,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Василь Стус. Біографія. Цікаві Факти

   Напередодні дня народження  Василя Стуса, поціновувачі таланту поета-борця, прозаїка, перекладача, літературознавця, правозахисника, що ніс слово істини про справжню долю українства в радянський час, мали можливість в Інтернет-центрі ЦМПБ переглянути документальну стрічку «Василь Стус. Біографія. Цікаві Факти» (посилання на канал Останній Гетьман  https://www.youtube.com/watch?v=_taQNBUwoSo). Цікаві факти біографії розповіла Тетяна Маяк, провідний бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру. Вона нагадала, що Василя Стуса було висунуто на здобуття Нобелівської премії, але комуністична влада не могла допустити цього. Кількатомне видання творів, окремі збірки вийшли з друку після отримання Незалежності, хоча за кордоном публікувалися раніше. Творча спадщина удостоєна Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Кожна книга Василя Стуса – ще один штрих до висвітлення нелегкої долі нашого сучасника, що боровся за вільне життя на рідній Україні.

Василь Стус. Біографія. Цікаві Факти

 Василь Стус. Біографія. Цікаві Факти

 Довідка

6 січня 1938 року народився видатний український письменник і правозахисник Василь Стус, людина, що стала символом Українського Опору другої половини ХХ століття, ключовою постаттю духовного життя доби, письменника, правозахисника, борця.  Про це повідомляє uarp.org.
Але прожив поет лише 47. Патріота та відомого поета, письменника, перекладача закатували в карцері табору НД-389/36 у Пермській області, де перебували "особливо небезпечні державні злочинці”.
Стус був одним із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників. Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1990), Герой України (2005, посмертно).
За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури Василь Стус зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.
Роль, яку відігравала постать Василя Стуса у розвитку української літератури ХХ століття, відновленні української державності та національної ідеї важко переоцінити.
Гранична чесність, мабуть, найхарактерніша риса Василя Стуса – поета, особистості, громадського діяча, який не лише прожив яскраве, героїчне життя, а й зумів піднести людину до рівня її долі та покликання у слові. Звідси підвищений інтерес до його віршів – "образків доби”, в котру йому судилося жити. Рідкісна, унікальна неподільність поезії і долі. Поет залишався собі вірним до кінця!
Василь Стус був неземною людиною. Він творив свій світ, який зараз цікавий не лише в Україні саме тому, що – універсальний. У ньому закладені конфлікти «особистість – середовище», які доводиться долати завжди.
Василь Стус навіть у найтяжчі хвилини життя твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує.
І ця його непоступлива віра в моральний абсолют виявилася прозірливішою за розпачливе примирення з дійсністю багатьох із нас. Його поезія залунала в Україні, її почули, в неї вслухаються. Схиляються перед ним і поза Україною ті, кому випало читати його твори або довідатися про його долю й боротьбу.
За коротке життя поет, член Української Гельсінкської Групи, Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено на англійську та надруковано на Заході.

 





Обсудить на форуме