,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Робота правової громадської приймальні

Інформаційно-аналітичний матеріал про роботу правової громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Костянтинівському міськрайонному управлінні юстиції


З метою створення належних умов для набуття малозабезпеченим громадянам обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатної первинної правової допомоги особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідної для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту їх прав і свобод, при Костянтинівському міськрайонному управлінні юстиції створено правову громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги (далі - громадська приймальня) - наказ № 21-І від 10 лютого 2006 року  "Про затвердження Положення про правову громадську приймальню". 
Наказом начальника управління юстиції № 36-к від 07.02.2013 року "Про правову громадську приймальню з надання безоплатної первинної правової допомоги при Костянтинівському управлінні юстиції" затверджено оновлений порядок та графік роботи громадської приймальні. Наказом начальника Костянтинівського міськрайонного управління юстиції від 17.05.2013 № 118-к (набирає чинності з 03.06.2013) затверджено новий графік роботи громадської приймальні - щовівторка та щочетверга з 10.00 до 16.00.
Завідувачем громадської приймальні є начальник управління юстиції Олейнікова Інна Вікторівна, відповідальним секретарем - головний спеціаліст управління юстиції Бормотова Тетяна Олександрівна.
До роботи правової громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Костянтинівському міськрайонному управлінні юстиції залучені працівники управління юстиції, спеціалісти відділів державної реєстрації актів цивільного стану по м. Костянтинівці та по Костянтинівському району реєстраційної служби, реєстраційної служби, відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби, відділу державної виконавчої служби.
Громадська приймальня розташована в кабінеті відповідального секретаря Бормотової Т.О., на якому розташована вивіска "Громадська приймальня" та графік роботи громадської приймальні з метою його вільного ознайомлення відвідувачами.
У приміщені громадської приймальні оформлено добірку кодексів України, законодавчих та інших нормативно-правових актів. Оформлено папку "Матеріали для роботи громадської приймальні", де розміщено зразки процесуальних документів (позовних заяв, договорів, довіреностей, ін.). За результатами звернень громадян для роботи громадської приймальні підготовлено буклети: "Трудове законодавство: запитання - відповідь", "Спадкування: запитання - відповідь". З даними паперами громадяни мають можливість ознайомитися, а також занотувати необхідні  положення. 
В приміщенні правової громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Костянтинівському міськрайонному управлінні юстиції знаходиться "Журнал відгуків та пропозицій щодо роботи громадської приймальні".
В газеті "Костянтинівський ветеран" від 17 квітня 2013 року № 16 (167) опубліковано графік роботи громадської приймальні, інформацію про діяльність громадської приймальні висвітлено 24 квітня 2013 року № 17 (168). 
20.03.2013 (вих. № 159/02-76 та № 160/02-76) головам сільських рад Костянтинівського району та керівникам  підприємств, установ і організацій, органів виконавчої влади м. Костянтинівка та Костянтинівського району розіслано інформацію про роботу правової громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Костянтинівському міськрайонному управлінні юстиції з проханням довести графік роботи приймальні до відома працівників та населення. 17.05.2013 (вих. № 305/02-72 та № 306/02-72) головам сільських рад Костянтинівського району та керівникам  підприємств, установ і організацій, органів виконавчої влади м. Костянтинівка та Костянтинівського району направлений оновлений графік роботи громадської приймальні з проханням довести графік роботи приймальні до відома працівників та населення.  
Аналіз роботи громадської приймальні здійснюється щопівріччя та розглядається на оперативних нарадах працівників при начальнику Костянтинівського міськрайонного управління юстиції.
Приймальня здійснює таки види правової допомоги як надання правової інформації, надання консультацій і роз'яснень з правових питань.
За 2 півріччя 2012 року спеціалістами громадської приймальні було надано консультації 44 громадянам, за поточний рік - 38 громадянам.
Питання, які порушувались в зверненнях стосуються: пенсійного законодавства, цивільного законодавства, адміністративного законодавства, земельного законодавства, сімейного законодавства, спадкового законодавства, трудового законодавства, житлового законодавства. Наприклад, 
-накладення стягнення на майно подружжя;
-зупинення виконавчого провадження;
-перехід права на прийняття спадщини;
-норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам;
-зміна розміру аліментів;
-визначення прізвища дитини;
-право на відпустку у разі звільнення;
-перехід права на прийняття спадщини;
-порядок встановлення факту батьківства;
-право особи, яка знайшла загублену річ;
-які пільги передбачені чинним законодавством реабілітованим громадянам;
-особи, які визнаються громадянами похилого віку та ін.
Всі питання вирішуються на місцевому рівні. 
Пропозицій, зауважень та скарг по роботі громадської приймальні від громадян не надходило.
Найбільш актуальні питання, з якими звертаються громадяни до громадської приймальні, аналізуються та відповіді на них публікуються у міській газеті. 
В місцевій газеті "Костянтинівський ветеран" відкрито рубрику "Сімейний адвокат", в ході роботи якої начальник Костянтинівського міськрайонного управління юстиції Олейнікова І.В. відповідає на найбільш актуальні запитання громадян. Наприклад:
-"Виділ частки із майна, що є у спільній частковій власності";
- "Відновлення межі земельної ділянки";
-"У яких випадках повинна переноситися щорічна відпустка?";
-"Чи можна в заповіті надати право користуватися будинком?";
-"Строки пред'явлення виконавчих документів до виконання";
-"Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності";
-"Визначення походження дитини від батька за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою";
-"Изменение фамилии ребенка";
-"Право на обов'язкову частку у спадщині";
-"Право матері дитини на оспорювання батьківства свого чоловіка";
-"Спір про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини";
-"Знахідка";
-"Особи, які визнаються громадянами похилого віку";
-"Пільги, передбачені чинним законодавством реабілітованим громадянам" тощо.

Фахівцями управління юстиції розробляються методичні рекомендації, пам'ятки, буклети по роз'ясненню найбільш актуальних питань, а саме: "Право на звернення", "Соціально-педагогічна діяльність з дітьми, що залишилися без опіки батьків", "Право на працю", "Право на аліменти", "Відповідальність за порушення законодавства про працю", "Нюанси сімейного законодавства", "Індивідуальні трудові спори", "Конституційне право громадян на звернення до органів державної влади", "Основні положення визначення поняття "позовної давності", "Досудове врегулювання господарських спорів", "Право власності на землю". Зазначені інформаційні матеріали сформовані в окрему папку "Методичні розробки Костянтинівського міськрайонного управління юстиції", яка розміщена в громадській приймальні з метою ознайомлення з нею громадянами. 
Для належної роботи громадської приймальні в холі Костянтинівського міськрайонного управління юстиції розміщена "скринька довіри". Оформлені стенди:
ў"Громадська приймальня інформує";
ў"Управління юстиції роз'яснює";
ў"Інформаційний стенд".
Фахівцями Костянтинівського міськрайонного управління юстиції постійно розміщуються останні зміни у законодавстві. Так, на сьогодення на зазначених стендах розміщено наступні роз'яснення чинного законодавства:
-Зразок скарги (заяви) щодо неправомірної поведінки судді;
-"Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей";
-"Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами";
-"Спадкування за законом";
-"Гарантування державою права інвалідів на освіту";
-"Питання призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям";
-"Право на утримання після розірвання шлюбу";
-"Роз'яснення деяких положень пенсійного законодавства";
-"Роз'яснення деяких положень Закону України "Про відпустки".



Додаток: 
на ____арк.




Начальник управління                                                                        І.В. Олейнікова








Бормотова Тетяна Олександрівна 4 40 62




Обсудить на форуме