,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Вересень 2024 (27)
Серпень 2024 (28)
Липень 2024 (37)
Червень 2024 (36)
Травень 2024 (38)
Квітень 2024 (39)
«    Вересень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Українські фільми для дітей і підлітків

   Щороку у другу суботу вересня відзначають День українського кіно.
   Перша українська кінозйомка відбулася у вересні 1896 року в Харкові, де фотограф Альфред Федецький зняв кілька хронікальних сюжетів. А вже в грудні Федецький влаштував перший український кіносеанс у Харківському оперному театрі.
   З дореволюційним кіно в Україні пов’язана творчість багатьох популярних акторів. Королевою екрану тих часів була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві і багато знімалася в Одесі.
   У 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, якому вдалося реконструювати одеське і ялтинське підприємства, а в 1928 році ввести в дію Київську кінофабрику (майбутню Київську кіностудію ім. О. Довженка). У 1930 р. в Україні з’являється перший звуковий фільм - документальна стрічка Д. Вертова «Симфонія Донбасу».
   Українські художники впродовж минулого століття створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам’яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка і Івана Кавалерідзе, Марка Донського, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Леоніда Осики, Івана Миколайчука і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців.

   В рамках відзначення Дня українського кіно, яке припадає цього року на 14 вересня, Костянтинівська центральна міська публічна бібліотека презентує для дітей та підлітків добірку з 14 українських дитячих фільмів, об'єднує їх те, що вони всі українського виробництва. В перелік ввійшли фільми, в яких підіймаються теми дружби, стосунків у сім'ї, моралі, національних цінностей, дорослішання, війни тощо.

"Тореадори з Васюківки" (1965) 

Українські фільми для дітей і підлітків

   Українські режисери Роман Краснощок та Антон Чистяков отримали права на екранізацію однієї з найвідоміших українських дитячих книг — "Тореадори з Васюківки" Всеволода Нестайка. Трилогія українського письменника Всеволода Нестайка написана у 1963-1970 роках.
   За сюжетом двоє друзів Ява та Павлуша, що живуть у селі, бажають прославитися на весь світ. Для цього вони намагаються стати тореадорами, зловити іноземних шпигунів, підкорити Київ та багато іншого.
   "Головний мотив книги — справжня дружба та дорослішання", — додають режисери.
   Вони також зазначили, що були шанувальниками цієї книги з шкільних часів і завжди мріяли побачити екранізацію. Тому тепер вони можуть здійснити "не лише мрію свого дитинства, а й мрію всіх інших дітей".
   Продюсеркою майбутньої стрічки стане Вероніка Степанчук, відома роботою над такими фільмами, як "Мої думки тихі", "Як там Катя" та "Спадок брехні".
Що відомо про книгу Нестайка та її попередні екранізації
   Книга Нестайка стала однією з найпопулярніших українських дитячих книг.
   Нині книжку в Україні друкує видавництво "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА". У 2004 році Всеволод Нестайко дещо змінив текст і додав нові сюжетні лінії.
   У 1979 році Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури включила трилогію до "Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена" (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
   Вперше її екранізували у 1965 році — це був короткометражний фільм одного з епізодів книжки. Над стрічкою працював режисер Самарій Зелікін. Вона отримала кілька міжнародних нагород, зокрема Гран-прі на Міжнародному фестивалі в Мюнхені (Німеччина, 1968) та головну премію Міжнародного фестивалю в Олександрії (Єгипет, 1969).

      
"Іван Сила” (2013)

Українські фільми для дітей і підлітків

    Історія силача, який залишався вірним своїм принципам і залишався людяним. Прототипом головного героя став Іван Фірцак, який 1928 року став найсильнішою людиною на планеті. На піку своєї слави він розірвав усі контракти і повернувся до України. Фільм відтворює окремі сторінки життя молодого Івана, який достойно пройшов через серйозні випробування, змужнів і став непереможним велетом сили і духу.

   Автори сценарію та режисери - Віктор АНДРІЄНКО та Ігор ПИСЬМЕННИЙ зняли фільм за мотивами книжки Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили».


 «Гуси-лебеді летять» (1974) 

   Українську драму знято на Київській кіностудії імені О.П.Довженка. На основі однойменної повісті Михайла Стельмаха. Фільм про життя українського села після революції 1917 року. Це поетична балада, в якій через призму дитячих спостережень, мрій і сподівань розкривається новий світ нового часу.


         
 «Захар Беркут» (2018)

Українські фільми для дітей і підлітків

   Це гарне кіно зняте за мотивами однойменної повісті Івана Франка командою з України, Великобританії, США, Казахстану, Монголії. Дуже красиві зйомки проходили влітку недалеко від Синевирської Поляни в Карпатах, біля Манявського водоспаду, а також в Києві, де для цього було побудовано масштабну декорацію гірської ущелини.
   1241 рік. На слов’янській землі все частіше відбуваються набіги Монгольської орди. Армія хана Бурунди йде на захід, руйнує все на своєму шляху й підбирається до Карпат. Брати Беркути проникають у ворожий табір і рятують полонених. Щоб помститися їм, розлючений хан приймає рішення піти через гори та знищити селища місцевих жителів. Для цього він знаходить зрадника, який показує йому таємний хід у горах. Та у Захара Беркута свої плани — зупинити численну армію ворога. Нова візуалізація знайомого сюжету зі шкільної програми неодмінно сподобається дітям та дорослим.



"Пекельна хоругва, або Козацьке Різдво” (2020)

Українські фільми для дітей і підлітків

   Козак Семен не боявся жодних ворогів на полі бою, проте якось йому довелося зіткнутися зі справжнім Нечистим. Він першим із козаків потрапив до пекла і тепер має зробити все, щоб знайти вихід із ситуації.
   Фільм-казка для всієї родини базується на казці українського сценариста та казкаря-лірника Сашка Лірника "Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід» про козаків, козацький рід, Рай і Пекло, Різдво й нечисту силу. Та не просто казка, а саме химерна українська казка, яка притаманна тільки українській культурі й українському характеру. Стрічка насичена українським народним гумором, козацькою героїкою й закорінена в український фольклор і українську народну міфологію й вірування.



   "Тільки диво" (2019)
   Батько сімнадцятирічного хлопця Северина захищав рідне мальовниче містечко від руйнівного льоду, що все наступає і наступає. Цей населений пункт, що розташований серед величних гір, уже цілих сім років страждає від безперервної зими... І в такий нелегкий час батькові Северина може допомогти тільки один відомий лікар, якого потрібно привезти до них у місто. Небагатий, але відважний і добродушний хлопець заради свого батька готовий відправитися на край світу, пройти найнеймовірніші пригоди, щоб його врятувати, адже часу залишилося не так уже й багато. За порогом дому на нього чекають летючі істоти, підступні вороги, стихійні лиха, а також справжні любов і дружба. Така чудова історія могла статися лише перед Днем святого Миколая.



«Пригоди S Миколая» (2018)
   Легка сімейна кінокомедія режисера Семена Горова розповідає про пригоди другокласника і його сестри-підлітка в Карпатах.
   Українські Карпати. До другокласника Артема напередодні Дня Святого Миколая несподівано з'являється сам Миколай. Насправді, це злодій у костюмі чарівника. Хлопчику разом з сестрою-підлітком та місцевою дітворою доведеться проявити справжню сміливість, згуртованість і винахідливість, аби перемогти злодія і врятувати справжнього Супер Миколая.


       
«Урок магії» (2017)
   Лідія Солдатенко зняла відмінний комедійний фільм-екшн про пригоди чотирьох підлітків, які випадково потрапили у світ добрих чарівників, злих відьом і магів, серед яких є прибулець з космосу. Історія розповідає про те, як друзям вдається подолати всі магічні хитросплетіння й урятувати реальний світ від руйнування.
   Одеська студія Carrot Cake славиться вмінням знімати фільми з урахуванням особливостей дитячого сприйняття кольорів і звуків. Крім цього, один із секретів успіху «Уроку магії» досить простий: які сюжети цікаві й виглядають круто, а які ні, підказував режисерці її маленький син.
   Фільм про чотирьох друзів-школярів, які опинилися в чаклунському королівстві під час невеликого виступу під назвою «Урок магії», яке вони проводили для молодших класів. Друзі дивним шляхом потрапляють до чарівного світу чаклунів і відьом та роз'єднуються. Дівчинка Лада просинається у замку могутньої відьми Герлінди, хлопці Мишко й Славко потрапляють до гоблінів, а Аліса зустрічає незвичайного папугу та пізніше рятує друзів. Сили Зла хочуть зробити їх своїми підданими й відправити назад в реальний світ.




                      "11 дітей з Моршина” (2019)        
   Існує легенда, що Моршин був заснований на місці падіння метеорита, який багатий на рідкісний метал – осмій. Прагнучи заробити легкі гроші, Сніжана вирішує обдурити всіх і заволодіти метеоритом. Усе б нічого, якби на її шляху не з'явилися 11 дітей з Моршина. Згуртувавшись у єдине ціле заради єдиної мети, вони розпочинають боротьбу проти несправедливості.


              
 "Дронині Мандрони” (2020)
   Легка музична комедія про 11-річного хлопчика, який мріє стати програмістом та отримати стипендію на навчання в університеті. Але замість бажаного шляху до слави він потрапляє в літній табір і робить несподівані відкриття.



"Фокстер і Макс" (2019)

   Фантастичний дитячий фільм про 12-річного школяра Макса, який втікає з дому й ховається під мостом. Там він знаходить балончик з нанофарбами, і малює графіті собаки. Неочікувано намальоване хлопцем графіті оживає та перетворюється в пса-наноробота з суперможливостями. І тепер за ними обома полює небезпечний злочинець, який не зупиниться ні перед чим, аби заволодіти цією могутньою технологією. Хлопець Макс потрапляє у вир пригод, завдяки яким він знаходить справжніх друзів.
       
"Мої думки тихі" (2019)

   Складно назвати життя Вадима успішним – невдач в особистому житті та на роботі набагато більше, ніж будь-яких хороших моментів. А працює хлопець звукорежисером. Поки це йому грошей багато не приносить, але він сподівається на прорив. Одна канадська компанія вирішила дати йому шанс – потрібно всього лише записати звуки закарпатських тварин для створення гри. А якщо зможе, ще й дати їм крякання рахівського крижня, то взагалі запросять на роботу до Канади. Вадим розуміє, що це його можливість виїхати з України у краще життя. У цій подорожі компанію йому вирішила скласти мама – сім'я ж так мало часу проводить разом, а тут такий шанс. Звичайно ж, Вадим не сильно радий такому попутникові, адже це обіцяє чимало неприємних ситуацій і розмов.




        "Поліна і таємниця кіностудії" (2019)

   Поліна нічого не знає про своє минуле і батьків. Вона живе в будинку зі злою тіткою та двоюрідним братом. Ті таємно планують позбутися дівчинки в день її народження, щоб отримати таємничу спадщину – кіностудію. Поліні вдається втекти, і вона вирушає в небезпечну подорож світами інших кінофільмів. Тут дівчина знаходить нових друзів, за допомогою яких вона має розгадати всі загадки та здійснити головну мету цієї дивовижної мандрівки – дізнатись правду про власну родину.



      "Бобот та енергія Всесвіту" (2018)

   На всій Землі через незрозумілі події пропала електрика. Дванадцятирічний хлопчик Вадик опиняється в самому епіцентрі всіх подій, пов'язаних із цим. Інопланетні цивілізації, які досить вдало маскуються під звичайних людей, вибрали саме Землю для своїх планів. Від дій Вадика буде залежати доля кожної людини на нашій планеті. Допомагати хлопчикові буде загадковий інопланетянин Бобот, який вибрав собі вид трансформаторної будки. Тільки вони можуть запобігти найстрашнішому.



    «Війна» і «діти» - це слова, які ніколи не мали би зустрічатися в одному реченні. Але реальність, у якій ми живемо, має іншу думку з цього приводу. Війна - частина нашого життя, а отже, наші діти - діти війни. Незалежно від того, мешкають вони під окупацією, під обстрілами чи у відносно мирній місцевості, війна наклала свій відбиток на життя кожного з наших дітей. Пропонуємо вашій увазі декілька сучасних українських фільмів про війну - таку, якою її побачили найменші свідки.

«Довбуш» (2023 рік, режисер Олесь Санін).
«Я і Фелікс» (2022 рік, режисерка Ірина Цілик).
«Поводир» (2014 рік, режисер Олег Санін).
«Плем’я» (2014 рік, режисер Мирослав Слабошпицький).
«Кіборги» (2017 рік, режисер Ахтем Сеїтаблаєв).
«Соловей співає. Доки голос має» (2020 рік, режисер Сергій Кримський).
«Памфір» (2023 рік, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук).
«Віддана» (2020 рік, режисерка Христина Сиволап).
«Гуцулка Ксеня» (2019 рік, режисерка Олена Дем'яненко).
«Акваріум в морі» (2016 рік, режисер Олександр Фразе-Фразенко).
«Терикони» (2023 рік,  режисер Тарас Томенко).
«Земля блакитна ніби апельсин» (2020 рік, режисерка Ірина Цілик).
«Люксембург, Люксембург» (2022 рік, режисер Антоніо Лукіч).
«Бачення метелика» (2022 рік, режисер Максим Наконечний).

      Вітаємо всіх поцінювачів українського кіно і бажаємо нашій кіноіндустрії ще більшої екранізації української літератури.




Обсудить на форуме