,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Для тих, хто скучив за літом!!!

Для тих,  хто скучив за літом!!!

 

Мензатюк, З. Зелені чари: оповідання/ З. Мензатюк. - Чернівці: Букрек, 2020. - 120 с.


Збірник оповідей, легенд і казок «Зелені чари» об’єднаний єдиною ідеєю: пізнавати свій край потрібно, і робити це можна, спостерігаючи за живою природою.
Кожна з оповідей так чи інакше стосується якоїсь рослини, інколи вона має форму казки чи легенди, а іноді носить пізнавальний характер, навчає звертати увагу на світ навколо. І це, певно, найважливіша функція цієї книги.
Між рядками часто проглядає автор, видно ставлення письменниці до природи, рідної землі, її історії, наводяться приклади з життя авторки, чим досягається ще вищий рівень правдоподібності, бо саме так розповідала б казки жива людина в реальності своїм дітям. Письменниці болить, коли знищують природу, а частина її спогадів присвячена Радянському Союзу, за часів якого їй жилось не солодко.
«Нема вже рябчиків у моїй Великій Рудці. Бо й Рудки нема. Колишній голова колгоспу наказав її виорати, щоб дати Москві більше цукру. За свою запопадливість він дістав бляшану Золоту Зірку. А в Рудці вродили такі буряки, як дуля з маком: та земля негодяща для рільництва» (С.35).
Ніякої ідеології, лише боротьба із лихими людьми-пристосуванцями, і таких місць у творі досить багато. Ця книга насамперед не розважає, а навчає серце і розум.
У збірнику розповідається про знані і маловідомі рослини, які ростуть в Україні, у текст вплітаються легенди, повір’я, народні звичаї, у художньому ключі оповідується про чарівні та реальні властивості цих рослин.
Письменники Михайло Драй-Хмара, Володимир Сосюра, Леся Українка, Тарас Шевченко, Ігор Калинець, Микола Вороний, Ліна Костенко, Сергій Плачинда і Олесь Гончар, художники Катерина Білокур і Федір Панко та багато інших людей згадуються під час розповідей про квіти.
Реальність і легенди переплітаються, виходячи далеко за межі літературного поля, чим також надають книзі реалістичності.
Частина казок пов’язана із релігійними віруваннями. Наприклад, за народним повір’ям фіалки утворилися зі сліз Адама, вигнаного з Раю, а за іншим, що Бог потішив Єву, перетворивши на проліски кілька сніжинок, чи легенда про терен, який захищався колючками від поганих людей, а конвалії – це сльози Божої Матері. Є багато посилань на легенди і повір’я інших народів, значна частина легенд присвячена козакам.
Історій багато, і всі вони різні, не однотипні, бо кожна рослина має свої таємниці. Надзвичайна сон-трава, промениста кульбаба, схожі на шахівницю рябчик шаховий і рябчик руський, вродливі півонії-воронці, дикі степові і гранітні скельні вишні, перша чужоземна орхідея на наших теренах – черевичок Діви Марії, надзвичайний «хлібчик від зозулі» зозулинці, які втамовують спрагу, стокротки-маргаритки, полум’яні кущі ясенця, такий потрібний людям очерет, наче воскові калюжниці, сліпучо-білі королеви водойм лілеї, водяні горіхи, аїр – татарське зілля, яке використовувалося для дезінфекції водойм, духмяне євшан-зілля, чаклунський оберег полин і чарівна папороть, оспівана у легендах, цілющі звіробій і деревій, царська свічка коров’як, біблійний гісоп, лагідні дзвіночки, квітка сміливих закоханих – едельвейс, розрив-трава, нечуйвітер, червона рута, гірська мешканка арніка, відьомське зілля тирлич, прекрасні будяки, провісники весни крокуси, горицвіт, вороняче око, день-і-ніч, курячі очка, вовчі ягоди, котячий горох, собаче мило, держи дерево, Петрів батіг, шовкова ковила, яку ще називають овечою смертю, смертельно отруйні тоя і тис ягідний – усі вони надзвичайні, і дивуєшся, що на теренах України ростуть такі дивовижні квіти і рослини.
Книга має й виховне значення, мораль вплетена у текст тонко, але підкріплена емоціями. Ось як застерігає головну героїню конвалія:
«Ти ж не рви нерозквітлого цвіту. Бо я також хочу порадіти ним» (С.9).
І як відповідь вже від автора:
«Бо людина збирає цвіт і плід, на лік і на їжу, а то й просто так, без жодної потреби, рве оберемками зілля. Так, не букети, а неодмінно саме оберемки, які в жодну вазу не помістяться, і ніякої в них краси, а тільки зім’яті, стиснуті, зібгані пелюстки й стебла. Звідки він, цей інстинкт незборимий: рвати, рвати, рвати?!» (С.22).
І такі змістовні діалоги не поодинокі.
Часом авторка відсилає читача у подорож: до долини нарцисів у Карпатах, музею народної архітектури й побуту в Києві, на полонини, луки, болота, у гори, ліси і до річок.
А іноді й жартує:
«– Тут чай навколо нас, – засміявся киянин і за хвильку назбирав пучечок трав.
Гості дуже здивувалися, – мабуть призабулося їм, що трави на чай виростають не в паперових пакетиках» (С.154).
У книзі багато цікавої та корисної інформації, яку й не перекажеш. І майже на кожній сторінці є малюнки або фотографії. Наприкінці ж зібрані загадки.


Обсудить на форуме