,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Театралізація повісті «Заячий пастух» В. Гайворонського у бібліотеці

  1 лютого у ЦМПБ відбулася театралізація повісті «Заячий пастух», автором якої є український письменник Василь Гайворонський (псевдонім Гайдарівський). Театралізовану виставу за твором письменника-земляка здійснили учні 8-В класу Костянтинівського ліцею в рамках засідань краєзнавчої світлиці «Літературосвіт». 
  Сценарист – куратор краєзнавчої світлиці, провідний бібліотекар абонементу для юнацтва Людмила Черняєва, постановник – керівник, вчитель Ірина Чєрнік. Глядачами стали учні 6-Б класу СЗШ № 13 (вчитель Наталія Антипова). На виставу були також запрошені член літературного об’єднання «Дзеркало», місцевий поет Михайло Милий та директор еколого-культурного центру «Бахмат», кореспондент газети «Провинция» Володимир Березін. 

 

  

     Бібліотекар розповіла про життєвий і творчий шлях Василя Гайворонського, його хист до навчання, про роботу у журналі «Літературний Донбас», про необхідність змінити прізвище на псевдонім Гайдарівський. Доповненням до розповіді стала презентація про В. Гайворонського, зроблена за матеріалами газети «Провінція» про вшанування пам’яті письменника у бібліотеці у 2017 році. Із доповіддю про цікаві факти з життя В. Гайворонського, його родину та дім у Костянтинівці виступив Володимир Березін.
    Всіх присутніх зацікавила постанова «Заячий пастух» Василя Гайворонського. Бажаючих грати у виставі було багато, тому у різних сценках роль Василька виконували чотири різні хлопчики: Ігор Зоненко, Микита Скрипка, Максим Шепель, Кирило Нелепа.
    «У «Заячому пастухові» В. Гайворонського висловлюються думки, що є надзвичайно важливими для усвідомлення свого місця і ролі громадянина у своїй країні.
    Ідейний і тематичний зміст повісті мають безпосереднє відношення до України. Автор ніби від третьої особи, опосередковано переповідає історію України - про двох Тарасів, один з яких спонукав український народ до боротьби проти поневолювачів мечем (Тарас Бульба), інший - словом (Тарас Шевченко).

  

    Від імені старого Данила висловлюється думка про абсурдність «святого» права Російського царства на зверхність щодо України, керування її долею. Автор ставить питання: «Хто такий російський цар (чи вождь), щоб вирішувати - бути Україні чи не бути?». Відповідь випливає сама собою — історія України настільки давня, героїчна, нація її настільки духовна, моральна, а мова - багата і красива, що існування їхнє виправдане Богом, і ні в кого, крім нього, не може бути права вирішувати її існування.
   Василь Дереза - образ надзвичайний, навіть фантастичний, багато в чому автобіографічний. Василь став розуміти звірів. Після смерті батьків він швидко подорослішав, обрав собі мету і вирішив піти до теплих країв. У своїх блуканнях він знайомився з багатьма різними людьми, навчився розуміти їх душі. Детально описується 1 рік подорожі Василька, коли він найнявся до поміщика Номікосова (який історично є засновником Костянтинівки) пасти за гроші 100 зайців. За допомогою цього епізоду автор показує різницю між панами і звичайними людьми. Хлопчик Василь пішов шукати теплих країв, де немає рабства, бідності, щоб забрати із собою всіх людей, які живуть у скруті. Але пізніше він зрозумів - теплі краї це ті, де ти народився і виріс, де твоя Батьківщина, а не десь далеко, і щоб на твоїй Батьківщині було тепло, треба докласти для цього чимало зусиль.Твір ніби обривається на півслові, але це тому, що В. Гайворонський не знав майбутнього, а тільки передчував його. І, насправді, таки виросли в нас тараси, які довели право на існування України і зробили її незалежною - і це ми точно знаємо.» (за матеріалами газети «Провінція»).

Театралізація повісті «Заячий пастух» В. Гайворонського у бібліотеці

 

 

 Театралізація повісті «Заячий пастух» В. Гайворонського у бібліотеці

  

 

 Театралізація повісті «Заячий пастух» В. Гайворонського у бібліотеці

   Роль Шпака виконала Олександра Меліка, пана Протопова – Єгор Пермяк, пана Номікосова – Влад Дерюжка. Ведучі – Марія Перевепзева і Таісія Костеріна. 

   По закінченні театралізації учні 8-в класу Костянтинівського ліцею: Софія Лічмаренко, Дарина Безбородова, Марія Переверзева, Олександра Меліка, Таісія Костеріна, Валерія Колодіна і Крістіна Ляховська виконали українські пісні і танці. До них приєдналися з українськими піснями й учні 6-Б класу СЗШ № 13: Катерина Волинко, Вероніка Мухіна, Софія Капустян, Анна Тимофєєва та Олександра Ларіонова.
   Коли слово було надано місцевому поетові Михайлу Милому, він продекламував власного вірша-звернення до костянтинівської молоді. 

     По завершенні заходу пролунали сучасні українські пісні. 
   Центральна міська публічна бібліотека дякує вчителю української мови Навчально-виховного комплексу «Ліцей із загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів» Ірині Чернік за підготовку та проведення театралізованої постанови «Заячий пастух» В. Гайворонського.




Обсудить на форуме