,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Любити свою країну

   У перші дні листопада на щорічному семінарі традиційно зустрілись колеги з комунального закладу культури «Централізована система публічних бібліотек» та шкільних бібліотек міського управляння освіти. Цього року семінар був присвячений важливій темі нашого сьогодення й мав назву «Національно - патріотичне виховання як складова формування життєвих цінностей підростаючого покоління» http://konstlib.net/node/13115Його роботу відкрило попурі з добре відомих  українських пісень  у виконанні викладача міської школи мистецтв Надії Петрівни Мироненко. Разом з нею співали всі бібліотечні фахівці та гості семінару. 

 

     З вітальним словом до присутніх звернулася  директор КЗК «ЦСПБ» Т. В. Оратовська. Мета поставлена, завдання визначені –  розпочалася професійна робота. 

 

     Форму для семінару Т. В. Сидоренко, провідний методист КЗК «ЦСПБ», обрала дещо незвичну – семінар-пазл. Та хіба є зараз щось незвичне в роботі фахівців інформаційної сфери – сучасних бібліотекарів? Чому пазл? Як діти збирають з різнокольорових детальок одне єдине завершене барвисте полотно, так і всі присутні протягом насичених робочих годин збирали з розрізнених тематичних пазлів одне єдине, вагоме – народ, нація, Батьківщина.
     Семінар бібліотечний, тож і перший пазл фундаментальний, основа основ бібліотечної діяльності – фахова доповідь  провідного бібліотекаря відділу комплектування та обробки документів центральної міської публічної бібліотеки /далі ЦМПБ, Є.О.Уварової «Результати дослідження «Незадоволений читацький попит на вітчизняну книжкову продукцію в публічних бібліотеках Костянтинівки». Адже давно вже існує проблема поповнення бібліотечних установ сучасною та корисною книжковою продукцією. Цю тему повно та ґрунтовно, з висновками та пропозиціями розкрила провідний фахівець. 

 

     Під час другого пазла – презентаційної сесії теж неможливо було заскучати. «Обласний семінар бібліотек різних систем і відомств Донецької області «Місія бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації та збереження культурної спадщини краю»» - про його роботу звітувала учасник обласного семінару Бондаренко І. Л. – провідний бібліотекар ЦМПБ. Місія бібліотек у формуванні духовного потенціалу нації та збереження культурної спадщини краю [Електронний ресурс]. ru.calameo: веб-сайт. - Режим доступу: http://ru.calameo.com/read/004978235575ca9b6df2a, вільний (дата звернення: 07.11.2016). – Назва  з  екрана. 

   Друга частина її виступу була присвячена   роботі центральної міської публічної бібліотеки з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, а також бібліотечній проектній діяльності, та проілюстрована матеріалами з презентації «Громаді міста – сучасна бібліотека». Громаді міста – сучасна бібліотека [Електронний ресурс]. ru.calameo: веб-сайт. - Режим доступу: http://ru.calameo.com/read/004978235f31a30ad272a ,  вільний (дата звернення: 07.11.2016). – Назва  з  екрана.

 

    Другий пазл виступом «Бібліотекар як учасник процесу національно – патріотичного виховання» продовжила провідний методист Сидоренко Т.В. разом з  Євгеном Міщуком, майором Костянтинівської  комендатури.     Бібліотекар як учасник процесу національно – патріотичного виховання [Електронний ресурс]. ru.calameo: веб-сайт. - Режим доступу: http://ru.calameo.com/read/004978235a1dccd9c5e6c,  вільний (дата звернення: 07.11.2016). – Назва  з  екрана.  

 

Присутні задавали офіцеру багато запитань щодо ситуації з правопорядком у місті, а також пропозицій стосовно сумісної роботи військових та бібліотечних фахівців. Спілкування було насиченим та корисним. І продовжувалося ще й у третьому пазлі, адже майор продуктивно пропрацював з бібліотекарями весь семінар до останньої хвилини.

 

     Сучасний бібліотекар повинен володіти мистецтвом спілкування, бути компетентним у різних галузях знань, тримати в пам’яті різноманітну інформацію. Бібліотечна діяльність – це самовіддана та кропітка праця, без якої інформація, що зберігається у бібліотеці, може залишитися незапитаною. Бібліотекарі відкривають для своїх читачів величезний світ інформації, представлений у книгах, журналах, комп’ютерних мережах. Та не тільки цим відомі бібліотеки в наш час, де кожен відвідувач має можливість докластися до якісних естетичних культурних  продуктів, а також самому навчитися їх створювати. Саме це бібліотечні фахівці довели під час довготривалої сесії, яка складалася з різноманітних майстер-класів. По-перше, звернулися до петриківського розпису – давнього самобутнього народного мистецтва, що зародилося на мальовничих берегах річки Чаплинка на Дніпропетровщині. Село Петриківка має давню козацьку історію, пов’язану з Петром Калнишевським, котрий офіційно заснував селище – тому тут ніколи не було кріпацтва. Петриківка славиться на весь світ унікальним народним розписом, котрий було визнано нематеріальною культурною спадщиною людства ЮНЕСКО в 2013 році. Та й у Костянтинівці є своя відома майстриня петриківського розпису - Любов Касьянова. Її майстер-клас був проілюстрований чудовими власноруч створеними роботами, техніка виконання яких дуже зацікавила всіх присутніх. 

 

     По-друге, «Дивовижний світ українських традицій у публічній бібліотеці» - чарівну паличку творчості від Любові приймає Вікторія Журавльова, художник ЦМПБ. Писанки, об’ємні роботи з паперу, що виконані в техніці квілінг, фотокартини, дівочі віночки, жіночі прикраси тощо. Наша Вікторія на всі руки майстриня. Тож вона отримала багато запитань від присутніх стосовно своїх робіт. І якомога повніше з допомогою наочних прикладів на них відповідала, демонструючи різні техніки виконання та навчаючи присутніх. 

 

 

      Наш семінар відбувався в центральній міській дитячій бібліотеці /ЦМДБ, яка в поточному році, а саме дитячий клуб раннього розвитку «Смайлик» (керівник Кононенко Марина Вікторівна), для реалізації і розвитку проекту «Психосоціальна підтримка населення в Донецькій і Луганській областях» отримали ГРАНТ від Чеської гуманітарної організації «Людина в біді». Бібліотека поповнилася новими красивими та сучасними дитячими меблями, комп'ютером, фліп-чартом, але найцікавіше -  в бібліотеці з'явився світлодіодний стіл - пісочниця для групових та індивідуальних занять з дітьми. І дорослі і маленькі користувачі бібліотеки приходять, дивуються, навчаються, отримують нові враження і зовсім нові відчуття!   Такі ж враження отримали й учасники семінару, які мали нагоду власноруч оцінити необхідність такого обладнання в бібліотеці.

 

 

 

     На цьому дива в ЦМДБ не скінчилися. «Весела майстерня. Інноваційні технології в творчості» - з допомогою Приходченко Євгенії, волонтера ЦМДБ, учасники семінару змогли власноруч оцінити можливості 3D ручки – це незвичайний пристрій для писання та малювання, за допомогою якого можна робити реалістичні тривимірні, а так само двомірні малюнки. І робити це можна не по листу, а від листа - вгору! 

 


 

 


 

 

     Наприкінці року важливим є планування бібліотечної роботи на наступний рік. Провідний методист надала консультацію щодо планування-2017 з допомогою міні-презентації збірки поезій Ореста Корсовецького «Вітер часу». 

 

     Також під час семінару пройшла інформаційна акція мобільної бригади соціально – психологічної допомоги Української фундації громадського здоров’я щодо послуг особам, які постраждали від гендерного насильства.  

 


Сидоренко Т.В., провідний методист КЗК «ЦСПБ»


Обсудить на форуме