,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (7)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Медовий Спас 14 серпня

У серпні православні відзначають свято Маковея, Медовий Спас, або Винесення чесних древ животворящого Хреста Господнього.

Спас Медовий - перший із трьох Спасів, які православні віряни відзначають у серпні. Усі три великі свята присвячені Ісусу Христу - Спасителю, тому й іменуються Спасами.

Православні віряни відзначають 14 серпня Медовий Спас - щорічно в один і той самий день. В православному календарі свято також відоме як Винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього.

Медовий Спас святкують у перший день Успенського посту. 14 серпня його відзначають за нинішнім церковним календарем, але за новим календарем, новоюліанським (він набуде чинності з 1 вересня 2023 року), це свято буде 1 серпня.

Медовий Спас - історія свята

Історія цього свята бере свій початок у Середньовіччі, у Візантії. Річ у тім, що на той час у цей період часто починалися епідемії - гинуло багато людей. Тому віряни зверталися до Бога з молитвами, щоб запобігти біді. Для цього зі скарбниці імператора виносили хрест, на якому був розп'ятий Ісус, і обходили з ним усе місто Константинополь, а потім несли до храму святої Софії та звершували перед ним молебні.

Власне, тому в церковному календарі свято і називається - Винесення (тобто, нести попереду себе) чесних древ животворящого Хреста Господнього.

У чому значення свята Медовий Спас

Медовий Спас - свято, присвячене освяченню врожаю. Спочатку, в XII столітті, цього дня проводили молебень і освячували воду, а пізніше стали приносити в храм овочі та фрукти з нового врожаю, щоб отримати благословення на його збір. Але оскільки свято відзначалося за старим стилем 1 серпня і більшість плодів ще дозрівали, то до церкви несли святити мед. До цього часу бджоли якраз наповнювали всі стільники медом і припиняли його носити. У пасічників починалася гаряча пора - збір меду. Перший потрібно було освятити в церкві і лише після цього його куштували та пригощали інших. Вважалося, що кожен цього дня має скуштувати хоча б ложечку меду - є ще така приказка: "На перший Спас навіть жебрак медку спробує".

Також перший Спас ще називають свято Маковея (пов'язують його з днем пам'яті семи святих мучеників Маккавеїв) - у народній свідомості ім'я Маккавея пов'язалося з маком, тому, крім меду, освячують цього дня мак. Є у свята Спаса і ще одна назва - Спас на воді, або Мокрий Спас. У церкві освячують воду, яка, вважається, цього дня стає цілющою і допомагає зміцнити здоров'я та вберегтися від хвороб.

З цього дня у православних починається Успенський піст - до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Піст суворий, тому в цей час потрібно повністю виключити з раціону продукти походження. Є також й інші заборони на перший Спас:

не можна лаятися, лихословити, у жодному разі не бажати зла;

не можна займатися домашніми справами, працювати на городі;

не можна відмовляти в допомозі і в милостині - достаток назавжди піде з дому.

День слід провести в молитві і присвятити його благим справам.

Традиційно, цього дня йдуть до храму - помолитися й освятити мед і мак. Крім цього, потрібно зібрати букет "маковійчик" із лікарських трав і квітів - його також освячують і потім зберігають удома аж до наступного Маковія, щоб захищав від негараздів.

Господині на Медовий Спас готують випічку з маком і медом. Оскільки цього дня починається Успенський піст, то вона має бути пісною. Обов'язковим цього дня вважається пригостити такою випічкою нужденних, а також допомогти їм. Зробити добру справу в цей день потрібно обов'язково, допомогти можна не тільки людині, а й тваринам. Тоді весь рік не знатимеш бід.

Є в народі цікавий звичай цього дня. Потрібно в баночку з-під меду протягом року складати монети - до наступного Медового Спаса, а потім віддати їх тому, хто потребує. Цей вчинок обов'язково повернеться благом і достатком.

За матеріалами https://www.unian.ua/lite/holidays/medoviy-spas-2023-znachennya-svyata-yogo-tradiciji-shcho-zaboroneno-12355149.html




Обсудить на форуме