,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Профспілки та їх організації в системі громадських формувань

    Профспілки та їх організації в системі громадських формувань
   Що таке профспілка? Навіщо вона потрібна?
   Слово «профспілка» ще з минулого століття асоціюється з путівками на відпочинок та подарунками до свят, тоді профспілки повністю контролювалися роботодавцем та були інструментом впливу на працівників.
   Натомість у сучасних умовах розвитку громадянського суспільства профспілки активно виконують свою головну роль – захист трудових та соціальних прав працівників перед роботодавцями, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань.
   Яке ж місце посідають профспілки в системі громадських формувань?
   Законом визначено, що систему громадських формувань складають громадські об’єднання, політичні партії, професійні спілки, творчі спілки, постійно діючі третейські суди, організації роботодавців тощо.
   Як і інші інститути громадянського суспільства, профспілки сприяють процесам демократизації у державі, відстоюють матеріальну і духовну незалежність особи, захищають її інтереси.
   Водночас мета створення та діяльність, а також особливий порядок легалізації відрізняє профспілки від інших громадських формувань, у тому числі організацій.
   Так, відповідно до норм міжнародного законодавства, які також закріплені у національному законодавстві, профспілки об’єднують громадян, пов’язаних спільними інтересами та родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання), утворюються без попереднього дозволу на основі вільного вибору їх членів з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, тобто прав громадян, об’єднаних профспілкою.
   Особливий порядок легалізації полягає в тому, що профспілки набувають статусу юридичної особи з моменту затвердження статусу (положення), при цьому статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі її статусу. Також профспілки є єдиним видом громадських формувань  ( а також всіх інших юридичних осіб), якому реєструючий орган не може відмовити в легалізації, а лише запропонувати надати додаткову документацію, необхідну для підтвердження статусу.
   В залежності від «масштабів» діяльності профспілки можуть мати статус первинних, місцевих, обласних, регіональних, республіканських, всеукраїнських, що визначається територією діяльності профспілки та кількістю організацій, яких об’єднує профспілка. Також профспілки мають визначити свою сферу діяльності – територіальна, галузева або фахова.
   Варто звернути увагу, що рівні можливості для захисту прав та інтересів працівників мають як профспілки, що діють на підставі власного статусу, так і організації, що входять до складу профспілок.
   На сьогодні профспілки із всеукраїнським статусом створені та діють майже у всіх сферах життєдіяльності і галузях економіки та об’єднують працівників підприємств, установ, організацій, що входять до цих галузей. Наприклад,     Профспілка залізничників і транспортних будівельників України, профспілка працівників вугільної промисловості України, Всеукраїнська профспілка спортсменів, працівників сфер фізичної культури і спорту, молодіжної політики та національно-патріотичного виховання, Профспілка працівників освіти і науки України. Проте, на окремих підприємствах та установах створюються первинні профспілкові організації, які діють на підставі власних статусів (Професійна спілка працівників Миронівської філії промислового залізничного транспорту, Профспілка «Шахтар» Державного підприємства «Артемвугілля», Первинна профспілкова організація працівників і студентів Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет»).
    Не можна залишити поза увагою також і кількісні показники. Так, у Донецькій області станом на 01 липня 2018 року із загальної кількості зареєстрованих громадських формувань (понад 25 тисяч) профспілки складають 20% (з них профспілок обласного статусу – 17, місцевого – 42, первинного – 55, організацій всеукраїнських профспілок та профспілок іншого статусу – 5072).
    Таким чином, стаючи на варті додержання трудових та соціально-економічних прав та гарантій працівників, виявляючи свою суспільну активність, професійні спілки та їх організації разом з іншими громадськими формуваннями сприяють розбудові демократичного громадянського суспільства та становлення України як соціальної, правової держави.

Ольга Кузьменко, 
Головне територіальне управління
 юстиції у Донецькій області



Обсудить на форуме