,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Подорож до країни чаю

   2019 рік оголошено роком Китаю в Україні. Якщо звернутися до давніх історичних фактів, то можна відзначити, що вперше згадка про український народ відзначилася в спеціальному літописі Юань-Ши. Мова йде про те, що завдячуючи імператорові Хубілаї була створена спеціальна руська сотня. Виходить, що багато століть тому, а саме в XIII столітті гвардійцями китайського імператора були українці! Отже, можна зробити висновок про те, що не зважаючи на різницю в культурному плані, відносини між державами почалися досить давно. 

Подорож до країни чаю

 

  ЦМПБ приєдналася до відзначення цієї події і запланувала проведення низки культурно-мистецьких заходів до року Китаю в Україні. 23 січня на абонементі для юнацтва було проведено театралізовану годину «Подорож до країни чаю», у якій прийняли участь учні 11-А класу СЗШ № 13, члени Україно-англійського  співдружжя «Туманний Альбіон» (керівник О. В. Ткаченко, вчитель іноземної мови).
   Організатор заходу - провідний бібліотекар ЦМПБ Л.В. Черняєва на початку розповіла про історію китайського чаю. За легендою відкриття корисних властивостей чайного листя приписують Шен Нунгу, який жив у епоху 2737 р. до н. е. - 2697 р. до н. е. Одного разу він заварив собі води, щоб напитися і до його чашки випадково потрапили листя чайної рослини. Спробувавши відвар, він нібито був вражений його смаком і тонізуючим ефектом, і став пити щодня. А ще цікавим є факт того, що вперше китайський чай потрапив до України у 1769 році. Існують різні види чаю і етапи його виробництва. 
   Учениця Віолета Головченко розповіла про роль чаю в китайській культурі.

Подорож до країни чаю

  Всіх учасників заходу вразила театралізація китайської чайної церемонії у виконанні старшокласників. 

   Господиня  Юйлань (в пер. з кит. «Магнолія» - Ангеліна Руденко) запросила на церемонію чаювання гостей. Спочатку за китайським звичаєм це має бути найстарша і найповажніша людина Лу Шэнли (в пер. з кит. «Переможець, успішний» - Семен Кадиров). У гості також були запрошені Сюли (в пер. з кит. «Струнка, вродлива, неповторна» - Ольга Вікторівна Ткаченко), Чанчунь (в пер. з кит. «Вічна молодість, китайська роза», Минчжу Чанчунь (в пер. з кит. «Чиста Перлина» - Поліна Хоролець), Сяомин (в пер. з кит. «Ранок» - Аліна Дика).
    
Гості погодилися і, прийшовши до господині, почали милуватися чудовим садом
Юйлань.

Подорож до країни чаю

  

Подорож до країни чаю 

 

    Цікавим для присутніх виявився відеоматеріал «Як проводиться чайна церемонія в Китаї». 
    Господиня Юйлань (Ангеліна Руденко) стала готуватися до проведення чайної церемонії для гостей.
     В Китаї існують безліч різноманітних способів заварювання чаю в залежності від обставин чаювання, достатку учасників та різновидів заварювального чаю. Спочатку Юйлань продемонструвала «Заварювання чашці чаоу (гайвань). Гайвань (дослівно «чашка з кришкою» або «гай бей», або « цзю джун»).
  Цей спосіб заварювання містить такі кроки:
1.Скип'ятити воду або нагріти її до температури, яка має бути у відповідному чаї. 

 

 

2. Нагріти чаоу кип'ятком.  

3. Насипати листя в чаоу.
4. Сполоснути листя чаю та негайно злити воду.  

 

5. Налити воду по стінці чашки на 2/3.  
6. Зачекати 30 секунд, розлити чай. 

 

7. Подати чай.

    Чайна церемонія Гунфу Ча. Основна мета китайської церемонії чаювання - розкрити аромат і смак чаю, тому поспіх тут небажаний. Під час церемонії Гунфу Ча бесіду рекомендується вести, перш за все, про сам чай. За традицією, можна і віддати пошану чайному божеству - талісману (його невелику статуетку у китайців прийнято класти поруч із чайним начинням). 

 

  Оточуючі предмети під час чаювання повинні насолоджувати зір, ніжна музика - слух, і все навколо повинно бути в гармонії. Спосіб заварювання чаю Гунфу Ча вважається в Китаї мистецтвом. Для цього потрібно:
1.Довести воду на вогні до стану «Шум вітру в соснах» (приблизно 95 градусів). Скип'ятити воду не можна ні в якому разі, бо тоді ви зіпсуєте воду та чай.

 

2.Прогріти посуд: налити в чайник воду, з чайника вилити в чахай («море чаю»), з чахай розлити по чашкам та облити чайник зверху водою з чашок та чахай (зазвичай весь посуд ставиться на чабань - чайну дошку (столик) з піддоном для збору води). 
Символічний смисл цього, можна сказати, містичного ритуалу, виражений в перевертанні чашок та вбиранні енергій Інь та Янь. 

 

Протерти чайною кістю за годинниковою стрілкою чайник для залучення уваги чайника.

 

3.Призначений для заварки чай насипають в чахе (чайну коробочку). Потім чай вдихають, насолоджуючись ароматом. Насипати улун у чахе, познайомитись із чаєм: роздивитись, подихати чаєм.

Подорож до країни чаю

 Подорож до країни чаю

4.Насипати стільки чаю в чайник, скільки відповідає його об'єму.
5.«Вихлопати чай» (При перевезенні та транспортуванні утворюється чайний пил, його необхідно прибрати. Чайник заварюється в чохол або рушник та акуратно прихлопується по дну приблизно хвилину).
6.Налити в чайник воду з великої висоти (для «дихання» води), після чого одразу вилити в чахай без ситечка та вилити з чахай (перша заварка не випивається).
7.Налити воду в чайник ще раз, настояти від кількох секунд до півхвилини в залежності від сорту чаю.
8.Вилити чай у чахай із ситцем, після чого розлити чай по довгим чашкам з чайної пари (довга чашка - «Небесна», відповідає за аромат).
9.Накрити довгі чашки широкими та обережно одним рухом перегорнути (широка чашка - «Земна», відповідає за смак та колір чаю). 
Подавати пару потрібно на спеціальних підставках - невеликих витягнутих блюдцях.
10.Обережно витягнути з пари довгу чашку, подихати ароматом чаю з довгої чашки.
11.Подивитись колір настою чаю та випити із широкої чашки.

 

12.Хороші улунські чаї заварюються від 5-7 до 10 разів. Під час церемонії потрібно бути спокійною душею та тілом. Це дуже відповідальний захід. Бажано мати чайну дошку, чайник з ісінської глини, чахе, чахай, чайник на живому вогнищі для води, чайну пару, набір чайних інструментів.

Подорож до країни чаю

 Подорож до країни чаю 

 

Вдячність за чай. Коутоу пальцями.
Постукування по столу в знак вдячності за чай.

   Гості вдячні господині за чай. Коутоу пальцями - постукування по столу в знак вдячності за чай. Людина, якій налили чаю, може виразити свою вдячність, постукавши по столу три рази зігнутими вказівним та середнім пальцем. Цей звичай розповсюджений у Південному Китаї (наприклад, у Гонконзі); в інших районах Китаю цього звичаю, як правило, не дотримуються.

 

   Для користувачів бібліотеки презентується виставка – інсталяція «Країна Золотого Дракона», інформаційні матеріали якої розповідають про історію, культуру і традиції Китаю, яким більше 5000 років, а також вражає чудовий та дивовижний тваринний і рослинний світ Китаю. Запрошуємо всіх бажаючих відвідати бібліотеку і ознайомитись з виставкою.




Обсудить на форуме