,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (36)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 Погодьтеся, навіть найяскравіший, найреалістичніший і найдосконаліший відеорепортаж не замінить справжньої подорожі, відеогра – живої пригоди, а перегляд фільму, мультфільму чи телесеріалу – читання хорошої книжки. Але, погодьтеся і з тим, що усе це аж ніяк не привід категорично відмовлятися від одного на користь іншого. Навіть навпаки, поєднання цих надзвичайно різних досвідів може мати цікаві переваги: відеорепортаж дозволить зберегти приємні спогади з мандрівки, гра підготує до реальних випробувань, а фільм запропонує абсолютно інший тип оповіді, інше бачення, іншу версію Історії. Отож ми вирішили зробити добірку найцікавіших екранізацій світового дитліту, які чудово доповнять прочитані історії свіжими сенсами й, можливо, спонукатимуть перечитати улюблені книжки.

«Матильда»
Matilda, 1996
Жанр: Комедія, Пригоди, Фантастика
Режисер: Денні ДеВіто
У ролях: Мара Вілсон, Денні ДеВіто, Рі Перлман, Ембет Девідц, Пем Ферріс, Пол Рубенс, Трейсі Волтер, Брайан Левінсон, Джин Спігл Говард, Сара Магдалін
Книга: "Матильда”, Роальд Дал

Позаяк "Матильду” Роальда Дала можна сміливо назвати однією з найпопулярніших книжок про читання у світі, саме з її екранізації і почнімо нашу добірку. Певна річ, що, як і будь-яка голівудська екранізація, фільм Дені ДеВіто відрізняється від книжки надміром екшену, пласкішими персонажами та солодкавішим хепі-ендом, але, загалом, центральний сюжет повісті у кіноверсії лишився незмінним і розповідає про те, як маленькій Матильді (Мара Вілсон), попри усі негаразди, вдалося змінити світ на краще. Так-так, їй не пощастило народитися у сім’ї вульгарних, марнославних, не дуже тямущих і не дуже, м’яко кажучи, люблячих батьків – містера та місіс Вормвудів (Дені ДеВіто та Реа Перлман). Їй не пощастило з братом, страшенно схожим із Дадлі Дурслем. Не пощастило з міс Транчбул (Пем Ферріс) – злою, жорстокою і грубою директоркою школи, яка понад усе у світі ненавидить дітей. Але, коли на твоєму озброєнні геніальний розум, сотні прочитаних книг, надзвичайні здібності і найкраща в цілому світі вчителька – міс Гані (Ембет Девідс), усе це – дрібниці.
Незважаючи на те, що екранізації "Матильди” скоро виповниться 20 років, вона й досі видається актуальною, цікавою й дотепною. Ба більше, саме у гіперболізованій та спарадійованій атмосфері  90-х – чарівність усієї кінострічки.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 "Гаррі Поттер і Філософський камінь"

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, 2001
Жанр: Фентезі, Пригоди
Режисер: Кріс Коламбус
У ролях: Деніел Редкліфф, Руперт Грінт, Емма Вотсон, Річард Харріс, Меггі Сміт, Роббі Колтрейн, Саундерс Тріплетс, Фіона Шоу, Гаррі Меллінг, Річард Гріффітс, Дерек Демен, Бен Харт, Бен Боровеці
Книга: «Гаррі Поттер і Філософський камінь», Джоан Роулінг
емає нічого приємнішого за перегляд екранізації першої книги про Гаррі Поттера. Такий омріяний і несподіваний лист із Гоґвортсу, перше знайомство славнозвісного хлопчика зі шрамом із майбутніми найкращими друзями та магічним світом, сортувальний капелюх, шоколадні жабки, загадки й лише початок історії протистояння Волдеморту…

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Мандрівний замок Хаула»

Hauru no Ugoku Shiro, 2004
Жанр: Аніме, Фентезі, Пригоди
Режисер: Хаяо Міядзакі
Книга: "Мандрівний замок Хаула”, Діана Вінн Джонс
кщо рецензія Марії Рідкоус усе ще не спонукала вас прочитати «Мандрівний замок Хаула» Діани Вінн Джонс,  то побачити створений за мотивами цієї повісті повнометражний анімаційний фільм Хаяо Міядзакі ви просто зобов’язані. Сюжет фільму – це усе ще розповідь про 19-річну Софі, ув’язнену Відьмою з Пустища в тілі старезної бабусі, і норовливого чарівника Хаула з його вогняним демоном Кальцифером. Одначе, у версії Міядзакі зовсім інші акценти, інші персонажі й інші смисли. 
Старанно промальовані деталі, несподіваний сюжет, легка іронія і чудовий музичний супровід дозволять зануритися у фантастичний світ фільму "Мандрівний замок Хаула”  з перших хвилин перегляду. Оскільки усі події розгортаються у світі, де майже не існує межі між добром і злом, силою і слабкістю, реальністю та вигадкою, на глядачів очікує справді цікава подорож і купа загадок. Загадок, які обов’язково сподобається розгадувати разом з героями аніме і дітям, і батькам.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Чарлі і шоколадна фабрика»

Charlie and the Chocolate Factory, 2005
Жанр: Комедія, Пригоди, Фантастика
Режисер: Тім Бертон
У ролях: Джонні Депп, Фредді Хаймор, Девід Келлі, Хелена Бонем Картер, Ной Тейлор, Міссі Пайл, Джеймс Фокс, Діп Рой, Крістофер Лі, Адам Годлі, Анна-Cофія Робб
Книга: "Чарлі і шоколадна фабрика”, Роальд Дал
Фільм Тіма Бартона – це вже друга за рахунком екранізація повісті "Чарлі і шоколадна фабрика” Роальда Дала (перша відбулася в 1971 році – фільм "Віллі Вонка і Шоколадна фабрика” із Джином Вайлдером в головній ролі), казкової розповіді про ексцентричного шоколадного магната Віллі Вонку і п’ятьох щасливців, які знайшли у плитках шоколаду золоті квитки й виграли екскурсію його легендарною фабрикою.
Якщо коротко, то "Чарлі і шоколадна фабрика” – це повчальна історія про чесність, доброту і скромність, про важливість родини й розуміння у ній, про заповітні мрії і їх здійснення, про щастя і шоколад, багато-багато шоколаду.
Родзинкою екранізації Тіма Бартона стали дивовижні спецефекти і гра акторів: народженого грати божевільних героїв дитячих книжок Джонні Деппа (Віллі Вонка), малого й талановитого Фредді Гаймора – Чарлі Бакет, епатажної Гелени Бонем Картер – пані Бакет, Крістофера Лі – батько Віллі Вонки, Анни Софії Робб – Віолетта Бореґард, та інших.
І, хоч Бартон місцями дещо зажорстокий у сатиричному зображенні брехливих, лицемірних й егоїстичних "суперників” Чарлі (а як інакше довести глядачам, що скромне добро завжди перемагає зло?), на що, буває, нарікають батьки, фільм вартий перегляду.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Хранитель часу»

Hugo, 2011
Жанр: Пригоди, Фантастика
Режисер: Мартін Скорезе
У ролях: Аса Баттерфілд, Бен Кінґслі, Хлоя Морец, Рей Вінстон, Саша Барон Коен, Емілі Мортімер, Джуд Лоу
Книга: "Винаід Х’юґо Кабре”, Браян Сельзнік
Як і книга Браяна Сельзніка, фільм Мартіна Скорсезе – це фантастична історія про справжню магію: магію годинникових механізмів, магію кіно і магію як таку. Усі події відбуваються в Парижі початку 1930-х років. Дванадцятирічний сирота на ім’я Х’юґо Кабре буквально живе на вокзалі, позаяк після смерті тата хлопчину забрав до себе дядько, який відповідав за роботу вокзального годинника. Вокзальне життя Х’юґо повністю оповите таємницями, позаяк, щоби вижити, хлопчині доводиться постійно переховуватися. Оскільки дядько Х’юґо постійно п’є, хлопчина змушений потай від усіх працівників вокзалу виконувати його роботу й стежити за роботою годинника. Намагаючись лишитися непомітним й повсякчас тікаючи від вокзального охоронця, хлопчина краде: у пасажирів цупить їжу, а у маленькій вокзальній крамниці – різноманітні деталі. Останні потрібні для того, щоби полагодити загадковий автоматон. Розкрити таємницю автоматона – найбільша мрія Х’юґо, адже цей механізм – єдине, що лишилося в хлопчика від батька-годиникаря. Несподівано загадка автоматона починає розкриватися саме тоді, коли власник магазину ловить Х’юґо на крадіжці. І це не дивно, адже цим власником виявляється сам Жорж Мельєс.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Кораліна в Країні Кошмарів»

Coraline, 2009
Жанр: Мультфільм, Пригоди, Фантастика
Режисер: Генрі Селік
У ролях: Дакота Феннінг, Тері Хетчер, Дженніфер Сондерс, Доун Френч, Кіт Девід
Книга: "Кораліна”, Ніл Ґейман
Старий вікторіанський маєток, екстраординарні та трохи божевільні сусіди, домовласниця, яка не дозволяє мешканцям-орендарям привозити з собою дітей, бо вірить, що будинок "викрав” її сестру-близнючку, набридлилвий 11-річний хлопчина, який постійно набивається у друзі, завжди заклопотані батьки, і дівчинка, яка не боїться нічого і нікого, – ідеальний основа для захопливої фантастичної подорожі.
В основі мультиплікайційного фільму Генрі Селіка "Кораліна” (в укр. прокаті «Кораліна в Країні Кошмарів») сюжет однойменної повісті Ніла Ґеймана – історії абсолютно звичайної дівчинки Кораліни Джонс. Одного дня, у будинку, до якого нещодавно переїхала її родина, Кораліна знаходить потайні двері, що ведуть до Іншого світу. Світу, на перший погляд, схожого на звичайний. Але кращого. З кращими батьками, сусідами, друзями, розвагами. Щоправда, є у цьому світі одна сумнівна риса. У всіх його мешканці ґудзики замість очей. З часом, Кораліна розуміє: її Країна Див приховує загрозу для неї і її справжньої родини.
Звісно, що з книжкою фільм змагатися не може. Проте чудова льялькова анімація, неперевершена міміка персонажів і моторошні пейзажі навряд залишать когось байдужим. Тим паче, що за версією Американського інституту кіномистецтв (AFI) «Кораліна в Країні Жахів» — найкращий фільм 2009 року.

 

«Незрівнянний містер Лис»
Fantastic Mr. Fox, 2009
Жанр: Мультфільм, Комедія, Пригоди, Фантастика
Режисер: Вес Андерсон
У ролях: Джордж Клуні, Меріл Стріп, Джейсон Шварцман, Білл Мюррей, Майкл Гембон, Джарвіс Кокер, Овен Вілсон, Віллем Дефо
Книга: "Незрівнянний містер Лис”, Роальд Дал
Ви, певне, вже зрозуміли, що творчість Роальда Дала режисери просто обожнюють. Цього разу мова про екранізацію "Незрівнянного пана Лиса” – повісті про родину лисів, яку готуються знищити троє  втомлених від нашесть хитрого звіра фермерів. У фільмі Веса Андерсона центральною проблемою усієї цієї історії стає внутрішня боротьба незрівнянного пана Лиса з власною "лисячою” натурою, а сюжет зосереджується не так на протистоянні фермерів і диких тварин, як на відносинах у родині лисів: між чоловіком і дружиною, між батьками та сином, між сином та племінником пана Лиса Крістофферсоном.
Версія Веса Андерсона вишукана, дотепна, іронічна й авантюрна. Увесь фільм витримано у жовто-коричневій гаммі, побут продумано до найменших дрібниць, а на героях – елегантні костюми й сукні, ніби викрадені з чиєїсь шафи у 60-х чи 70-х роках минулого століття (саме у цей час було написано й опубліковано повість). І, можливо, батькам мультфільм сподобається трохи більше, ніж дітям, я із радістю рекомендуватиму його для сімейного перегляду. До того ж у своєму першому мультфільмі Вес Андерсона не зрадив своєму чудернацькому стилю, а головних героїв "зіграли” такі звичні для його фільмів Джордж Клуні (пан Лис), Джейсон Шварцман (Еш) і Білл Мюррей (пан Беджер).

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

  «Як приборкати дракона»

How to Train Your Dragon, 2010
Жанр: Анімаційний фільм, Пригоди
Режисери: Кріс Сандерс, Дін Деблуа
У ролях: Джей Барушель, Джерард Батлер, Крейг Фергюсон, Америка Феррера, Джона Гілл, Крістофер Мінц-Пласс, Ті Джей Міллер, Крістен Віг
Книга: серія книжок "Як приборкати дракона” Кресіди Ковел
Що робити, коли твоєму племені не дають спокою вороги, а тато – могутній вождь вікінгів – вимагає від тебе бути тим, ким ти бути не хочеш? Що робити, коли ці вороги – справжні дракони, які живуть по-сусідству? Що робити, коли один із них став твоїм другом? І що, врешті решт, робити, коли твій тато готується розв’язати війну, аби винищити геть усіх драконів? Відповіді на ці питання і намагається знайти Гикавка – головний герой анімаційного фільму «Як приборкати дракона».
Знятий за мотивами однойменної серії книг Кресіди Ковел, фільм Кріса Сандерса і Діна Деблуа (раніше вони разом працювали над мультфільмами «Ліло і Стіч» і «Мулан») складно назвати серйозною й глибокою роботою. Впадає в око, що візуальній складовій та ефектності уваги приділяли значно більше, ніж розробці характерів персонажів та самому сюжету. Поза тим, особливо скаржитися не доводиться. Простий, зрозумілий, емоційний і красивий фільм чудово розкриває тему справжньої дружби, вчить уважніше ставитися до близьких і поважати інших/Інших.
Додаткова приємність цієї стрічки полягає у тому, що вона має продовження: у 2014 році вийшов сиквел — «Як приборкати дракона 2», а на 2017 рік заплановано випуск третьої, заключної частини, трилогії.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Паддінгтон»

Paddington, 2014
Жанр: Комедії, Пригоди
Режисер: Пол Кінґ
У ролях: Бен Вішоу, Ніколь Кідман, Пітер Капальді, Саллі Хокінс, Джулі Волтерс, Джим Броудбент, Хью Бонневіль, Метт Лукас, Анкута Брібен, Тім Дауні
Книжка: серія книжок Майкла Бонда про ведмежа на ім’я Паддінгтон
Ведмежа Паддінгтон — зовсім не родич Вінні-Пуха, а емігрант із далекого «дрімучого» Перу, життя в якому стало неможливим через масове винищення лісу. На одній зі станцій Лондонського вокзалу ведмідь, вихований тітонькою Люсі як справжнісінький джентльмен, випадково знайомиться з родиною Браунів, які вирішують дати ведмедю-нелегалу притулок і, власне, дарують йому нове ім’я — «Будемо звати тебе Паддінгтон, тому що ми знайшли тебе на Паддінгтонському вокзалі». 
Оскільки у цивілізованому світі Паддінгтон є новачком (та ще й ведмедем!), більшість його пригод — це курйози, що трапляються через незнання тих чи інших правил, загальновідомих фактів та норм. Утім, найбільшим випробуванням для Паддінгтона стає пані Міллісент – зла таксидермістка, яка тільки й мріє, щоби зробити з бідолахи опудало для музею…

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

  «Великий Дружній Велетень»

The BFG, 2016
Жанр: Пригоди, Фантастика
Режисери: Стівен Спілберг
У ролях: Ребекка Холл, Марк Райленс, Білл Хейдер, Джемейн Клемент, Метт Фрюер, Оулавюр Даррі Оулафссон, Пенелопа Вілтон, Адам Годлі, Рубі Барнхилл, Майкл Адамуейт
Книга: "ВДВ”, Роальд Дал
Історія про Великого Дружнього Велетня — це, поза усіма сумнівами, історія про самого Роальда Дала — єдиного доброго й баламутного Велетня у Країні Велетнів, який вмів чути таємне шепотіння світу й щоночі приносив дітям чарівні сни.
У центрі сюжету фантастична дружба між ВДВ та дівчинкою з лондонського сиротинцю на ім’я Софі. Саме завдяки маленькій Софі ВДВ наважується повстати проти своїх гидких і кровожерних одноплеменців, аби врятувати безліч дітей з усього світу від смерті… Як? Звісно, що не без допомоги Її Величності, армії та чарівним снам.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 «Лемонi Снiкет: Тридцять три нещастя»

A Series of Unfortunate Events, 2004
Жанр: Пригоди, Фантастика
Режисери: Бред Сілберлінг
У ролях: Джим Керрі, Ліам Айкен, Емілі Бровнінг, Кара Гоффман, Тімоті Спалл, Кетрін О’Гара, Біллі Конноллі, Меріл Стріп
Книга: серія книжок "13 придибенцій” (в ориг. A Series of Unfortunate Events) Лемоні Снікета
В основі знятої за мотивами серії книжок Лемоні Снікета "13 придибенцій” стрічки лежить доволі банальна історія про трьох сиріт та злого опікуна. Після загадкової пожежі у Вайолетт, Клауса і маленького Сонечка залишається тільки дядько – дивакуватий Граф Олаф, роль якого чудово зіграв Джим Керрі. Щойно дітлахи опиняються в будинку Олафі, замість того, щоби опікуватися бідолахами, він намагається позбутися їх і відібрати їхній спадок…
Задля цього Олаф вдається до різноманітних хитрощів, вибудовує підступні плани та залишає вишукані пастки. Та, як виявляється, трійко дітей не така вже й легка здобич навіть для такого лихого та розумного злочинця.

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

«Будинок дивних дітей»

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, 2016
Жанр: Пригоди, Фентезі
Режисери: Тім Бертон
У ролях: Єва Грін, Еллісон Дженні, Семюел Л. Джексон, Джуді Денч, Ейса Баттерфілд, Кім Діккенс
Книга: «Дім дивних дітей», Ренсом Ріггз

12 фільмів для дітей, знятих за мотивами відомих книжок

 На екранізацію бестселера американського сценариста Ренсома Ріггза чекали довго й не даремно – Тім Бертон виправдав очікування більшості шанувальників містичної історії про притулок Міс Перегрин і створив яскраву стрічку, наповнену красивими спецефектами, видовищами й фантастичною атмосферою.

В основі сюжету фільму Бертона – історія про Джейкоба, який виріс на розповідях свого дідуся Абрахама про таємничий будинок, до якого, ховаючись від безжальних потвор, тікали наділені надзвичайними можливостями дітлахи.
Дівчина, яка розпалює вогонь з маленької іскри, хлопець-невидимка і хлопчик-вулик, дівчина, яка здіймається в повітря щойно знімає металеве взуття… – усі вони видавалися Джейкобу цілком справжнім, доки дорослі не запевнили його в тому, що всі дідусеві історії вигадані. Мовляв, насправді фантастичні потвори були звичайними нацистами, а незвичайні діти, що ховалися разом із дідусем у сиротинці, – євреями… Однак після загадкової смерті дідуся фантастичне знову стає реальним. Щоби переконатися в цьому, Джейкоб вирушає на острів, де він не тільки знаходить притулок, але й опиняється у минулому та зустрічається із героями дідусевих розповідей — "дивними” дітьми й таємничою Міс Сапсан.
У цій короткій добірці ми, звісно, не згадали чимало вартісних фільмів та мультфільмів. Зокрема й словом не обмовилися про хоббітів, Нарнію, Алісу, Тінтіна, Олівера Твіста, Різдвяну історію… але ви й самі про них знаєте, еге ж?

Отож приємного вам перегляду!

За матеріалпми сайту: https://bokmal.com.ua/media-world/12-ekranizatsiy-dytlitu/




Обсудить на форуме