,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Олекса Тихий – філософ, філолог, правозахисник, політв’язень та ЛЮДИНА

Олекса Тихий – філософ, філолог, правозахисник, політв’язень та ЛЮДИНА

 

Центральна міська публічна бібліотека 
Костянтинівської міської територіальної громади 

Довідково - інформаційний сектор

 

«Олекса Тихий – філософ, філолог, правозахисник, політв’язень та ЛЮДИНА»


(до 95 річниці з дня народження)  

Краєзнавча закладка  

2022 рік- Рік 90 річчя утворення Донецької області

  




Картина Т.Маловічко «На подвір’ї Олекси Тихого»

 Шановні користувачі!


     27 січня Україна  відзначає 95-річчя з дня народження Олекси Тихого  – українського публіциста, мовознавця, педагога, послідовного борця з русифікацією, члена-засновника Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод (УГГ).

      Довідково-інформаційний сектор бібліотеки підготував  краєзнавчу закладку  : «Олекса Тихий – філософ, філолог, правозахисник, політв’язень та ЛЮДИНА»


Запрошуємо до знайомства.

Читайте українською   у будь-якому форматі !!!

Довідково-інформаційний сектор бібліотеки завжди з Вами!



  Олекса Тихий народився у 1927 році. на хуторі Їжівка Костянтинівського району Донецької області. Закінчив філософський факультет Московського держуніверситету (хоч до цього навчався в Запорізькому сільгоспінституті та Дніпропетровському інституті інженерів транспорту). Вчителював, викладаючи фізику, математику, українську мову.
   Уперше він був заарештований КДБ у 1948 р. за критику єдиного кандидата в депутати, але після «профілактики» був відпущений. Вдруге заарештований у 1957 р. за лист проти окупації Угорщини військами Варшавського договору, а також за «антирадянську агітацію», «наклеп на КПРС і радянську дійсність». Тоді Тихий був засуджений на 7 років таборів суворого режиму і відбув покарання в Мордовії, а один рік – у Володимирській тюрмі.
   Після звільнення за вироком суду на 5 років Олекса Тихий був уражений в правах, отже, працювати за фахом не мав можливості: працював монтажником, пожежником, випалював цеглу. Водночас підтримував стосунки з друзями по ув’язненню і правозахисниками, поширював самвидав. Тихий був зразковим носієм української літературної мови, людиною залізної волі, рідкісної толерантності, доброзичливості і виняткової терпимості.
   На той момент він був автором кількох статей про русифікацію Донбасу, про проблеми українського села. Також він склав словник неправильностей українських говорів Донбасу й уклав збірку висловлювань видатних людей «Мова – народ». Текст цієї збірки було вилучено у Тихого під час обшуку в червні 1976 р., при чому дві доби його утримували тоді під вартою «за підозрою в пограбуванні магазину».
    У листопаді 1976 р. Тихий став членом-засновником Української Гельсінкської групи.
   Тихий був заарештований у лютому 1977 р. за звинуваченням у проведенні «антирадянської агітації і пропаганди» й «незаконному зберіганні зброї». Хоча суд не довів жодного факту наклепу на радянський державний лад у його статях чи висловлюваннях, він дістав 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання – як особливо небезпечний рецидивіст.
    В ув’язненні Тихий бере активну участь в акціях протестів, зокрема, він 52 дні тримав голодовку навесні 1978 р. Влітку 1978 р. разом з Василем Романюком вони написали текст «Історична доля України. Лист українських політв’язнів. Спроба узагальнення», де було висловлено побажання незалежності України в майбутньому та ідея пасивного опору, зокрема, у формі неучасті в русифікації.
   Тихий надалі неодноразово оголошував голодівки, причому під час чергової, в березні 1979 р., у нього відкрилася виразкова кровотеча. В критичному стані, перед операцією, він отримав пропозицію письмово зректися колишньої діяльності, але відмовився від цієї пропозиції. Операцію було зроблено не надто вдало – рух їжі спричинював біль, утворилися спайки, грижа, згодом розпочався перитоніт. Але і в цих обставинах Тихий відмовився писати покаянну заяву.        Незважаючи на важкий стан здоров’я, на початку 1980-го р. Тихий провів у штрафному ізоляторі з невеликими перервами близько 40 діб. Карали його за те, що він, за словами адміністрації, зривав нагрудний знак, не вставав, коли заходило начальство, відмовлявся від роботи, погано впливав на оточення. При цьому скаржитись на здоров’я йому не дозволялось. Так само після етапування на Урал йому довелось провести 6 місяців у ПКТ (приміщення камерного типу) за порушення режиму, і він знову тримав голодовку.
   У 1982 р. у США вийшла книжка: Олекса Тихий «Роздуми». В той самий час автор потерпав від тяжких хвороб в ув’язненні. Він був двічі прооперований. На останнє побачення в квітні 1984 р. з сином Володимиром і дружиною Ольгою Олексу Тихого вели попід руки, але він тримався, посміхався. У тюремній камері м. Перм він помер 6 травня 1984 р.
    Останки Тихого разом з прахом Василя Стуса та Юрія Литвина перевезені в Київ і 19 листопада 1989 р. з великим почестям поховані на Байковому цвинтарі. Указом Президента України від 8 листопада 2006 р. за громадянську мужність, самовідданість в боротьбі за утвердження ідеалів свободи і демократії і з нагоди 30-ї річниці створення Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод нагороджений орденом «За мужність» І ступеня (посмертно).

Радимо звернутися до таких джерел: 

Тихий,  О.Думки про рідний Донецький край Т1  [Текст] /О.Тихий /Упор. В. Овсієнко, Л. Олійник ф півень Є , Є. Фіалко, . – Донецьк: Донеччина, 2012. –416с.
  Книга «Думки про рідний донецький край» - збірка статей та листів  Олекси Тихого. Філософ і відданий Україні публіцист Олекса Тихий був однією з визначальних фігур українського націоналістичного руху в ХХ столітті. У книзі зібрані матеріали з різних джерел. Разом вони склали єдиний гарячий протест автора проти втрати «українськості», заміни рідної культури на російську, відмови від національних цінностей, характерного для радянського періоду історії України. Автори В.В. Овсієнко, М.В. Олійник, В.Ф. Півень і Є.Б. Фіалко впорядкували літературно-філософська спадщина репресованого Олекси Тихого, і дали йому можливість воскреснути в новий час. Може бути, саме зараз потреба в такій публіцистиці коштує в Донбасі і решті України особливо гостро.
Тихий,  О. Не можу більше мовчати [Текст] /О.Тихий /Упор. В. Овсієнко, Л. Огнєва, Є. Фіалко, Є. Шаповалов. – Донецьк: Товариство ім. Олекси Тихого, 2009. – 184с.
До цієї книги увійшли всі відомі статті Олекси Тихого – талановитого педагога й публіциста, філософа, мужнього патріота, правозахисника, члена-засновника Української Гельсінської групи, написані в 70-8—х роках ХХ ст. Опублікована також добірка листів О. Тихого з неволі, які доповнюють образ цієї світлої особистості. Деякі листи подано фрагментарно з причини відсутності повного їх тексту. Статті, документи, листи опубліковані в хронологічному, за часом написання, порядку. Під кожним документом вказано джерело, з якого його взяли

Учитель Олекса Тихий [Текст]  /Укладач Огнєва Л. – Донецьк, 2009. – 40с. – (Педагогічне популярне видання)

У книзі йде мова про сільського учителя – Олексія Івановича Тихого (Олексу Тихого), який за участь у Гельсінської групі та боротьбу за українську мову на Донеччині був арештований. О. Тихий – педагог і філософ, сприймав державне свавілля як свою особисту трагедію, і водночас – трагедію українського народу. Завдяки тому, що українська нація має таких полум’яних героїв – вона безсмертна. Книга може бути цікава краєзнацям, педагогам, студентам.

 Тихий, О. Словник мовних покручів: Наукове видання [Текст] /О. Тихий /Упор. і редактор Овсієнко В. – Донецьк: Товариство ім. Олекси Тихого, 2009. – 108с.

"Словник покручів” – так Олекса Тихий у розмовах називав його. Цього "Словник мовних покручів” він укладав поміж першим і другим ув’язненням – між 1964 і 1977 роками. У машинописі, що зберігся завдяки професорові Василеві Скрипці (вже покійному) та філологам Інні Філіпповій і Вікторові Боришполеві, він доведений до літери "М” включно. Ймовірно, що був зібраний матеріал і до літери "Я”, але укладач не встиг його передрукувати на своїй друкарській машинці. Отже, блукав цей словник пустелею яких 40 років. Але він не застарів і не втратив своєї актуальності. Адресований він "вчителям, школярам, а також тим, хто занедбав рідну мову або втратив контакт із нею”; "кожному, хто хоче говорити правильно й красиво”.

 Олекса Тихий у спогадах, роздумах, літературі .Т.2  [Текст] /О.Тихий /Упор. В. Овсієнко, Л. Олійник ф півень Є , Є. Фіалко, . – Донецьк: Донечина, 2012. –368 с.

До другої книжки увійшли спогади та статті сподвижників Олекси Тихого. Своїми роздумами про видатну постать діляться вчені, журналісти, публіцисти – переважно краяни Олекси Тихого, «Дон Кіхота ХХ століття з обличчям європейського президента, який пішов на смерть, як його предки-козаки йшли на палю».

Тихий, Олекса. МОВА – НАРОД. Висловлювання про мову та її значення в житті народу / Упорядник Олекса Тихий, післяслово Осипа Зінкевича. 2007, 416 с. 
У книзі "Мова - народ” зібрано документи і висловлювання видатних людей про мову (понад 250 авторів та документів). Декілька розділів збірки ("Письменники, вчені та поети про роль та значення мови в житті народу”, "Ставлення до мови”, "Патріотизм”) присвячені загальним питанням значення рідної мови, інші розділи ("Тарас Шевченко про мову”, "Доля української мови в історичному плані”, "Трохи статистики”) присвячені українській мові. Упорядник збірки, учитель і правозахисник Олекса Тихий (1927-1984), член-засновник Української Гельсінкської групи, закінчив роботу над рукописом у 1976 році, але невдовзі після того був засуджений за "антирадянську діяльність”. Збірка публікується вперше.
Як додатки до збірки "Мова - народ” подані: стаття Олекси Тихого, короткий біографічний нарис та лист-звернення "Міжнародної амністії”.
Радимо прочитати: 

 История родного края. Ч.2  Учебное пособие  для 10-11кл.[Текст] /Авторы: Р.Д.Лях, В. .Никольский, В.Д.Нестерцов, Л.Б.Лиха чева.-Донецк:Кардинал,1998.-320с.
                                                      
Неизвестная Дружковка.-2006.- № 1.-Дружковка:2006,2015.-52с.

 Постатi. Нариси про видатних людей  Донбасу?  [Текст].-Донецьк :  Схiдний  видавничий  дiм, 2011.-216 с.     
                                             
Хто ж такий Олекса Тихий? .Статті, спогади, роздуми ред.-уклад. Фіалко Є. Б.] [Текст]. - Дружківка , 2008.. - 40 с. 

Яновська  Л.. Годинник Олекси Тихого/Л ,Яновська  // Урядовий кур'єр. — 2012. — № 206. — 9 листопада. — С. 7.

Ресурси віддаленого доступу:

Донецьке обласне Товариство ім.Олекси Тихого Презентація  [Електронний ресурс]  //. Форум  – Електронні дані. –– Режим доступу: http://forum.gp.dn.ua/viewtopic.php?f=30&t=799&start=435  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Вислови про мову зі збірки Олекси Тихого «Мова - народ» [Електронний ресурс]  //Мала сторінка .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://mala.storinka.org/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%83-%D0%B7%D1%96-%D0%B7%D0%B1%D1%96%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4.html

  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 ОЛЕКСА ТИХИЙ. Голос  українського Донбасу [Електронний ресурс]  //Сайт .– Електронні дані. –– Режим доступу: http://oleksa-tykhyi.1gb.ua/ , вільний  (дата звернення  14. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 ЦИТАТИ ПИСЬМЕННИКА [Електронний ресурс]  //ОЛЕКСА ТИХИЙ. Голос  українського Донбасу.– Електронні дані. –– Режим доступу: http://oleksa-tykhyi.1gb.ua/%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/   , вільний  (дата звернення  14. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Тихий Олексій Іванович  [Електронний ресурс]  //Вікіпедія .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B9_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%96%D0%B9_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87   , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

  

Тихий Олексій Іванович Вікі цитати [Електронний ресурс]  //Вікіпедія .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://uk.wikiquote.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B9_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%96%D0%B9_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий. Чому донецький вчитель став «ворогом №1» для СРСР? [Електронний ресурс]  //Радіосвоюода .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/28106828.html  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий. Як донецький вчитель рятував Донбас від русифікації? [Електронний ресурс]  //Радіосвоюода .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/28277953.html  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Тихий Олексій Іванович (1927) [Електронний ресурс]  //Відкритий список .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://ua.openlist.wiki/%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B9_%D0%9E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%96%D0%B9_%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87_(1927)  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Думки про рідний донецький край. Текст 1972 року [Електронний ресурс]  /Історична правда /.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.istpravda.com.ua/articles/2012/02/5/71393/  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий. Справжній донецький українець [Електронний ресурс]  /Історична правда /.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.istpravda.com.ua/articles/2012/02/3/70406/  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий  На перехресті думок. [Електронний ресурс]  ///torba.etnou.– Електронні дані. –– Режим доступу: http://torba.etnoua.info/files/Na-perehresti-dumok_Oleksa-Tyhyj_LOgneva_2013.pdf    , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 "Ген українців" з Іриною Фаріон | Олекса Тихий - донецький українець із мовною зброєю в руках [Електронний ресурс]  / youtube /.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=nR3MMoS-6ws&list=PLN4FoU_4g3vJLVY8WqisUUovvJXqO9xVX&index=56  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Осип Зінкевич ПРО ОЛЕКСУ ТИХОГО*[Електронний ресурс]  ///pdf/.– Електронні дані. –– Режим доступу:https://vtsite.org/pdf/VT%20Osyp%20Zinkevych%20pro%20Oleksu%20Tyhogo.pdf   , вільний  (дата звернення  12. 01 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий, як приклад  українця патріота Презентація  [Електронний ресурс]  //. ppt-online – Електронні дані. –– Режим доступу: https://ppt-online.org/90910 , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

ОСОБИСТІСТЬ ОЛЕКСИ ТИХОГО З ПОЗИЦІЇ ГУМАНІСТИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ [Електронний ресурс]  / pdf /.– Електронні дані. –– Режим доступу: file:///C:/Users/admin/Downloads/3406-%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%96-6849-1-10-20170407.pdf   , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 ТИХИЙ ОЛЕКСІЙ ІВАНОВИЧ [Електронний ресурс]  //Віртуальний музей Дисиденський рух в Україні .– Електронні дані. –– Режим доступу: http://museum.khpg.org/index.php?id=1114001053   , вільний  (дата звернення  12. 01 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

У столиці з’явилася вулиця Олекси Тихого [Електронний ресурс]  //Офіційний портал Києва .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://kyivcity.gov.ua/news/u_stolitsi_zyavilasya_vulitsya_oleksi_tikhogo/ , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва  з екрана .-Мова укр.

Донецький українець Олекса Тихий [Електронний ресурс]  /UА Перший /.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://tv.suspilne.media/news/announces/86732  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 Олекса Тихий – дисидент та мовознавець з Донецького краю [Електронний ресурс]  //Міграція .– Електронні дані. –– Режим доступу: http://migraciya.com.ua/news/open-forum/ua-olexa-tykhyi-is-a-dissident-and-a-linguist-from-the-donetsk-region/   , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

  Олекса Тихий знав про трагічне сьогодення  Зусилля уродженця Донеччини щодо розвитку української мови актуальні й досі [Електронний ресурс]  //Урядовий кур’єр .– Електронні дані. –– Режим доступу:  http://migraciya.com.ua/news/open-forum/ua-olexa-tykhyi-is-a-dissident-and-a-linguist-from-the-donetsk-region/  , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Олекса Тихий – закатований українізатор Донбасу [Електронний ресурс]  //Український інтерес .– Електронні дані. –– Режим доступу: https://uain.press/blogs/oleksa-tyhyj-zakatovanyj-ukrayinizator-donbasu-1271021 , вільний  (дата звернення  12. 01 .2022 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 

Олекса Тихий. Педагогічні погляди. [Електронний ресурс]  //.– Електронні дані. –– Режим доступу: https://jotykhyi.donnu.edu.ua/article/view/3121 , вільний  (дата звернення  12. 01 .2021 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 

 

Провідний бібліограф ЦМПБ Шпакова Н.М.



Обсудить на форуме