,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (12)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Практичні рекомендації щодо сприяння ефективній соціалізації дитини-підлітка

   Кожна сім’я, в якій виховується підліток, доводиться переживати цей складний період. Як зрозуміти, прийняти, допомогти підлітку, не зруйнувавши взаємини? Чому підлітки спрямовують свою агресію на батьків? Куди зникає мотивація в підлітків і які помилки роблять батьки, намагаючись мотивувати дітей? Тому Центральна міська публічна бібліотека пропонує звернутися до практичних рекомендацій психологів.
   Практичні рекомендації щодо сприяння ефективній соціалізації дитини-підлітка 
Світова практика психологічної допомоги підліткам і їх батькам показує, наскільки великим є вплив дорослих на розвиток підлітка. Стиль батьківського виховання   мимоволі відбивається у психіці дитини. Також важливим є те, що на результати виховання підлітка здійснюють безпосередній вплив особистісні якості батьків. 
Для впливу на успішну соціалізацію підлітків необхідно враховувати різні форми роботи саме з батьками. В практичних рекомендаціях щодо сприяння ефективній соціалізації дитини-підлітка будуть запропоновані теми бесід, вправи, правила, рольові ігри,  бесіди за методом активного слухання, кроки конструктивного вирішення конфліктів між підлітками і батьками. 
 1. Найголовніший принцип, у  вихованні і соціалізації підлітка – це принцип «безумовного прийняття». Безумовно приймати дитину – означає любити її просто за те, що вона є.  Часто можна почути від батьків наступне: «Не чекай від мене доброго ставлення до тебе, поки ти не покинеш (лінуватися, дратися, грубити), не почнеш (добре навчатися, допомагати вдома, слухатися)».  Психологами доведено, що потреба у любові та прийняті, тобто  необхідності іншому, є однією із фундаментальних потреб людини. Її задоволення – необхідна умова нормального розвитку і соціалізації дитини.   Такі повідомлення кроються у ласкавих поглядах, обіймах, прямих словах: «Як гарно, що ти у  нас є», «Я рада тебе бачити», «Ти мені подобаєшся»,  «Мені добре, коли ми разом…». Ці знаки уваги підпитують підлітка емоційно, допомагають йому розвиватися психологічно, а, отже, забезпечують процес соціалізації. Якщо ж підліток не отримує таких знаків уваги, то у нього з’являються емоційні проблеми, тривожність, агресивність. 
Вправа «Відчуй свою дитину». Батькам пропонується відчути у повсякденному спілкуванні з дитиною моменти її різноманітних переживань і назвати їх при зверненні до дитини. Наприклад, «Ти засмучений…» , «Ти радієш…». 
2. Безумовне прийняття підлітка не означає, що батьки не можуть сердитися на нього. Приховувати і   збирати  свої негативні почуття не можна, їх потрібно виражати, але особливим способом:
- можна виражати своє невдоволення окремими діями підлітка, але не дитиною в цілому;
- можна  засуджувати дії дитини, але не її почуття, якими би вони небажаними не були; якщо вони з’явилися у дитини, для цього є основи;
- незадоволення діями дитини не повинно бути систематичним, інакше воно переросте у його неприйняття. 
Вправа «Що нам повинні діти?». Звернути увагу на те, скільки разів під час бесіди із дитиною було промовлено слово: «повинен». Відчути, як реагує дитина на слово «повинен», спробувати замінити це слово на інше, відмінити реакцію. 
Вправа «Наскільки ви приймаєте свою дитину». Протягом 2-3 днів підрахуйте, скільки разів ви звернулися до дитини із емоційно позитивними виказуванням (радість, привітання, вдобрення, підтримка) і скільки із негативними (докори, зауваження, критика, звинувачення і т.д.).  
Далі буде. Слідкуйте за нашими публікаціями ...
#родина_24_7





Обсудить на форуме