,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Добірка матеріалів про медіаграмотність.

Добірка матеріалів про медіаграмотність.

 

Центральна міська публічна бібліотека 
Довідково - інформаційний сектор


Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності – 2021.
Добірка матеріалів про медіаграмотність.




Шановні користувачі!
Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та Південна Африка, відбуватиметься з 24 по 31 жовтня 2021 р. за темою: «Media and Information Literacy for the public good ? Медійна та інформаційна грамотність для суспільного блага».
У нинішній екосистемі складних, а іноді й суперечливих інформаційних потоків та смислів важко просувати суспільні цінності, якщо громадськість знесилена перед викликами та загрозами. Кожен та кожна має бути медійно та інформаційно грамотним / грамотною, щоби розуміти стан справ, сприяти безпечному використанню інформації та зручним можливостям спілкування.
Українські бібліотеки мають великі напрацювання з медійної та інформаційної освіти населення, виступають амбасадорами цифрової грамотності, відіграють велику роль у формуванні критичного мислення і просуванні навичок цифрової та медійної безпеки в суспільстві.

Довідково-інформаційний сектор бібліотеки завжди з Вами!


Місія сучасної бібліотеки – допомагати читачам вчитися компетентно споживати будь-які повідомлення в мас-медіа та вміти створювати свій власний медіа-продукт.
Медіаграмотність — сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.
Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

Радимо звернутися до таких джерел: 

Медіаосвіта і медіаграмотність  [Електронний ресурс]  // Портал з медіаосвіти .– Електронні дані. –– Режим доступу:  https://medialiteracy.org.ua/ , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Портал, створений на базі онлайн-бібліотеки з медіаосвіти Міжнародного благодійного фонду "Академія української преси”.

Як розпізнати фейкові новини: рекомендації IFLA  (01.03.2017) [Електронний ресурс]  //УБА .– Електронні дані. –– Режим доступу:https://ula.org.ua/news/3645-yak-rozpiznaty-feikovi-novyny-rekomendatsii-ifla   , вільний (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Іфографіка Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA), що допоможе виявити неправдиву інформацію.

MediaSapiens  [Електронний ресурс]  //detecto.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://ms.detector.media/  , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Проект із розвитку медіаграмотності та критичного мислення.

 Stopfake.org  [Електронний ресурс]  //.– Електронні дані. –– Режим доступу:  , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Сайт для перевірки фактів, головна мета якого – перевірка істинності, інформації, посилення медіаграмотності аудиторії і боротьба за чітке розмежування між журналістикою фактів і пропагандою.

Новинна грамотність  [Електронний ресурс] /video.detector/.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://video.detector.media/special-projects/novynna-gramotnist-i22, вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Онлайн-курс, спрямований на поширення медіаграмотності серед населення в умовах воєнного конфлікту.

МедіаДрайвер  [Електронний ресурс]  / mediadriver /.– Електронні дані. –– Режим доступу: http://mediadriver.online/ , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

«МедіаДрайвер» — це мультимедійний онлайн-посібник. Він містить не лише текстову інформацію про різні типи медіа, але й чимало інфографіки, відео та навіть мультики. Також присутній ігровий елемент у вигляді тестів, проходження яких дозволяє отримати «Посвідчення медіадрайвера» — водія, який добре орієнтується у складних лабіринтах світу медіа.

 

Довіряй, але перевіряй. Медіаграмотність в українському суспільстві [Електронний ресурс]  //.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://issuu.com/pictoric.ua/docs/book_media   , вільний (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Книжка проекту клубу ілюстраторів Pictoric, що містить ілюстрації та тексти журналістів на тему медіаграмотності.

 Медіаграмотність для громадя [Електронний ресурс]  //mocotms.– Електронні дані. –– Режим доступу: http://irex.mocotms.com/ml_web/story_html5.html?lms=1 , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 

Медіаграмотність для громадян  дистанційний навчальний курс, метою якого є надання базових знань у сфері медіа, ознайомити громадян з найросповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, надати базові інфструменти перевірки інформації та критичного мислення. 

 

Наука повсякденного мислення [Електронний ресурс]  // courses .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://courses.prometheus.org.ua/courses/UQx/THINK101/2016_T2/about  , вільний  (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Курс на Prometheus. Платформа Prometheus переклала українською курс викладачів університету Квінсленда (Австралія). Цей курс є одним із найпопулярніших у сфері розвитку критичного мислення. Тривалість курсу – 13 тижнів, та завдяки платформі Prometheus до нього можна долучитися у будь-який зручний для вас час. Цей курс дає нам інструменти, які допоможуть навчитися мислити незалежно та аналітично, цінувати факти більше власного досвіду.



 

Бібліотека медіа-грамотності від Академії української преси [Електронний ресурс]  //Академія української преси .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.aup.com.ua/category/library/  , вільний (дата звернення  21. 10 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 

Бібліотека медіа-грамотності від Академії української преси. Академія української преси на власному сайті зробила добірку книг та презентацій з медіа освіти та медійної грамотності. У бібліотеці можна знайти підручники з гендерної рівності у медіа, з питань верифікації даних, посібники з журналістської етики та багато інших цікавих матеріалів. Загалом, у бібліотеці від АУП кожен може знайти інформацію про той аспект медіа грамотності, що найбільш цікавить.

 

Провідний бібліограф ЦМПБ Шпакова Н.



Обсудить на форуме