,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (28)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

5 липня 2014 ...Війна і пам’ять …поки болить душа та серце…..

 

КЗК «ЦСПБ»
Костянтинівська ЦМПБ
Довідково-інформаційний сектор

 

 

5 липня 2014 ...Війна і пам’ять …поки болить душа та серце…..

 


«Війна і пам’ять …поки болить душа та серце…»
5 липня виповнюється  п’ята  річниця з дня визволення українською армією від проросійських бойовиків міста Костянтинівки 


Краєзнавча  історична закладка 

Шановні  користувачі! 

    5 липня 2019 року  виповнюється  п’ята  річниця з дня визволення українською армією від проросійських бойовиків міста Костянтинівки.
   Довідково-інформаційний сектор бібліотеки підготував краєзнавчу історичну закладку  «Війна і пам’ять …Поки болить душа та серце…»
   Станом на середину квітня 2014 року, у зв’язку з напруженою ситуацією на сході України, було захоплено терористами ряд міст - Слов’янськ, Горлівку, Краматорськ, Костянтинівку, Лиман, Бахмат, Покровськ та інші українські міста. 14 квітня тодішній Секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».
  Перше серйозне бойове зіткнення українських військових з незаконними збройними формуваннями відбулося 2 травня, коли в небі над Слов'янськом за допомогою переносного зенітно-ракетного комплексу було збито гелікоптер сил АТО, що дало підстави вважати, що на боці супротивників діють кваліфіковані російські військові. Те ж саме підтвердилося і після проголошення так званих ДНР і ЛНР, коли найважливіші посади там зайняли громадяни Росії, що мали стосунок до її спецслужб. Починаючи з 22 травня між силами АТО і збройними формуваннями сепаратистів почались регулярні бойові дії.
На початку липня сили АТО кардинально змінили тактику ведення бойових дій і перейшли до стрімкого наступу. 5 липня звільнили Слов'янськ і Краматорськ, Костянтинівку, Дружківку і продовжували вести наступальні бої за звільнення інших окупованих міст.

Безмежна вдячність усім Героям, що боролися за визволення українських міст. Вічна слава усім Героям, які заплатили власним життям за свободу.

Запрошуємо до читання.
Звертайтесь до Костянтинівської ЦМПБ!
Ми знаємо, як Вам допомогти!!!

     День звільнення Костянтинівки від проросійських терористів — пам'ятна дата, яка відзначається щорічно у день, коли 5 липня 2014 року бойовики сепаратистського угрупування ДНР разом з російськими терористами були витіснені з міста силами українських військових, і над містом піднято прапор України. Уперше урочисто відзначено на державному рівні у 2016 році (друга річниця).
     Улітку 2014 року точилися запеклі бої за міста, з яких можна контролювати всі дороги в радіусі кількох кілометрів. Саме у Слов'янську, Краматорську та Костянтинівці Донецької області українські військові й нацгвардійці чи не вперше зіткнулися з ворожими диверсійними групами, втім проросійські бойовики не змогли довго втримати міста. Відтоді щороку 5 липня місцеві мешканці визволених міст, а з ними і вся Україна, радіють і святкують день, коли українські військові врятували ці міста  від терористів.
ЗВІЛЬНЕННЯ СЛОВ'ЯНСЬКА
Облога
Російські загони вторгнення, до яких приєдналися бойовики самопроголошеної "ДНР" та представники місцевого криміналу, 12 квітня 2014 року захопили місто Слов'янськ. Розпочалося все зі вторгнення до будівлі Слов'янського міського відділу МВС України, а також місцевого відділу СБУ. Терористи використали димові шашки та сльозогінний газ, стріляли в повітря. У міліцейському відділку бойовики захопили 20 автоматів та 400 пістолетів Макарова. Тоді В'ячеслав Пономарьов, терорист і злочинець, став самопроголошеним мером міста.  Станом на ранок 13 квітня диверсанти контролювали всі виїзди з міста.
АТО
У ніч з 12 на 13 квітня 2014 року на засідання РНБО було ухвалено рішення про проведення антитерористичної операції з метою нормалізації ситуації на сході України. У першому бою за Слов'янськ 13 квітня загинув капітан СБУ «Альфа» Геннадій Біліченко, були важко поранені полковник Геннадій Кузнєцов, полковник Кукса і співробітник МВС Селіхов. Коли перша спецоперація провалилася, РНБО оголосило широкомасштабну АТО із залученням ЗСУ.
Участь РФ у захопленні міста
Реакція світу
До місця ополчення приїхали спостерігачі ОБСЄ для ознайомлення і висвітлення події міжнародному товариству. 17 квітня в Женеві відбулися чотиристоронні переговори щодо врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною. ЄС та США закликали обидві сторони припинити вогонь. Самопроголошений мер В'ячеслав Пономарьов заявив, що "ніякі женевські домовленості їх не обходять, і на переговори з хунтою вони не підуть, а стоятимуть поки не відбудуться референдуми".
Терор серед місцевого населення:
у полон насамперед брали тих, хто розмовляв українською мовою;
заручників катували;
обстрілювали житлові квартали;
була заблокована залізниця;
не було електропостачання та води;
комендантська година з півночі до шостої ранку;
відсутність грошей у банкоматах;
спорожнілі крамниці;
мародерство;
не працювали дитсадки та школи.
Звільнення міста
На початку липня українські сили почали активно наступати на позиції терористів. Фінансові проблеми, панічні настрої, внутрішні конфлікти серед проросійських бойовиків та наступ ЗСУ змусили терористів відійти та організовано покинути місто Слов'янськ у ніч на 5 липня.
Місцева жителька Тетяна Майник розповіла:
"Я щоранку прокидаюся і дякую хлопцям, які принесли нам цю свободу. Я не знаю, як би я жила на тій території. Я не можу цього забути – ніколи. Я ніби жити заново почала, коли звільнення міста відбулося. Прийшло усвідомлення, бо раніше ми жили як бур'ян. Ми не були патріотами, бо це в нас постійно гасилося
Втрати
Українська сторона – загинуло 70 військових. 
Проросійська сторона – знищено 470 терористів. 
Збитки від руйнування житлових будинків у Слов'янську – 1,5 млрд грн.
ЗВІЛЬНЕННЯ КРАМАТОРСЬКА ТА КОСТЯНТИНІВКИ
Захоплення міста
Озброєні люди розпочали штурм міського відділу міліції. Вони відкрили вогонь у повітря, а потім почали робити постріли по вікнах будівлі. У результаті штурму, який тривав протягом кількох годин, їм вдалося захопити міськвідділ. Частина місцевих жителів скандували перед захопленим райвідділком: "Україна!". До сепаратистів прибуло підкріплення зі Слов'янська – близько 28 озброєних бійців, після чого їм вдалося повністю взяти місто під свій контроль. 
Перша спроба визволення
Через кілька днів підрозділи українського спецпризначення звільнили військовий аеродром у Краматорську від проросійських бойовиків, під час якого деяких терористів було взято в полон. 17 квітня місцевим жителям Краматорська вдалося організувати мітинг на підтримку єдності України.
Звільнення міст
На початку травня в. о. голови Адміністрації Президента України Сергій Пашинський оголосив, що АТО на території Краматорська та Костянтинівки вийшла у фінальну стадію. Втім активні бої тривали ще близько місяця. 5 липня, у результаті поразки в Слов'янську, сили "ДНР" покинули Краматорськ, після чого він був зайнятий українськими військами.

5 липня протистояння в Слов'янську сил Української армії і терористів завершилося відступом останніх з Костянтинівки. Українські солдати повернули місто під контроль України, а над будівлею міської адміністрації був піднятий український прапор. Відступаючи з міста терористи відібрали шкільний автобус, що належав одному з навчальних закладів міста

7 липня над міськуправлінням міліції Костянтинівки піднятий прапор України. За наказом Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, правопорядок на вулицях Костянтинівки забезпечується спільними силами місцевих підрозділів МВС та зведеного загону міліції спеціального призначення.


Радимо звернутися до таких віддалених  ресурсів:

РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ: ЯК ТЕРОРИСТИ ВТІКАЛИ ЗІ СЛОВ'ЯНСЬКА І КРАМАТОРСЬКА [Електронний ресурс]  //5.ua – Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.5.ua/regiony/richnytsia-vyzvolennia-iak-terorysty-vtikaly-zi-slovianska-i-kramatorska-172984.html

 , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана.-Мова укр.

Річниця визволення Слов'янська і Краматорська: як путінські щури тікали і що після себе залишили[Електронний ресурс]  // znaj.ua – Електронні дані. –– Режим доступу: https://znaj.ua/society/richnycya-vyzvolennya-slovyanska-i-kramatorska-yak-putinski-shury-tikaly-i-sho-pislya-sebe-zalyshyly

 , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана.-Мова укр.

ВИЗВОЛЕННЯ СЛОВ'ЯНСЬКА І ОКУПАЦІЯ ДОНЕЦЬКА: 5 ЧЕРВНЯ 4 РОКИ ПОТОМУ[Електронний ресурс] //Україна молода – Електронні дані. –– Режим доступу: https://umoloda.kyiv.ua/number/0/196/124478/

 , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана.-Мова укр.

Чотири роки тому звільнили Слов'янськ та Краматорськ: як тікали бойовики і що після себе залишили (фото, відео) [Електронний ресурс]  //УНІАН – Електронні дані. –– Режим доступу: https://www.unian.ua/war/10176020-chotiri-roki-tomu-zvilnili-slov-yansk-ta-kramatorsk-yak-tikali-boyoviki-i-shcho-pislya-sebe-zalishili-foto-video.html  , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

СЛОВ'ЯНСЬК І КРАМАТОРСЬК ВІДСВЯТКУВАЛИ ДРУГУ РІЧНИЦЮ ВИЗВОЛЕННЯ З-ПІД ОКУПАЦІЇ "ДНР" [Електронний ресурс] //ТСН  – Електронні дані. –– Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/slov-yansk-i-kramatorsk-vidsvyatkuvali-drugu-richnicyu-vizvolennya-z-pid-okupaciyi-dnr-688234.html  , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Героїчне літо 2014-го: незабутні сторінки: Чотири роки тому міста північної Донеччини були визволені від проросійських окупантів[Електронний ресурс] //Вісті Донбасу  – Електронні дані. –– Режим доступу: http://www.vesti.dn.ua/geroichne-lito-2014-go-nezabutni-storinki-chotiri-roki-tomu-mista-pivnichnoi-donechchini-buli-vizvoleni-vid-prorosijskih-okupantiv/, вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Бої за Слов'янськ[Електронний ресурс] //Вікіпедія  – Електронні дані. –– Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%97_%D0%B7%D0%B0_%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%27%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Відео: 4-та річниця визволення Слов’янська та Краматорська: як це було[Електронний ресурс]  //ua.news/ – Електронні дані. –– Режим доступу: https://ua.news/ua/video-4-ta-richnitsya-vizvolennya-slov-yanska-ta-kramatorska-yak-tse-bulo/ вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.


Наші перемоги [Електронний ресурс]  //Голос України  – Електронні дані. –– Режим доступу: http://www.golos.com.ua/article/304849

вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Костянтинівка. АТО. 2017.Третя річниця визволення[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу:http://konstlib.net/node/13613   , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана.-Мова укр.

НАШІ ЗЕМЛЯКИ- УЧАСНИКИ АТО. ІГОР РЕЗЕНКО: " Я пройшов усі „гарячі точки" цієї війни…"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу: http://konstlib.net/node/14926  , вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

5 липня - День визволення Костянтинівки…"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу:http://konstlib.net/node/14518, вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

«Донбасівець» з українським серцем"КНИГА НОВИНКА ПРО НАШОГО ЗЕМЛЯКА! …"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу:http://konstlib.net/node/14415, вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

Над Костянтинівкою знову підняли прапор на честь Сергія Ісаєва…"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу:http://konstlib.net/node/14324вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

ЗГАДУЄМО, ПАМ'ЯТАЄМО, НЕ ЗАБУВАЄМО … АНДРІЙ КОСТІН…"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступуhttp://konstlib.net/node/13411вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

ЗГАДУЄМО, ПАМ'ЯТАЄМО, НЕ ЗАБУВАЄМО … ОЛЕКСАНДР ПОНОМАРЬОВ…"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу  : http://konstlib.net/node/13167вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

ЗГАДУЄМО, ПАМ'ЯТАЄМО, НЕ ЗАБУВАЄМО …СЕРГІЙ ІСАЄВ …"[Електронний ресурс]  //Костянтинівська ЦМПБ  – Електронні дані. –– Режим доступу  : http://konstlib.net/node/13166вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

5-річчя звільнення міста Лиман Донецької області від російської окупації[Електронний ресурс]  //Український інститут національної пам’яті  – Електронні дані. –– Режим доступу: https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/5-richchya-zvilnennya-mista-lyman-doneckoyi-oblasti-vid-rosiyskoyi-okupaciyi вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

5 річниця звільнення Лиману. Спогади реальних учасників тієї операції пам’яті /[Електронний ресурс]  /Національна гвардія України – Електронні дані. –– Режим доступу: http://ngu.gov.ua/ua/news/5-richnycya-zvilnennya-lymanu-spogady-realnyh-uchasnykiv-tiyeyi-operaciyi вільний  (дата звернення 25. 06 .2019 р.). – Назва   з екрана .-Мова укр.

 

Провідний бібліограф ЦМПБ Шпаквоа Н.

 



Обсудить на форуме