Купала,
а ранком сплести чарівний вінок
який пускає на річку Купава,
надіючись на весільний танок.
Вінок, що має на долю вказати:
де живе суджений, в якім краю.
Та як оту чарівну квітку відшукати,
що стрінуть допоможе доленьку-зорю?
  
Шукати щастя - щастя на Купала,
бо ж розквіт молодих найкращих літ.
Де літня казка, чарівна Купава,
і юна мрія, і купальський мі
 

Детальніше: 

Вечір проти  Івана Купала.  Микола Гоголь [Електронний ресурс]  / бібліотека української літератури /– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=6  , вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Вечір на  Івана Купала [Електронний ресурс]  // youtube – Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=Iu50kLP_8ac  , вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.


Письменники Прикарпаття .Марко Черемшина. На Купала – на Івана [Електронний ресурс]  / Хата читальня Прикарпаття/– Електронні дані. –– Режим доступу:  
https://sites.google.com/site/xatachytalnya1/pismenniki-prikarpatta/marko-ceremsina/na-kupala-na-ivanaвільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.
<!-- [if !supportLineBreakNewLine] -->
<!-- [endif] -->

 Старицький М. Ніч під Івана Купала  [Електронний ресурс]  // diasporiana – Електронні дані. –– Режим доступу:http://diasporiana.org.ua/drama/13007-staritskiy-m-nich-pid-ivana-kupala/  , вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Як ми їздили до Криниці Коцюбинський Михайло[Електронний ресурс]  / бібліотека української літератури /– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=2562, вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Стельмах Михайло ПанасовичНа Івана Купала (Дума про Морозенка)" [Електронний ресурс]  / бібліотека української літератури /– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.ukrlib.com.ua/bio/printit.php?tid=1686, вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Свято Івана Купала: звичаї, традиції і вірування [Електронний ресурс]  // Всесвіт – Електронні дані. –– Режим доступу:http://vsviti.com.ua/ukraine/41196  , вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Очищення вогнем та ворожіння на "судженого": як правильно святкувати Івана Купала[Електронний ресурс]  // unian – Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.unian.ua/lite/holidays/10602147-ochishchennya-vognem-ta-vorozhinnya-na-sudzhenogo-yak-pravilno-svyatkuvati-ivana-kupala.html, вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Свято Івана Купала З книги: Олекса Воропай. Звичаї нашого народу. Літо. [Електронний ресурс]  //Українські легенди – Електронні дані. –– Режим доступу: http://www.ukrlegenda.org/zvychai_nashoho_narodu/svjato_ivana_kupala.php, вільний  (дата звернення 02. 07 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

<!-- [if !supportLineBreakNewLine] -->
<!-- [endif] -->

Провідна бібліограф  ЦМПБ Шпакова Наталя.

 

 



Обсудить на форуме