,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (37)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

З Днем народження, ВЕЛИКИЙ ЧАРЛІ!

    

Сер Чарльз Спенсер Чаплін, більше відомий нам як Чарлі Чаплін, з'явився на світ 16 квітні 1889-го. У родині естрадних акторів Лондонського мюзик-холу і був першою загальною дитиною. До заміжжя з батьком Чарлі - Чарльзом Спенсером Чапліним - Ханна народила свого першого сина Сідні Хілла. Його батьком був якийсь єврей Хоукс. Але після заміжжя Сідні Хілл, як і єдиноутробний брат Чарлі, отримав прізвище Чаплін.
   Раннє дитинство Чарлі і його брата Сіда було щасливим. Батько був надзвичайно популярний. Він мав приємний баритон, регулярно запрошувався в лондонські мюзик-холи і багато гастролював по Європі. Але незабаром проблема з алкоголем погіршилася, і 37-річний Чаплін-старший помер в одному з госпіталів Лондона. Овдовіла мама Чарлі продовжувала виступати в мюзик-холі, але у неї почалася проблеми з горлом. Одного разу 5-річному Чарлі Чапліну, якого мати постійно брала з собою, довелося замінити маму. Коли вона не змогла доспівати свою пісню, хлопчик вийшов на сцену і почав співати сам.
   Розчулені глядачі закидали його монетами і дрібними купюрами. Чарльз, кинувши співати, під регіт публіки зібрав гроші і лише потім доспівав. Напевно, тоді й почалася творча біографія Чарлі Чапліна.Тогда ж закінчилося і його дитинство. Ханна більше не змогла виступати. А незабаром, коли хлопчикові виповнилося 7 років, мати збожеволіла, і її помістили в психіатричну лікарню. Чарлі і Сід потрапили до сирітського притулку. У 9-річному віці Чарлі Чаплін був прийнятий в танцювальну групу «Вісім ланкаширских хлопців». Саме тут він вперше розсмішив глядачів, зображуючи кішку на різдвяній пантомімі в 1900 році. Але через рік Чарлі пішов з групи. Він повинен був заробляти на життя і просто не встигав займатися і відвідувати школу. Чарлі Чаплін працював всюди, де його брали. Він продавав газети, допомагав в лікарні медсестрам, трудився в друкарні.
   У 14 років збулося мрія Чапліна: Чарлі був прийнятий на постійну роботу в театр і отримав роль посильного в постановці «Шерлок Холмс». Примітно, що підліток був неписьменним. Тому вивчити роль йому допоміг брат Сід.
Фільми
У 1908 році 19-річний Чарлі Чаплін був прийнятий в театр Фреда Карно, де готувалися пантоміми і скетчі для англійських мюзик-холів. Дуже скоро юнак стає ключовим актором більшості вистав. Через 2 роки трупа Карно відправляється на гастролі до Америки. Тоді Чарлі Чаплін і вирішив, що залишиться в США. Одного разу виступ Чапліна побачив Мак Сеннет. Американському кінопродюсеру настільки сподобалася гра, що він запросив артиста працювати в свою студію. У вересні 1913 Чарлі Чаплін уклав контракт з «Кістоун». Студія зобов'язалася платити йому 150 доларів платні на тиждень. Спочатку справи йшли не дуже добре. Сеннет навіть хотів звільнити Чарлі Чапліна, вважаючи своє рішення взяти його на роботу необачним. Але вже через рік англієць стає провідним актором. Глядачам подобається цей грубуватий герой експромтів Мака Сеннета. Але ще більше артист їм подобається, коли відступає від іміджу, придуманого Сеннетом. Коли Чаплін, граючи придуманого Сеннетом Чеза (або Чейса) вносить в гру більше людяності і ліризму, глядачі більш тепло зустрічають героя.
   Одного разу Сеннет попросив Чарлі Чапліна якось по-новому загримуватися для комедійної картини «Дитячі автомобільні гонки». Тоді артист і придумав свій новий образ, який тепер знайомий всім нам. Це широкі штани, занадто вузький піджак (візитка), замалий казанок, величезні черевики, одягнені не на ту ногу, і вусики. Так народився образ Маленького Бродяги. Згодом до цього знайомого нам всім вигляду  додалася тростинка, побачена Чарлі на одній з фотографій батька. Бродяга миттєво стає мегапопулярним. Але коли Чарлі Чаплін досягає успіху, він починає розуміти, що може бути більш успішним сценаристом і режисером ніж ті, хто ним керує.
У 1914 році з'явився перший фільм Чапліна під назвою «Захоплений дощем». Тут Чарльз виступив не тільки як актор, але і вперше як режисер і сценарист. На відміну від студії «Кістоун», з якої йде Чаплін, студія «Ессеней Филм» платить артисту 1250 доларів за тиждень роботи і 10 тисяч за контракт. У 1916-17 роках «Мьючуел Филм» оплачує роботу коміка ще краще: 10 тисяч доларів на тиждень і 150 тисяч за контракт. У 1917-му Чарлі Чаплін уклав контракт зі студією «Ферст Нешнл» розміром в 1 мільйон доларів і став найдорожчим актором свого часу. У 1919 році у Чапліна з'являється власна кіностудія «Юнайтед Артистс». На цій студії Чарльз Чаплін працював до початку 1950-их, коли був змушений назавжди покинути Америку. Найбільш популярними картинами, знятими Чарлі Чапліном на «Юнайтед Артистс», були повнометражні стрічки «Парижанка», «Золота лихоманка», «Вогні великого міста» і «Нові часи». Картину «Парижанка» глядачі прийняли прохолодно. Це психологічна драма, де Чаплін з'явився лише як камео. Звичка бачити улюблений образ Маленького Бродяги взяла гору. Але критики дуже високо оцінили нову роботу Чарлі Чапліна, визнавши за ним талант автора. «Золота лихоманка» і «Цирк», що вийшли в середині і наприкінці 1920-их, були більш тепло прийняті і вважаються класикою кінематографа.
Коли Чаплін в 1920-ті роки приїжджає в рідне Лондон, а потім і в Париж, його зустрічають величезні натовпи шанувальників. Другий раз виїзд до Європи відбувся в 1930-ті роки. Чарлі Чаплін привіз свої нові стрічки «Вогні великого міста» і «Нові часи».
   Дебют Чарлі Чапліна в звуковому кіно відбувся в 1940-му. Це була антигітлерівська картина «Великий диктатор». До того ж, це була остання стрічка, в якій з'явився Чаплін в образі Маленького Бродяги. З виходом картини починаються гоніння Чапліна. Його звинувачують в антиамериканської діяльності та прихильності комуністичним ідеям. Едгар Гувер, глава американського ФБР, активізує збір досьє на Чапліна, розпочатий ще в 1930-ті.
   Пік переслідування настав в 1940-ті, коли Чарлі Чаплін зняв свій фільм «Месьє Верду». Його заборонила цензура. Артиста почали поливати компроматом. Дорікали Чапліна в усьому: в невдячності країні (актор так і не прийняв громадянство США), в тому, що він таємний комуніст і єврей. Копалися в особистому житті, витягуючи на поверхню брудну білизну. Проте картина «Месьє Верду» була номінована на «Оскар» за кращий сценарій.
   Вигнати артиста з Америки вдалося в 1952-му, коли Чаплін відправився в Лондон на прем'єру своєї картини «Вогні рампи». Гувер домігся від імміграційних служб заборони на повернення артиста в США. Чарлі Чаплін оселився в швейцарському місті Веве. Передбачаючи, що його можуть видворити з країни, Чарлі залишає довіреність на все своє майно дружині. І вона, продавши все, переїжджає з дітьми до Швейцарії.
  У Швейцарії Чарлі Чаплін продовжує творити. Він написав музику до деяких зі своїх німих фільмів. Озвучив «Золоту лихоманку». У 1948-му з під пера артиста виходить повість «Рампа», що лягла в основу стрічки «Вогні рампи». У 1954-му Чапліна нагороджують Міжнародною премією Миру. А в 1957-му вийшов фільм Чарлі Чапліна «Король в Нью-Йорку», де актор виконав головну роль. Через 7 років Великий німий видав мемуари, що були покладені в основу біографічної картини «Чаплін», яку глядачі побачили в 1992 році. Останній фільм артиста «Графиня з Гонконгу» був поставлений в 1967-му. Знову побувати в США Чарлі Чапліну вдалося в 1972 році. Йому видали коротку візу для прибуття на церемонію вручення «Оскара». Це була друга статуетка, отримана Чарлі. Через 3 роки королева Великобританії Єлизавета II посвятила Чапліна в лицарі. Він пішов уві сні. Поховали артиста на кладовищі в Веве. Але в березні 1978-го після викрадення труни з метою викупу його прах перепоховали в іншому швейцарському місті - Корсо-Сюр-Веве, заливши могилу півтораметровим шаром бетону.
Особисте життя
Особисте життя Чарлі Чапліна - це 4 шлюби і 12 дітей (одного з них генетична експертиза визнала нерідною). Першою дружиною актора була Мілдред Харріс. Разом актори жили лише 2 роки. Їх первісток Норман помер майже відразу після народження. З другою дружиною Литий Грей Чаплін прожив 4 роки. Щоб одружитися з 16-річною Літі, Чарлі довелося відвезти її в Мексику, де шлюб і був зареєстрований. У цьому союзі народилися сини Чарльз Чаплін (молодший) і Сідні Ерл Чаплін. Під час шлюборозлучного процесу артист сплатив Літі в якості відступних величезну на той час суму грошей: за різними оцінками від 700 до 850 тисяч доларів.
З третьою дружиною Полетт Годдар Чаплін прожив з 1932-го по 1940-ий рік. Після розлучення і переїзду до Швейцарії Полетт вийшла заміж за письменника Еріха Марію Ремарка. Четверта дружина британського артиста - Уна О'Ніл. Їх весілля відбулося в 1943 році. Уна була молодша за чоловіка на 36 років. Разом вони прожили до самої смерті Чапліна. У цьому шлюбі народилося 3 синів і 5 дочок. Остання дитина народилася, коли коміку виповнилося 72 роки.


Обсудить на форуме