,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Травень 2024 (3)
Квітень 2024 (39)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
«    Травень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

Майбутнє варто планувати

   У сучасних умовах демографічної кризи важливою складовою збереження репродуктивного здоров’я населення є планування сім’ї та попередження небажаної вагітності. Протягом тривалого часу головним методом планування вагітності були штучні аборти, кількість яких і сьогодні є дуже високою. Ускладнення, які можуть розвинутися після штучного переривання вагітності (запальні захворювання органів малого тазу, безпліддя, невиношування вагітності, кровотечі, резус-конфлікт при наступних вагітностях, материнська смертність), негативно впливають на стан репродуктивного здоров’я населення. 
    Саме про репродуктивне здоров'я йшла розмова у центральній міській публічній бібліотеці протягом зустрічі майбутніх медичних працівників з фахівцем – лікарем. 25 лютого на абонементі для юнацтва ЦМПБ для студентів груп 2-МС 9-1, 2МС 9-2 Комунального закладу «Костянтинівський медичний коледж» (викладач Любов Григорівна Живіло) було проведено годину здоров’я  «Майбутнє варто планувати», до участі у якої долучилася лікарка  кабінету планування родини Комунального неприбуткового підприємства Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Костянтинівської міської ради  Юлія Геннадіївна Петрова.
    Медичний фахівець підкреслила, що зберегти репродуктивне здоров'я великою мірою вдається завдяки плануванню сім'ї. Планування сім’ї - це види діяльності, які допомагають окремим особам та подружнім парам досягти певних репродуктивних результатів:
- запобігти небажаної вагітності;
- народити бажаних дітей;
- регулювати перерви між вагітностями;
- визначати кількість дітей у сім'ї.
   Планування сім'ї корисне для збереження здоров'я матері і дитини, оскільки у жінок з'являється можливість визначити оптимальні інтервали між вагітностями та попередити неплановану вагітність у молодому чи більш старшому віці. Відкладання народження дитини до 20- річного віку матері корисне як для дитини, так і для матері. У молодих матерів підвищений ризик народження малюків із меншою вагою, проблем з грудним вигодуванням, а також смерті дитини при народженні та інше. Планування сім'ї також включає питання запобігання інфекцій, що передаються статевим шляхом. Сьогодні відомий 31 збудник, для яких можливий статевий шлях передачі. Наслідки не пролікованих таких інфекцій можуть бути дуже серйозними:
- позаматкова вагітність;
- підвищений ризик розвитку раку шийки матки;
- синдром хронічного болю;
- безпліддя;
- підвищений ризик зараження ВІЛ.
   Окреме питання стосується контрацепції. Застосування контрацептивних засобів має важливе значення і для попередження захворювань, що передаються статевим шляхом (мікоплазмоз, трихоманоз, гарднерельоз, герпетичної інфекції, вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), вірусу гепатиту тощо). Сучасна медицина пропонує багато методів, що дозволяють попереджувати неплановану вагітність. Види і засоби контрацепції відрізняються за механізмом дії, ефективністю і способом застосування, володіють додатковими (не контрацептивними) позитивними ефектами. Це дає можливість підібрати засіб попередження вагітності з потребами практично кожної пари.
    Для отримання детальної інформації про методи планування сім’ї, а також для визначення найкращого методу контрацепції у кожному конкретному випадку слід звернутися на консультацію до лікаря акушер-гінеколога або до сімейного лікаря. Задля своєї безпеки треба мінімум раз на рік проходити профілактичні огляди у лікаря акушер-гінеколога, а у разі виявлення відхилень від норми одразу лікуватися. 
    Адже потрібно пам’ятати, що деякі методи контрацепції при певних захворюваннях можуть зашкодити здоров'ю людини. А наслідки операції штучного переривання вагітності можуть бути, нажаль, необоротними. Хворобу легше попередити, ніж вилікувати. 
    Провідна бібліотекарка абонементу для юнацтва ЦМПБ Людмила Вячеславіна Черняєва розповіла про лютневі свята за медичним календарем. Студенти зацікавлено прослухали інформацію про світову полеміку щодо материнства і ставлення до абортів. 
   Доповненням до виступу став перегляд відеофільму «Безмовний крик», присвячений боротьбі з абортами доктора Бернарда Натансона, засновника Національної асоціації щодо скасування закону про аборти «NARAL», про ультразвукову зйомку процесу аборту. Зняті матеріали показали, що дитина відчуває загрозу від інструменту, яким проводиться аборт, при його наближенні вона починає здійснювати швидкі рухи, відсувається від вакуум-кюретки в сторону, її серцебиття прискорюється з 140 до 200 ударів в хвилину, при цьому дитина розкриває рот - вона ніби кричить. Студенти обговорили наступні переглянуті відеоматеріали - «Зародження життя» та «Розвиток плоду по тижням» і задавали багаточисленні питання лікарці акушерці-гінекологу та отримали професійні відповіді.  
      Висновок, який зробили майбутні медики - у світі немає нічого найціннішого, чим життя людини, особливо, якщо це є твоя рідна дитина. 
      
Людмила Черняєва, провідна бібліотекарка центральної міської публічної бібліотеки

 

 

 

 





Обсудить на форуме