,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (36)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Флористика - мистецтво вишукане!

«Флористика - мистецтво вишукане»...

 


Під такою назвою 14 листопада 2013 в рамках цільової краєзнавчої програми «Костянтинівка: минуле - пам'ятаємо, сучасним - живемо, майбутнє - створюємо!» У школі -інтернаті № 1 відбулася краєзнавча зустріч з нашою талановитою землячкою, майстром мистецтва флористики, визнаним не тільки в Україні, а й за кордоном, особливо в напрямку ошибана (пресована флористика) Любов'ю Володимирівною Гирліною. Ведучою цього заходу була провідний бібліограф - краєзнавець ЦМПБ ім. М. Горького Олена Дудченко. На зустрічі була присутня вдячна і зацікавлена аудиторія - учні та вчителі середніх і старших класів школи- інтернату № 1.
Розпочалася зустріч з яскравого і незабутнього моменту - учням було продемонстровано слайдшоу «Ошибана - пресована флористика» , фотографії та музика якого буквально випромінювали красу, енергію і життєлюбність, притаманні флористиці. Потім послідував короткий екскурс в історію цього незвичайного виду мистецтва.
Присутніх особливо вразив той факт , що у себе на батьківщині, в Японії, ошибана (пресована флористика), виявляється,  спочатку була... суто чоловічим і - мало того - військовим зайняттям! У систему військової підготовки кожного самурая обов'язково входило флористичне творчість, бо саме завдяки виготовленню картин з засушених під пресом рослин в людині виховувалися такі необхідні для воїна якості характеру, як наполегливість, посидючість, терпіння і увага, висока зосередженість, вміння діяти «тут і зараз», застосовуючи несподівані, абсолютно нестандартні прийоми, одночасно бачити загальну (філософську, стратегічну) картину і визначати для себе конкретні шляхи досягнення мети (тактика). Крім того, особисто збираючи рослини для композицій, самурай, природно, привчався орієнтуватися у всіх їхніх властивостях, включаючи і цілющі якості! Секрети свойого військового виховання еліта Японії ретельно берегла протягом століть. Недарма в період російсько-японської війни 1905 велетенська Російська імперія зазнала шокуючої поразки від «маленької» Японії, війська якої методично домагалися однієї перемоги за одною, холоднокровно долаючи всі труднощі!
Примітно, що японські жінки отримали доступ до мистецтва флористики набагато пізніше, ніж жінки Західної Європи, - лише в середині ХХ століття, коли військова експансія Японії була зупинена в результаті двох світових воєн, і на перший план вийшло досягнення економічних успіхів.
У Радянський Союз флористика прийшла в 1970 -ті, але відома вона була, головним чином, в Москві та Ленінграді.
Справжній же розквіт давнього мистецтва в Україні розпочався лише після здобуття нею державної незалежності.
Про це докладно і яскраво, на прикладі власного захоплення, розповіла учасникам зустрічі Любов Володимирівна Гирліна, супроводжуючи свої слова демонстрацією принесених нею картин, які викликали в учнів справжнє захоплення. Зі щирим інтересом розпитували вони, з яких саме матеріалів зроблена та чи інша картина і з подивом чули у відповідь, що, наприклад, чорний «фрак» пінгвіна - це насправді темні пелюстки клематіса, опівнічний місяць - це листя тополі сріблястої «зі зворотнього боку» , а гордий лев, виявляється, виготовлений з тополиного пуху! Повною несподіванкою для учасників зустрічі стало віртуозне застосування на одній з картин... тонких пластинок з каменю піщанику, немов памороззю, припорошених «штучним
снігом». Ефект вийшов просто приголомшливий, його можна назвати хіба що парадоксальним словосполученням «ніжність каменю»...
Доречним доповненням слів Л. Гирліної стала авторська презентація О. Дудченко «Флористика - мистецтво вишукане!»
У діалозі з майстринею з'ясувалося, що флористика історично найтіснішим чином пов'язана з мистецтвом японського віршування. Точно така ж паралель є і в долі Любові Володимирівни. Вона теж пише вірші - добрі, лагідні, наповнені світлом і нестримною жагою до життя! Два її вірші учасники зустрічі почули в авторському виконанні.
Завершенням зустрічі стало представлення краєзнавчої бібліографічної пам'ятки, складеної за матеріалами книг і газет, присвячених флористики та її розвитку в Костянтинівці та Донецької області.
Сподіваємося, що зустріч з прекрасним мистецтвом не тільки надовго залишиться в пам'яті наших земляків, але і послужить потужним джерелом натхнення!


Обсудить на форуме