,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

До 75-річчя створення НАТО

НАТО: історія створення і цікаві факти про Альянс
Все, що потрібно знати про найбільший військово-політичний союз сьогодення

Причини створення НАТО
Європа після Другої світової війни була спустошена, приблизно 36,5 млн населення загинули в конфлікті. Тим часом комуністи загрожували обраним урядам по всьому континенту.
Заснування Північноатлантичного альянсу було частиною більш широких зусиль, спрямованих на досягнення трьох цілей: стримування радянського експансіонізму, запобігання відродженню націоналістичного мілітаризму в Європі та заохочення європейської політичної інтеграції.

Історія створення НАТО

До 75-річчя створення НАТО

Повоєнний період у Європі був непростим. В лютому 1948 року Комуністична партія Чехословаччини за прихованої підтримки СРСР повалила демократично обраний уряд країни. Тоді ж у відповідь на демократичну консолідацію Західної Німеччини Радянський Союз заблокував Західний Берлін, контрольований союзниками.
В цей період США відійшли від традиційної політики дипломатичного ізоляціонізму, і було вирішено, що лише трансатлантична угода про безпеку може стримати радянську агресію і запобігти відродженню європейського мілітаризму.
Після довгих дискусій та дебатів 4 квітня 1949 року союзники підписали Північноатлантичний договір. У відомій статті №5 члени Альянсу домовилися, що «збройний напад на одного або декількох з них... буде розглядатися як напад на них усіх». Держав-засновниць було 12: Бельгія, Канада, Данія, Франція, Ісландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Велика Британія і США.
Після випробування атомної бомби в СРСР у 1949 році та початку Корейської війни у 1950 році НАТО створило консолідовану командну структуру з військовим штабом в паризькому передмісті Роккенкур. Це був Верховний штаб об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, який очолив американець Дуайт Ейзенхауер.

Вплив створення НАТО на ситуацію в Європі
Завдяки покращенню, у тому числі, безпекової ситуації, в Західній Європі стабілізувалась політична обстановка та почалось повоєнне економічне диво. До Альянсу приєднались нові члени: Греція і Туреччина в 1952 році і Західна Німеччина в 1955 році.
В цей період НАТО прийняло стратегічну доктрину про використання ядерної зброї у відповідь на агресію. Це дозволило зосередитись на економічному зростанні і не утримувати традиційні великі армії. 
Після карибської кризи 1963 року напруга між Сходом та Заходом почала послаблюватись. Обидві сторони демонстрували готовність до порозуміння у сфері деескалації ядерного протистояння. Однак вже у 1979 році СРСР вторгся в Афганістан, призупинивши потепління у відносинах.
З початком перебудови в Радянському Союзі знову розпочинається період відлиги у взаємодії НАТО і СРСР. Після розпаду Союзу навіть обговорювали розпуск Альянсу і недоцільність його існування у постбіполярному світі, але це ні до чого не призвело. З часом багато країн, які раніше були під впливом СРСР, приєднались до НАТО.
Зараз членами Альянсу є 30 країн, переважна більшість яких — європейські.

Військові сили НАТО

До 75-річчя створення НАТО

Основними силами НАТО є армії країн, які є його членами. Також Альянс має низку підрозділів збройних сил, які ведуть бойове чергування і забезпечують колективну оборону.
До складу цих сил входять чотири постійні угруповання ВМС НАТО. Також НАТО має об’єднану систему протиповітряної оборони, яка поєднує національні системи ППО окремих країн й до складу якої входять засоби Альянсу із протидії балістичним ракетам.
НАТО також патрулює повітряний простір країн-членів, які не в змозі робити це самостійно. Літаки Альянсу цілодобово захищають повітряний простір Албанії, Естонії, Латвії, Литви і Словенії.

Цікаві факти про НАТО
НАТО має власний фонетичний алфавіт, також відомий як телефонний алфавіт ІКАО. У ньому буквам англійського алфавіту і цифрами присвоюються певні кодові слова.
Офіційними мовами НАТО є англійська та французька;
Статтю №5 НАТО застосовували тільки один раз: у відповідь на теракти 11 вересня 2001 року в США.
У 2014 році в країн-членів Альянсу почали вимагати витрачати не менше 2% свого ВВП на оборону.
Ісландія є єдиним членом НАТО, який не має постійної армії.

Україна і НАТО: історія партнерства

До 75-річчя створення НАТО

Діалог і співпраця України і НАТО розпочались щойно наша країна набула державної незалежності, вступила до Ради північноатлантичного співробітництва (1991 рік) і програми «Партнерство заради миру» (1994 рік).
У 1997 році була підписана Хартія про особливе партнерство. Відносини між НАТО та Україною не дуже динамічно розвивались до вторгнення рф у 2014 році, але після цього набули нових обертів.
У вересні 2020 року Володимир Зеленський ухвалив нову Стратегію національної безпеки України, яка забезпечує основу для поглиблення особливого партнерства між Україною і НАТО. Курс на вступ в Альянс закріплений в українській Конституції.
Країни НАТО активно допомогають Україні в боротьбі з росією, постачаючи озброєння, боєприпаси та організовуючи навчання для українських військових.

НАТО: історія створення і цікаві факти про Альянс [Електронний ресурс] // CHAS.NEWS – Електронні дані. – Режим доступу: https://chas.news/not/nato-istoriya-stvorennya-i-tsikavi-fakti-pro-alyans, вільний (дата звернення 17.01.2024 р.). – Назва з екрана.- Мова укр.



Обсудить на форуме