,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (28)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Костянтинівка: відкриття виставки-дослідження «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія»

 

    У понеділок, 25 липня, о 16:00 у рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» у Палаці культури та дозвілля (пр-т Ломоносова, 119, Костянтинівка) відбудеться відкриття виставки «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія»». У події візьме участь Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс.

    Дослідження руйнує міф про радянську індустріалізацію центру, сходу та півдня України. Проект акцентує увагу на європейському періоді в історії розвитку регіону, який на сьогодні недостатньо досліджений і залишається маловідомим для широкого загалу. Розвиток гірничо-металургійної промисловості у Придніпровсько-Донецькому краї відбувався завдяки залученню капіталу підприємців із Англії, Франції, Німеччини, Швейцарії, а також досвіду іноземних інженерів. Особливо значним був вплив бельгійського підприємницького капіталу, через що Придніпровсько-Донецький регіон називали «Українською Бельгією». На виставці представлені майже 250 історичних документів та світлин тих часів, які яскраво і детально відтворюють цей важливий період.

    Серед документів-експонатів виставки – акції та облігації бельгійських акціонерних товариств, що діяли у губернії, а також фотографії і портрети бельгійських та українських засновників та керівників підприємств. Збереглися також фотографії гігантських металургійних заводів із доменними печами, рудників, шахт, фото із продукцією заводів та фотографії робітників – металургів та шахтарів. Крім того, на виставці представлені фото православних і католицьких храмів, театрів, парків і бібліотек, побудованих за рахунок керівництва підприємств, та унікальні фотографії духового оркестру Донецького скляного заводу і самодіяльного театру «Малороси», що діяв при Петровському заводі у Єнакієво.

    Основою для виставки стала колекція дніпропетровського мецената Дмитра Піркла, який протягом 2011-2015 років купував історичні документи у Європі. Зібрані матеріали передали Дніпропетровському національному історичному музею імені Дмитра Яворницького. Директор музею, Надія Капустіна, ініціювала їх вивчення та аналіз. Подальші дослідження проводила Валентина Лазебник, завідувач науково-дослідного та експозиційного відділу історії України ХІV ст. – поч. ХХ ст. Експозицію сформували Валентина Лазебник та дизайнер Юрій Малієнко.

     У рамках програми Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України» виставка «Україна – Бельгія: історія взаємовідношень. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст.» вже відвідала Київ, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Краматорськ, Маріуполь, Дружківку та Костянтинівку. Протягом 2016 року експозицію презентують також у Слов’янську. 

Подія відбувається за підтримки
Посольства Королівства Бельгія в Україні
Компанії «Сесвандерхаве-Україні» – лідера в галузі селекції і насінництва цукрових буряків
Компанії «Глини Донбасу» (група компаній «Сібелко») – світового лідера в галузі виробництва промислових мінералів

Програма відкриття виставки:

16-00 Вітальне слово з нагоди відкриття виставки

Люк Якобс, Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Бельгія в Україні

Дмитро Піркл, меценат, фундатор виставки

Леонід Марущак, куратор Мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру

Дата роботи та місце проведення виставки «Іноземні інвестиції в Україну. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст. Частина перша: Бельгія. Україна – Бельгія: історія взаємовідношень. Кінець ХІХ ст. – початок ХХ ст.»

Дата: 25 – 31 липня






Обсудить на форуме