,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

«.Вони тримали за нас небо… Герої Небесної сотні Донеччини»

 

 

«.Вони тримали за нас небо… Герої Небесної сотні Донеччини»

 


 

 


 

КЗК «ЦСПБ»
Центральна міська публічна бібліотека
ДОВІДКОВО – ІНФОРМАЦІЙНИЙ СЕКТОР
 «.Вони тримали за нас небо… Герої Небесної сотні Донеччини»

 


"Вони тримали за нас небо... Герої Небесної сотні Донеччини"

Закладка-реквієм

Шановні користувачі!
      День Героїв Небесної Сотні — пам'ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

      20 лютого стало для нас назавжди пам’ятним днем – Днем Героїв Небесної Сотні. Однак сьогодні варто згадати про всіх, хто віддав своє життя впродовж останніх років. І згадувати надалі, завжди, хоча б для того, аби не допустити чогось подібного в майбутньому. Адже ці події багато що прояснили, відкрили багатьом очі, розставили все по своїх місцях. І якщо правильно скористатись цим досвідом, ми справді можемо побудувати незалежну і процвітаючу державу.

Дякуємо Вам, Герої України! Ви назавжди залишитесь у наших серцях…
 
Гідність людини є однією з найважливіших особистісних цінностей, закріплених у багатьох правових актах, в тому числі міжнародних. У Конституції України (стаття 3) гідність людини, як і її життя, здоров'я, честь, недоторканність і безпека, визнаються в нашій державі найвищою соціальною цінністю. Фундаментальними міжнародними актами проголошується, що визнання гідності кожної людини та її рівних і невід’ємних прав є основою свободи, справедливості і загального миру. Наприклад, у статті 1 Загальної декларації прав людини (1948 рік) йдеться: "Усі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах”. Почуття гідності та честі, право на самовизначення є головними цінностями українців. Ці риси об’єднують наших героїв – борців за свободу та незалежність України різних часів: Української революції 1917–1921 років, Холодного Яру і повстанців 1920–1930-х, Української повстанської армії, учасників дисидентського руху, Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.  Сьогодні, в умовах війни на сході України, маємо частіше згадувати доленосні події, які стали символом боротьби за свободу та гідність. Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символ Свободи. Саме тому Революцію Гідності, як і протестний рух 2004 року, і Революцію на граніті, можна вважати продовженням Української революції, визвольних змагань часів Другої світових війн.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір. "Небесною Сотнею” називають загиблих учасників Революції Гідності. Дехто з них загинув навесні 2014 року. Герої Небесної Сотні – уособлення людської, громадянської та національної відваги й самовідданості. Героями Небесної Сотні стали 107 загиблих. Вони різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарієві Войтовичу – лише 17.  Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він укотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України як незалежної демократичної держави. Саме на 20 лютого припадає пік розстрілів Героїв Небесної Сотні у центрі Києва. Цього дня у середмісті столиці загинуло та отримало смертельні поранення 48 осіб. Революція Гідності засвідчила: українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. У світі Україну почали сприймати як державу з власною самобутністю, історією та гідністю, здатну захистити суверенітет.


Герої Небесної сотні Донеччини
 

 

 
Бондарев Сергій Анатолійович

24 листопада 1981 року  - 18 лютого 2014 року

 Бондарєв Сергій народився та виріс у Краматорську Донецької області, Останні роки жив у Києві, де працював у провідних IT-компаніях України: Luxoft і GlobalLogic.
Сергій був також різносторонньо розвиненою людиною, займався спортом, вивчав іноземні мови, багато часу приділяв читанню книг професійного спрямування. Дуже любив подорожувати і вивчати культуру і історію інших країн і націй, був аматором і знавцем історії власної країни. Завжди був патріотом України. Ще у 2004 році, проживаючи на той час в Донецькій області, він приїхав в столицю як активіст Помаранчевої революції. Під час Революції гідності 2013-2014 років він також не залишився осторонь.
Загинув 18 лютого від чотирьох кульових поранень під час першого штурму біля Будинку профспілок.
Сергій залишив дружину Світлану, з якою вони на той момент чекали свого первістка.
Указом Президента України №890/2014 «Про присвоєння звання Героя України» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Бондареву Сергію Анатолійовичу було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» (посмертно).
27 листопада 2015 року в м. Краматорськ у ЗОШ №9 була відкрита пам’ятна дошка Герою Небесної Сотні Сергію Бондареву, який загинув від час першого штурму Будинку Профспілок у м. Києві.  У заході взяли участь родичі загиблого, депутати міської ради, представники Краматорської міської організації «Солідарність» - Блок Петра Порошенко» В.Ржавський та В.Власенкою, громадські діячі та інші.
Сергію Бондареву було 32 роки…

    27 листопада 2015 року в м. Краматорськ у ЗОШ №9 була відкрита пам’ятна дошка Герою України, Герою Небесної Сотні Сергію Бондареву, який загинув від час першого штурму Будинку Профспілок у м. Києві.  У заході взяли участь родичі загиблого, депутати міської ради, представники Краматорської міської організації «Солідарність» - Блок Петра Порошенко» В.Ржавський та В.Власенкою, громадські діячі та інші.
 

 

  
Наумов Володимир Григорович
9 березня 1970  - 18 лютого 2014
    Наумов Володимир народився у с. Шевченко Добропільського району Донецької області в той самий день, що й колись народився Тарас Шевченко   9 березня. Тому любив його твори і знав «Кобзар» напам’ять. Мешкав у м. Родинське (Красноармійська міськрада)
З 1977 1987 роках навчався у Світлівській ЗОШ. Після закінчення школи навчався в Слов’янському сільськогосподарському технікумі. 
З 1989 по 1991роки  служив в лавах Радянської Армії. 
Загальний стаж роботи складає понад 23 років. 

Трудовий шлях розпочав у 1991 році водієм нафтової бази м. Лозова Харківської області. З 1993 по 1995 роки працював водієм у радгоспі «Добропільський» Добропільського району Донецької області.
З 1995 по 2014 роки працював водієм на житлово-комунальному підприємстві м. Родинське  Красноармійського району Донецької області. 
За час роботи зарекомендував себе як добросовісний, відповідальний працівник. Користувався повагою серед колег, виявляв чуйність до чужої біди.
Завжди мав власну думку та займав активну громадську позицію.
На Майдан приїхав на власному автомобілі за покликом серця. Записався до Самооборони Майдану. Був викрадений і вбитий. Тіло знайшли 18 лютого вранці на Трухановому острові в Києві. 
Указом Президента України №890/2014 «Про присвоєння звання Героя України» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Наумову Володимиру Григоровичу було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» (посмертно).
19 лютого 2015 року у сел. Світле Добропільського району на будівлі Світлівської ЗОШ, де навчався Володимир, було урочисто відкрито меморіальну дошку.
У Володимира залишилися старенька 85-річна мати та двоє синів:         4-річний Арсеній та 8-річний Єгор. 
Наумову Володимиру було 43 роки…
19 лютого 2015 року у Світлівськії ЗОШ  (Добропільский район) було урочисто відкрито меморіальну дошку Герою Небесної Сотні, Герою України Володимиру Наумову, який був випускником даної школи та загинув в лютому 2014 року під час історичних подій на Майдані.  Захід відбувся за участю голови облдержадміністрації О. Кіхтенка, його заступників, керівників райдержадміністрації, районної ради, рідних та близьких загиблого та інших. 
 

 

Пантєлеєв Іван Миколайович
1 грудня 1981 року -20 лютого 2014 року

    Іван Пантєлєєв був мешканцем міста Краматорська Донецької області. Поет, рок-музикант, соліст групи «Небо Мінуса». Останнім часом жив у с. Дмитрівка Словянського району, де доглядав 90-літню бабусю.
Іван був на Майдані з 10 грудня 2013 року. Належав до першої сотні самооборони, мав псевдо «Креман». Загинув на вулиці Інститутській   отримав сім вогнепальних поранень в серце. Тіло ідентифіковане в готелі «Україна».
Його похорони відбулися 25 лютого 2014 року. Похований у с. Дмитрівка Слов’янського району. Залишив маму, сестру з родиною.
   Указом Президента України №890/2014 «Про присвоєння звання Героя України» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Пантелєєву Івану Миколайовичу було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» (посмертно).
26 листопада 2015 року в м. Краматорськ за ініціативи громадської організації «Краматорські бджілки» у ЗОШ №10 відбулося відкриття меморіальної дошки Герою України, Герою Небесної Сотні Івану Пантелєєву. У заході взяли участь представники міської влади, мати Героя Л.І.Пантелєєва, громадські активісти, побратими І.Пантелєєва, які разом з ним відстоювали незалежність країни на Майдані, учні та працівники школи. Меморіальну дошку було освячено священнослужителем УПЦ Київського Патріархату. 
Також 29 листопада 2015 року в м. Краматорськ, в міському палаці культури ім. Л.Бикова, відбувся 1-й регіональний фестиваль мистецтв ім. Івана Пантелєєва. Мистецький захід присвячено пам'яті загиблих на Майдані, воїнів АТО, мирних мешканців м. Краматорська. Учасниками заходу стали представники і творчі колективи з Вінниці, Харкова, Слов'янська, Костянтинівки і Краматорська. 
Івану Пантєлєєву  було 32 роки…

   26 листопада 2015 року в м. Краматорськ за ініціативи громадської організації «Краматорські бджілки» у ЗОШ №10 відбулося відкриття меморіальної дошки Герою України, Герою Небесної Сотні Івану Пантелєєву. У заході взяли участь представники міської влади, мати Героя Л.І.Пантелєєва, громадські активісти, побратими І.Пантелєєва, які разом з ним відстоювали незалежність країни на Майдані, учні та працівники школи. Меморіальну дошку було освячено священнослужителем УПЦ Київського Патріархату. 
 

27 листопада 2015 року в м. Краматорськ у ЗОШ №9 була відкрита пам’ятна дошка Герою України, Герою Небесної Сотні Сергію Бондареву, який загинув від час першого штурму Будинку Профспілок у м. Києві.  У заході взяли участь родичі загиблого, депутати міської ради, представники Краматорської міської організації «Солідарність» - Блок Петра Порошенко» В.Ржавський та В.Власенкою, громадські діячі та інші.
 
 

 

 
Чернявський Дмитро Олександрович
5 березня 1992 року -  13 березня 2014 року

 Чернявський Дмитро народився та виріс на Донеччині. Він вчився в Донецькому національному університеті, потім проходив магістратуру у Львовському національному університеті ім. Франка. 
У свої 22 роки очолював прес-службу Донецького обласного відділення політичної партії «Свобода», був справжнім патріотом. 
Загинув увечері 13 березня 2014 року в центрі Донецька під час нападу проросійських активістів на учасників мітингу за єдність України. Хлопцю завдали смертельного ножового поранення.

Дмитро був єдиною дитиною в сім'ї, власної сім'ї побудувати не встиг...
Його ім’я занесено до списку Небесної Сотні.
20 лютого 2015 року Указом Президента України №94/2015 «Про присвоєння звання Героя України» за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції Гідності, Чернявському Дмитру Олександровичу було присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордену «Золота Зірка» (посмертно).
7 травня 2015 року у м. Артемівськ на будівлі школи № 18 було відкрито дошку пам'яті герою Небесної сотні, Герою України Дмитру Чернявському. У заході взяли участь міський голова О. Рева, народний депутат України О. Ляшко, голова Всеукраїнської політичної партії «Братство» Д. Корчинський, заступник начальника ГУМВС України в Донецькій області І. Ківа. 
Пізніше дошку було пошкоджено невідомими, знято та на даний час вона знаходиться у школі. Заплановані роботи щодо її відновлення. Проводиться розслідування. 
7 травня 2015 року у м. Артемівськ на будівлі школи № 18 було відкрито дошку пам'яті герою Небесної сотні, Герою України Дмитру Чернявському. У заході взяли участь міський голова О. Рева, народний депутат України О. Ляшко, голова Всеукраїнської політичної партії «Братство» Д. Корчинський, заступник начальника ГУМВС України в Донецькій області І. Ківа. 

 
Провідний бібліограф  ЦМПБ Шпакова Наталя.









 




Обсудить на форуме