,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Календар-порадник «Щоденна звичка»: січень – 2024

Серед цьогорічних  пам’ятниї дат та ювілеїв на державному рівні відзначатимуться і такі, як:
  1000 років із часу утворення Чернігівського князівства;
  450 років із часу видання у Львові "Апостола” – першої друкованої книги в Україні (24.02.1574);
  125 років із часу заснування комунального закладу "Обласна універсальна наукова бібліотека імені Тараса Шевченка” (нині – у місті Черкасах) (1899);
 125 років із часу заснування комунального закладу "Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського” (нині – у місті Кропивницькому) (1899);
 100 років із часу заснування комунального закладу "Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки” (1924) та ін.
  З повним переліком пам’ятних дат та ювілеїв у 2024 та 2025 роках можна ознайомитись на сайті Парламенту (додаток 1, додаток 2 ).
Відзначення на загальнодержавному рівні річниць важливих подій суспільно-політичного життя країни та ювілеїв видатних осіб є невіддільним елементом політики національної пам’яті.
Водночас пам’ятаємо, що публічні бібліотеки залишаються тими інституціями, які докладають безліч зусиль для того, щоб:
  читання стало/залишалось повсякденною звичкою кожного українця,
  формувався стійкий інтерес до читання української книги,
  покращувалось та поширювалось  українськомовне середовище.
Долученість бібліотек до відзначення (в режимах онлайн і офлайн) вітчизняних та світових свят, пам’ятних та знаменних дат, присвячених книгам, літературним героям, читанню дозволить читачам отримати доступ до якісних різножанрових книг у різних форматах .
Пропонуємо вашій увазі календар-порадник, який дозволить  урізноманітнити літературні та довкола книжкові події у щоденній роботі .
Січень – 2024:
9 січня – День поезії на роботі (відзначають у другий вівторок січня в офісах США) .  Це зайва можливість залучити своїх колег, працюючих читачів до поезії, адже поезія покращує креативність, підтримує психологічну рівновагу, знімає стрес, заспокоює…
У цей день декламують улюблені вірші як на робочому місці, так у кімнаті для відпочинку, під час телефонних розмов,  у кафетерії і т.п. Влаштовують конкурс слем-поезії , де можна прочитати свій вірш іншим, а також  поділитися ним зі світом, опублікувавши його в соціальних мережах із хештегом . Детальніше тут
16 січня – День Дракона. Цей день присвячений дослідженням культурного значення дракона для історії в суспільстві по всій земній кулі від Європи до Азії. Ці січневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Так співпало, що за китайським календарем 2024 рік –  рік Зеленого Дерев’яного Дракона. І хоча він розпочнеться лише 10 лютого 2024 року маємо можливість долучитись до святкувань з 16 січня. Чому б не відзначити цю дату заходами, пов’язаними з драконами з однолітками, друзями і своєю родиною в бібліотеці? Тож можна організувати:
  перегляд фільмів/мультфільмів про драконів (шукаємо списки фільмів про драконів у Google, Bing чи іншій пошуковій системі), але пам’ятаємо про авторське право!
  тематичний перегляд літератури про драконів, або про їх гастрономічні вподобання;
  виставку з читацьких іграшок-драконів та оголосити конкурс на найкраще ім’я дракону;
  читання книги/віршів про драконів;
  майстер-класи з малювання, створення іграшок-драконів або драконячого яйця ;
  конкурс на найкращу пісню про дракона;
  День міфів та легенд про дракона. В соціальних мережах бібліотеки представити найцікавіші історії;
  краєзнавчий екскурс (наприклад, «Жив у Києві Дракон або легенда про Київського Змія та його переможця славного богатиря Кирила Кожум’яку», про дракона з містечка Кременець на Тернопіллі та ін.);
  онлайн-перегляд зображення драконів та обговорити, які зображення подобаються, а які ні.
  презентацію «Дракони у європейській архітектурі» (наприклад "Дракони львівського бестіарію”)    і т.п.
18 січня – День Вінні Пуха (свято було створено, щоб вшанувати автора дитячих книжок-історій, який створив Вінні-Пуха та його друзів. Алан Олександр Мілн народився 18 січня 1882 року в Хампстеді, Лондон, Великобританія).
 Мета свята  — вшанувати творчість А. А. Мілна та плекати чарівний, невинний світ Вінні-Пуха. Свято заохочує учасників, особливо дітей, заглиблюватися у світ книг Мілна, виховує любов до літератури та фантазії.
Британські бібліотеки та школи проводять  уроки розповідей, вікторини, художні майстер-класи та тематичні/костюмовані вечірки тощо. Також популярні захоплюючі походи до лісу Ешдаун у Східному Сассексі, який став джерелом натхнення для Hundred Acre Wood. Це також дає можливість фанатам зібратися на міст Пухстікс, взяти участь у грі, придуманій персонажами Мілна.
18 січня – День тлумачного словника або тезауруса. Тезаурус – словник, який прагне дати опис лексики мови в усьому обсязі і повноті. Термін «тезаурус» походить від латині і буквально означає «скарб», «скарбниця».
Дата була обрана на честь дня народження британського лікаря, лексикографа Пітера Марка Роже, який створив відомий Тезаурус Роже (один із перших в історії відомих ідеографічних словників). Народився він 18 січня 1779 року.
Для бібліотек – чудова можливість ознайомити читачів із наявними тлумачними словниками, а бібліотечній спільноті зайвий раз звернутись до професійного інформаційно-пошукового тезаурусу (ІПТ), призначеного для уніфікації предметних заголовків та підзаголовків (підрубрик) і який містить словникові статті на:
– лексико-семантичне зібрання термінів (матеріальні речі, суспільно-політичні явища, галузі наук і практичної діяльності, процеси тощо);
– географічні назви (назви континентів і регіонів, країн, їхніх адміністративно-територіальних одиниць, етнічних земель, океанів, морів, річок, гір тощо);
– персоналії (власні імена видатних осіб, богів, міфічних та загальновідомих літературних персонажів тощо);
– установи та організації (власні назви установ та організацій).
Режим доступу: сайт науково-методичного відділу НБУ ім. Ярослава Мудрого «Бібліотечному фахівцю»,  лінк Тезаурус .
24 січня – День бібліотечних полиць, заснований Публічною бібліотекою Нью-Йорка у  2014 році, проводиться у четверту середу січня. Це можливість для бібліотекарів, їх читачів, книголюбів поділитися у соціальних мережах (Instagram, Facebook, Flickr, Twitter та ін.) селфі, зробленими біля полиць улюбленої бібліотеки. Це невеликий, але веселий спосіб продемонструвати гарні книги та поділитися своєю любов’ю до бібліотек і письменства.
27 січня – 4 лютого у Великобританії проводиться Національний тиждень оповідання. Це свято мистецтва оповідання та сили оповідань, які об’єднують, розважають і надихають. Протягом тижня люди різного віку збираються разом в книжкових клубах, школах, музеях та багатьох інших місцях, щоб поділитися та насолодитися історіями в різних формах, від традиційних усних казок до сучасних оповідань.
Україні пощастило мати такого друга, як Велика Британія, яка стала одним з найближчих союзників і однією з тих країн, яка на постійній основі надавала і надає  військову, гуманітарну підтримку.
За цієї нагоди заохочую публічні бібліотеки України провести різноманітні заходи, присвячені англійським оповіданням.  
Книжкові/Віртуальні виставки, голосні або рольові читання, бесіди, експрес-огляди, буктрейлери, тижневий – марафон родинного читання «Тато, почитай англійську казку!», день, британських анекдотів і т.п. долучать читачів до сили творчості  Дж. Чосера, Ґі́. Честертона, Хью Лофтінга, Г. Уеллса, Р. Кіплінга, С. Моема, А. Крісті, Г. Манро (Сакі), І. Блайтон, Ніла Ґеймана, М. Бонда, К. Ковелл (до речі, авторка серії «Як приборкати дракона»), Едіт Несбіт, Д. Стронґа й багатьох інших.
Ще більше можливостей у бібліотек, де діють центри «Вікно в Америку», англомовні клуби/гуртки.
Подолати одну історію в день не складно та не займає багато часу.
А ми таким чином не лише доєднаємось до культурної дипломатії, а й отримаємо можливість зайвий раз сказати від душі «Дякуємо!» країні-партнеру та союзнику  України.



Обсудить на форуме