,
Ми в youtube

Ми в facebook

Ми в instagram

Ми в twitter

Ми в смартфоні

Наше опитування
Як ви вважаєте, чи потрібна нашій громаді бібліотека?
Так
Ні
Не знаю
Інше


Показати усі опитування
Архів новин сайту
Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (40)
Лютий 2024 (41)
Січень 2024 (33)
Грудень 2023 (31)
Листопад 2023 (18)
«    Квітень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Наша адреса:

Костянтинівська центральна міська бібліотека знаходиться за адресою:
85113 м. Костянтинівка Донецької області
б/р Космонавтів, 11
тел. /факс(06272) 6-16-70
e-mail: konstlib(dog)ukr.net

Літній графік роботи с 1 липня по 31 серпня: бібліотека працює с 10:00 до 18:00. Вихідні - неділя, понеділок.

Проїзд від залізничного вокзалу автобусом №1,2,6 до зупинки "Універсам"

Банківські реквізити бібліотеки:

Рахунок № 35425007003007
УДК у Донецькій області
МФО 834016
Код організації (ЄДРПОУ) 00183816

 

Форум
Фотоальбом
Оголошення

|28| Бібліотека вчора, сьогодні, завтра

 Найбільшим з див, що створило людство, є книга. «Книги мов ріки, які напоюють собою увесь світ; це джерело мудрості, в книгах бездонна глибина ... Той, хто часто читає книгу, той веде бесіду з богом і наймудрішими мужами», саме так поціновано книгу і читання нашими предками в літопису ХІ ст. «Повість минулих літ».
Офіційна історія Костянтинівської міської публічної бібліотеки ім. М. Горького розпочалася у вересні 1943 року, коли місто було звільнено від фашистських загарбників. На початку Великої Вітчизняної війни під час бомбардування міста приміщення бібліотеки разом із фондом повністю згоріло. Тому мешканці міста приносили і дарували свої книги бібліотеці. Першим бібліотекарем, що обслуговувала читачів у післявоєнні роки, була Р. І. Борисова. Але ми вважаємо себе правонаступниками громадської бібліотеки, яка існувала в Костянтинівці ще з початку минулого століття. 
За багату історію неодноразово змінювалася адреса бібліотеки, проте особлива сердечна атмосфера доброти і тепла, що оточує читачів, вірніше «користувачів», як говорять зараз, була і завжди залишатиметься у бібліотеці, яка для читачів немов тепла, затишна домівка. Нове в нашій діяльності живе поруч з добрими традиціями. З 1989 року діє у бібліотеці ім. М. Горького Літературна вітальня (керівник С. Ф. Турчина). Юнацтво та молодь збираються у підлітково – юнацькому об’єднанні "Співрозмовник”, клубі любителів природи „Юнек” та клубі любителів української мови „Народознавець”, вихованці Центру раннього втручання та соціальної реабілітації дітей – інвалідів „Світанок” щоп’ятниці відвідують Інтернет – центр бібліотеки. 
Нині бібліотека ім. М. Горького - найбільша книгозбірня м. Костянтинівки та Костянтинівського району з розгорнутою сучасною структурою, до якої входять: абонементи для дорослих та юнацтва, читальний зал, Центр громадянської освіти, Інтернет – центр, Центр сервісних послуг, відділ інновацій та маркетингу, відділ комплектування і обробки документів, відділ автоматизації бібліотечних процесів, служба інформації та реєстрації читачів. Фонд бібліотеки нараховує понад 345000 прим. документів — це книги, понад 100 назв періодичних видань та видання на електронних носіях. Серед найбільш цінних – це книги ХІХ початку ХХ ст.: «Жизнь животных» Брема, «Энциклопедический словарь Брокгауза и Эфрона»; Виргилиева Энеида, на малороссийский язык переложенная И.Котляревским. Ч.1.(1842); Гоголь Н.В. Сочинения (1893); Шекспир В. Полное собрание сочинений в прозе и стихах (1893) та інші. У бібліотеці зберігаються подаровані видання з автографами авторів: А. Ференчука, С. Турчиної, Н. Шматько та ін.
 Завдяки увазі місцевої влади та особисто міського голови Ю. Н. Роженка бібліотечний фонд поповнився кращими творами вітчизняної та світової літератури, створюються комфортні умови для відвідувачів. Щороку бібліотека обслуговує понад 16 тис. мешканців міста різного віку. Активно у нас впроваджуються і новітні технології, а саме: створено веб-сайт, ведеться електронний каталог, використовуються мультимедіа, завдяки яким в арсеналі бібліотекарів з’являються принципово нові творчі акції. Найбільше читачам подобаються віртуальні екскурсії найвідомішими музеями і бібліотеками світу, знайомства з давніми та новими чудесами та подорожі екологічними і краєзнавчими сторінками. 
Бібліотека сьогодні за допомогою сучасного стилю формує свій привабливий образ, змінює докорінно всю філософію бібліотечної діяльності, її формат і зміст, що дозволяє більш успішно виконувати інформаційні, пізнавальні, рекреаційні, комунікативні та соціальні функції. Ось чому до нас йдуть читачі з різними потребами та вимогами, фаховим, освітнім та соціальним рівнем. Ми намагаємося задовольнити всі потреби користувачів. До їх уваги нова інформаційно – пошукова система НАУ (Нормативно – правові акти України), яка щомісячно оновлюється, можливості світової мережі Інтернету, нові книги та періодичні видання.
  З любові до отчої землі починається все — і відповідальність, і справедливість, і гідність, і обов'язок; від неї і людяність, і чесність, і патріотизм. Саме тому краєзнавство сьогодні є невід'ємною частиною виховання любові до рідної землі. І бібліотечні працівники бібліотеки ім. М. Горького завжди намагаються знаходити щось нове і невідоме про своє місто, регіон, відшукують цікаві факти для того, щоб пробудити у читачів інтерес до літератури краєзнавчого змісту та спонукати їх до вивчення історії, традицій і звичаїв рідного народу. Для надання своїм користувачам найбільш повної інформації про рідний край ми систематизували та записали матеріали про історію нашого міста, його видатних людей, сьогодення на CD – диск – „Батьківський край мій – частина Донбасу”.  
Ми здатні забезпечити читачів бібліографічною інформацією з питань освіти, самоосвіти, творчості, організації дозвілля. Тому одним з найважливіших завдань бібліотеки є створення умов для активного використання цієї інформації і, перш за все, зручної системи доступу до неї. 
Як легко вчитись і легко здавати екзамени? Про це наші читачі дізнаються у Секторі інформаційної підтримки освіти та самоосвіти, який працює у бібліотеці з 2007 року, і де проводяться психологічні тренінги, практикуми, сюжетно-рольові ігри тощо. 
Бібліотека – це живий організм, якій не стоїть на місці, а постійно розвивається. Тому ми завжди в пошуку, здійснюємо різнопланові проекти та програми розвитку. Сьогодні бібліотека готується до участі у проекті „Глобальні бібліотеки – Україні”. 
Проект є ініціативою фонду Білла та Мелінди Гейтс.  
Особливі слова слід сказати і про людей, які в різні часи працювали і які працюють сьогодні в нашій бібліотеці, адже саме вони — найбільша цінність. Зусиллями директорів В.Т.Бризгалової, В.Ф.Ляднової, (близько 30 років на чолі колективу), Т. В. Оратовської бібліотека перетворилася на справжній центр просвітництва та виховання читачів за допомогою книги. Багато для становлення бібліотеки зробили і її ветерани: Т. І Горбачова, Є. О.Уварова, Коваленко Л.І, Сидоренко Т. В.,Бондаренко І. Л. та й молоді, проте досвідчені Шпакова Н. М., Тютюник С. О., Безногова О. В.. Зберігаючи традиції, впроваджуючи нове, весь колектив знаходиться в постійному творчому пошуку.
Бібліотека сьогодні, як і в перші роки своєї діяльності, гостинно запрошує у світ прекрасного всіх: і юних громадян, і дорослих читачів. Адже для кожної людини читання — це справжня праця душі і розуму, а для дитини це ще й підготовка до входження у доросле, таке непросте життя. І хоча дехто пророкує тотальну владу комп’ютерів над людиною, ми віримо і впевнені, що гарна книжка завжди була і залишиться з нами, бо саме з неї взяли свій початок телебачення, радіо, Інтернет. Людство вступило в епоху знань та інформації, отже відкриваймо світ разом! Русский рэкетир Андрей Волков Веста продолжают "кошмарить" украинский бизнес  
Директор Костянтинівської ЦСПБ Оратовська Т. В., провідний методист Сидоренко Т. В.


 



Обсудить на форуме