,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (32)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Анатолій Михайлович Федь. Інформаційний краєзнавчий пеленг

 

Анатолій Михайлович Федь. Інформаційний краєзнавчий пеленг

 


 

 

Центральна міська публічна бібліотека 
Довідково - інформаційний сектор


ВІДОМІ ЛЮДИ КОСТЯНТИНІВСЬКОЇ ГРОМАДИ
Анатолій Михайлович Федь
Інформаційний краєзнавчий пеленг

Шановні користувачі!

В цьому році Україна відзначає 30 років своєї НЕЗАЛЕЖНОСТІ, До цієї дати  Довідково-іфнормаційний сектор бібліотеки розпочнає серію  Інформаційних краєзнавчих пеленлів  #НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНА, # ДОНЕЧЧИНА_ФАНТАСТИЧНА 

Знайомтесь – наш земляк: 
Анатолій Михайлович Федь - відомий український учений, філософ, культуролог, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри естетики, історії та культури Слов'янського державного педагогічного університету, член Наукового товариства імені Шевченка, відмінник освіти України,
 
Довідково-інформаційний сектор завжди з Вами!



Анатолій Михайлович Федь  народився 15 лютого 1935 року в с. Миколаївка Костянтинівського району Донецької області в сім'ї колгоспників. Батько Федь Михайло Михайлович працював зоотехніком, мати Федь Наталія Єгорівна — дояркою. 
Після закінчення Миколаївської семирічки Федь А. М. вступив до одного з Харківських технікумів та був виключений як такий, що не надавав вчасно довідку про причину місячного пропуску занять. В 1953 році закінчив Старченковську державну однорічну сільськогосподарську школу (Володарський район Донецької області). Працював ветеринарним фельдшером у колгоспі «Червоний партизан» Костянтинівського району Донецької області. (Про цей період життя надруковані розлогі спогади А. М. Федя «Село в Радянській Україні» (Донеччина, 16 червня 2010 р.).
В 1954–1958 р.р. — навчання в Макіївському педагогічному училищі фізичного виховання. Працював після закінчення училища в Івано-Франківській області (с. Микуличин — біля Яремча смт Ізуполь — біля стародавнього Галича). Входив до збірної області з класичної (французької) боротьби. В 1961 році переїхав на батьківщину. Продовжував заочне навчання в Донецькому університеті за спеціальністю «російська мова та історія», працював тренером, вчителем фізкультури, вчителем історії, директором Клинівської восьмирічної школи, інструктором Артемівського райкому партії, директором школи № 9 м. Артемівська.

Федь Анатолій Михайлович закінчив Донецький державний університет, учителював у школах Артемівська і одночасно співпрацював з часописами «Донбас», «Прапор», «Радянська школа», «Радянське літературознавство», друкуючи статті з актуальних питань теорії та історії української літератури. З теорії літератури в 1973 році захистив кандидатську дисертацію. Історія цієї дисертації цікава. Підготував кандидатську дисертацію «Революційно-гуманістичний пафос сучасної української радянської прози (60-ті р.р.)»; науковий керівник — д.ф.н., професор Стебун І. І. тоді почав друкуватись в міськрайонній газеті «Вперед», (Артемівськ), перша публікація 1963 року — новела «Троянда». Актуальна й на сьогодні тема любові й багатства. В 60-х почалася плідна робота з журналом «Донбас». Був виключений з рядів КПРС («За зберігання і розповсюдження антирадянської літератури»), тому захист кандидатської не відбувся, аж поки до справи не долучився головний редактор газ. «Известия» Толкунов (саме в його редакції Федь А. М. взяв книгу «Що варто б знати» Юліана Мовчана, видану в Торонто (США)) та перший секретар ЦК КП України П. Ю. Шелест. Глибоко зацікавлюється сучасними проблемами філософії, чому сприяла і робота у Слов'янському педагогічному інституті.
Анатолій Михайлович Федь приходить в естетичну науку саме тоді, коли закладалися основи некласичної естетики. Як наслідок глибокого дослідження проблем естетики, згодом виходять у світ його статті і книги, які демонструють нове спрямування науки — естетика на відстані простягнутої руки («Эстетика поведения и быта школьников», Київ, 1981, «Воспитание прекрасным», Москва, 1984). Особливої уваги заслуговує підготовлена московським видавництвом «Мысль» праця, яка згодом побачила світ у Донецьку, про естетику спілкування («И душа с душою говорит»). З проблем некласичної естетики захищена докторська дисертація у Московському державному університеті (1987), видано дві книги в Китаї та прочитано курс лекцій у Магдебурзькій вищій педагогічній школі.
Федь надрукував також художні книги: «Кентавр» (п'єса), «Тіні з минулого» (кіноповість) та два есеї — «Сто одна хвилина з Олесем Гончаром», «Нотатки на полях ненаписаного етюду». Наукову діяльність вчений поєднує з лекційною роботою, керівництвом аспірантами і кафедрою естетики, історії та культури, членством у спеціалізованій раді з захисту кандидатських і докторських дисертацій (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля).
А.М. ФЕДЬ автор 16 книжок, більше 100 статей з проблем художньої творчості та естетичного розвитку На цей час вийшли його художні книги: п'єса "Кентавр", кіноповість "Тіні з минулого", повість "Над рідною хатою гойдався шулі-ка", есеї "Сто одна хвилина з Олесем Гон-чаром", "Нотатки на полях ненаписаного етюду», філософський роман «Сірий»

Радимо прочитати  у фонді бібліотеки:  
 

 

Федь А.М. Эстетика поведения и быта школьников/ А.М. Федь.-К.: Рад.школа.1981.-143с.

 


 
Федь А.М. Эстетическое  воспитание на уроках по основам наук/ А.М. Федь .-К.: Рад.школа.1984.-240с




Провідний бібліограф Костянтинівської центральної міської публічної бібліотеки  Шпакова Н.





Обсудить на форуме