,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

|6| Мудрість козацької доби

Неможливо знайти у минулому України якесь інше явище, яке б так глибоко і різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу, як українське козацтво. День Українського козацтва традиційно святкується 14 жовтня - на свято Покрову Пресвятої Богородиці. Це свято особливо шанувалося Східною Церквою. У його основу покладений переказ про явлення Божої Матері у Влахернському храмі в Константинополі у 910 році. Під час цього явлення Богородиця розкинула над віруючими білий покрив (омофор) і промовила молитву про порятунок світу від бід і страждань. Оскільки на Русі Богородиця вважалася покровителькою землеробів, це свято широко відзначалось серед селян, увібравши у себе багато обрядів давніх слов'ян із осіннього циклу в ознаменування закінчення польових робіт. Хоча переказ пов'язаний із Візантією, до грецького церковного календаря Покров не увійшов, проте був прийнятий і затверджений на Русі, завдяки князю Андрію Боголюбському, синові Юрія Долгорукого. За народними прикметами, саме на Покрову випадає перший сніг, а неодружені дівчата саме в цей час молилися про швидке заміжжя, вважаючи, що білий покров - це той самий омофор, яким Небесна цариця покриває землю і захищає її від бід.

Свято Покриву співпадає із Днем українського козацтва. Це свято всієї нації, кожного українця. Адже всі ми є повноправними спадкоємцями козацької славиі. Як зазначив голова держави В. Ющенко, "цього року ми святкуємо 360-у річницю початку Національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Результатом переможного козацького повстання стало створення незалежної держави, прямим нащадком якої є сьогоднішня Україна. Український народ століттями плекав славні козацькі традиції. У часи бездержавності він завжди пов'язував свої мрії про визволення з козацтвом. Гордий дух лицарів-запорожців став стрижнем української національної ментальності, він давав нам снаги вистояти, надихав на боротьбу й вів до перемоги ", - зазначив у своєму виступу Президент України.

В цей день в ЦМПБ ім. М. Горького було проведено День Українського козацтва Мудрість козацької доби. Напередодні свята учні 6-а класу ЗОШ №3 (учитель Боюс С. В.) на абонементі для юнацтва прийняли участь у масовому заході – виховній  патріотичній годині “Козацька слава”. Традиційну екскурсію по бібліотеці провели провідний бібліотекар абонементу для юнацтва Л. В. Ганнич та О. В. Безногова. З оглядом Інтернет-сайтів дітей познайомила провідний бібліограф мережевих ресурсів Інтернет-центру Т. Маяк. Учні прослухали історію розвитку українського козацтва, про його оригінальний соціально-політичний, своєрідний побут, традиції, культуру, фольклор тощо. Підлітки прийняли участь у козацькій вікторині. Її переможцями стали Єрьоменко Дмитро та Мазару Маша (їй також надано звання “Берегиня”). А ще учні змагались у різноманітних козацьких конкурсах, демонструючи свою кмітливість, спритність та відвагу, творчість. Найактивнішими стали: Бондаренко Влада, Кривоусенко Кирило, Шевченко Марія, Лєвчишина Маша.

14 жовтня Україна відзначає подвійне свято. Це – Покрова пресвятої Богородиці та день Українського козацтва. Цього дня ми запросили учнів 5 класу, ЗОШ  №1 до бібліотеки, щоб  побувати в 16 столітті, відчути дух козацтва. Конкурсні завдання козацького турніру  Козакуйте, козаки” вимагали проскакати  на “конях”, зварити куліш, випрати одяг, але найбільше сподобалося хлопцям рибалити. Хоча перемогла дружба, але і після змагань у нас залишається світла пам'ять про славні подвиги наших предків-запорожців.

І хочеться звернутися до всіх дітей, щоб пам’ятали,  що вони є нащадками славних українських козаків. То ж любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен із вас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

Користувачі бібліотеки мали можливість познайомитись з новинками історичної літератури на полицях книжково–ілюстрованої виставки Славетний рід козачий України, яку підготували і презентували фахівці абонементу для юнацтва. Цікаві народознавчі матеріали були розташовані на полицях виставки–мозаїки Золоті ключі Покрови з циклу Звичаєвий календар у читальному залі.

Провідний бібліотекар відділу  обслуговування Бондаренко І. Л.

 



Обсудить на форуме